Kola zima/lato z czujnikami-mokka

08 Sie 2018, 14:47

Witam. Za kilka dni odbieram opla mokka 1.4 elite. Auto ma 18" kola letnie,jako gratis dostalem opony zimowe 16". Wyczytalem w sieci ze w kolach sa czujniki cisnienia,jesli wiec zakupie stalowe felgi 16ki z czujnikami to jak z wymiana,zeby system rozpoznal inne kola? Czy wystarczy jednorazowe kodowanie,czy przy kazdej zmianie trzeba odwiedzic ASO i placic za kodowanie? Moze jakis inny sposob na zmiane kol lato/zima?
osman1971
Nowicjusz

Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Honda jazz
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

23 Sie 2018, 12:34

Zapytaj się w serwisie jak będziesz odbierał auto czy sterownik może zapamiętać np. dwa zestawy czujników z tego co wiem w niektórych modelach samochodów można to zrobić i zmiana kół z letnich na zimowe nie wymaga ponownego programowania czujników w drugim zestawie kół.

Jeżeli jednak może zapamiętać tylko jeden zestaw czujników to będziesz musiał za każdym razem po takiej zmianie je programować.

Często mogą to zrobić od razu wulkanizatorzy ale to dodatkowy koszt nawet 50zł. Możesz też kupić taki programator do czujników i wykonywać to sam (pewnie zwróci się jego koszt po dwóch trzech przełożeniach).
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

23 Sie 2018, 13:25

Wlasnie tak zrobilem. Kupilem na alie taki programator,koszt 40zl.
osman1971
Nowicjusz

Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Honda jazz
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

06 Sie 2019, 14:00

Mam podobną sytuację - Mokka z dwoma kompletami kół z czujnikami ciśnienia.
Jestem ciekawy czy kupiony programator spisał sie dobrze? Czy były jakieś problemy z kalibracją czujników po zmianie kół? Jaki konkretnie programator kupiłeś?
Marekb2
Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

MORPHOZ - ciekawa stylistyka samochodu elektrycznego
    Samochód koncepcyjny Renault MORPHOZ z nadwoziem o długości 4,40 lub 4,80 m (w zależności od wersji) przy szerokości 2 m i wysokości 1,55 m to crossover z napiętymi i zmysłowymi liniami nadwozia. Jego stylistyka łączy ...
    Jak kierowcy mogą zabezpieczyć się przed wirusem?
    Zagrożenie koronawirusem sprawia, że chętniej przesiadamy się do samochodów, unikając skupisk ludzi np. w komunikacji miejskiej. Własny samochód to teraz faktycznie najbezpieczniejszy środek transportu, pod ...