Kolega bez prawa jazdy

11 Mar 2009, 20:22

rozamwialem z paroma kolegami na temat tego, ze jeden z moich kolegow nie ma prawa jazdy a jezdzi samochodem, jezeli bede jechac z nim i mam prawko to mi je zabiora bo on go nie ma a ja nie jade zamiast niego ? czy jak to jest ? grozi mi jakas kara?
lehmk
Nowicjusz

12 Mar 2009, 16:43

Pasażer nie ma nic do tego,czy kierowca ma prawko.To jest tylko sprawa kierowcy.Jak was złapią,to on dostanie mandat 500 zł,albo co częściej policja robi wezwanie do Sądu,a tam dostanie zakaz wyrobienia prawa jazdy na kilka lat.Oczywiście po spotkaniu z policją,nie będzie on mógł już jehać dlaej tym samochodem i jak ktoś z pasażerów ma prawko to będzie mógł on nim pojechać.
Zdrugiej strony totalna głupota wsiadać zkimś do samochodu,wiedząc,że nie ma on prawa jazdy.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

12 Mar 2009, 17:47

pytanie bylo czysto teoretyczne . zycie jest dlugie;) hehe dzieki za odp.
lehmk
Nowicjusz

16 Mar 2009, 13:55

no jak kolega nie chce dać jechać, a potrzebujemy sie z nim zabrać, to głupotą byłoby iść na przystanek. Są osoby, które nie mają prawka, a jeżdżą lepiej niż Ci, którym udało sie zdać
Toniaczos
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Ruda Śląska

26 Mar 2009, 01:07

Witam tak do końca to nie jest tak że tobie nic nie zrobią , bo jeśli się przez przypadek wygagasz że wiedziałeś że kierujący nie posiada prawka to masz mandat , sprawdzone osobiście pozdrowienia .
skoczek
Nowicjusz

Miejscowość: Borgarnes.is
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jesienne liście - piękne i niebezpieczne
    Choć kolorowe liście to urokliwy element jesieni, może on stać się przyczyną zagrożenia na drodze. Na mokrych liściach auto łatwo traci przyczepność, mogą one też przykrywać nierówności czy dziury, a nawet uszkodzić ...