Kolejna prośba o pomoc ;)

02 Lip 2010, 21:41

Witam Wszystkich
Chciałbym Was prosić jako bardziej doświadczonych użytkowników pojazdów wszelkiego rodzaju o pomoc z wyborem auta. Już od 3 miesięcy borykam się z problemem wyboru samochodu :(. Mam nadzieję, że Wasze porady przyspieszą ten etap i już niebawem będę miał to za sobą :). Tak więc:
Dysponuję środkami pieniężnymi w wysokości ~14 tys. zł. Nie zależy mi na dieslach, bardziej się kłaniam w kierunku benzyniaków. Chciałbym zakupić autko:
- kombi, sedan
- rocznik 99 i wyżej
- dynamiczny
- ekonomiczny i w miarę niezawodny
- oczywiście tani w użytkowaniu

Auta jakie krążą mi w głowie to:

- Opel Astra II 1.6 8v (85 KM)
- Opel Vectra B 1.6 16v
- Honda Civic 1.4 16v
- Seat Toledo II (100 KM)
- Mazda 626

Jak widać nie zależy mi na tym by posiadać jakąś "rakietę" :) nie mniej jednak chciałbym mieć samochód w miarę dynamiczny i ekonomiczny, który posłuży mi przez ładne lata i przy którym nie będę musiał wkładać za dużych kosztów, a wiadomo że takie koszty prędzej czy później będą miały miejsce. Jeżeli ktokolwiek z Was ma jakąś inna propozycję z poza listy, to jestem otwarty :). Dzięki za wszelką pomoc i pozdrowienia dla Wszystkich
Imm0
Nowicjusz

Miejscowość: Świebodzin

02 Lip 2010, 22:05

Jeśli Astra II to bym raczej szukał 1.7TD Isuzu,
Vectra to samo,
z Hondą styczności raczej nie mam, więc się nie wypowiem,
Seat Toledo 100KM, więc chodzi pewnie o 1.6i AFT, autko zrywne, ale ubogo wyposażone z krajowego rynku, mam Toledo 1L GT 1.8i 16V 97r. silnik to pancerne VW, ale nadwozie składane w Hiszpanii (choć w Niemczech też były) i korozja zaczyna się pokazywać (głównie małe pikle w okolicach uszczelek, rogi drzwi, podłoga), spalanie ok. 6.5 w trasie 7.5 w mieście, kolega ma słabszego 1.6 i spalanie 7.0 w trasie do 8.5 w mieście,
ja bym jeszcze dorzucił Passata B5, idzie całkiem dobrego wyrwać w TDI ale raczej koło 97-98r [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
ewentualnie Octavia (tylko nie poflotowa). lub młodsze ale mniejsze typu Thalia 1.5dCi
Jedziemy wszędzie gdzie chcemy...bo chcemy....
Jogi4x4
Stały forumowicz

Miejscowość: PZL
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Galloper Pajero Avensis Vito
Silnik: TD/DI-D/D4-D/CDI
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna

03 Lip 2010, 07:28

Chciałbym jeszcze raz zaznaczyć, że wolę jednostkę benzynową, a nie diiesla. Nie przewiduję robić nie wiadomo ile kilometrów, a poza tym zdaję sobie sprawę z tego, że konserwacja i serwis diesla jest o wiele droższa aniżeli benzyny.
Imm0
Nowicjusz

03 Lip 2010, 08:12

To za taką kaskę możesz poszukać Passata B5 w niezłym wyposażeniu z uturbionym 1.8i lub 2.0i, [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
i auta szczególnie z zachodniej Europy z motorami benzynowymi są mniej wymęczone i z mniejszymi przebiegami aniżeli Diesle.
Jogi4x4
Stały forumowicz

03 Lip 2010, 09:56

Hm, a jak się ma spalanie tego auta no i części bo z tego co wiem to VW raczej tanich części nie mają
Imm0
Nowicjusz

03 Lip 2010, 10:10

W porównaniu do BMW czy MB to części tańsze i to sporo.
Jogi4x4
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

II edycja programu edukacyjnego dla dzieci "Drogowe ABC"
    Z początkiem marca w przedszkolach w całej Polsce rozpoczęła się II edycja programu edukacyjnego "Drogowe ABC", organizowanego przez firmę Circle K Polska oraz Polski Czerwony Krzyż. Celem inicjatywy, która dotrze ...

03 Lip 2010, 14:34

No porównując z BMW to na pewno ale jeżeliby porównać je z Astrą II to już zupełnie inna sprawa :). No, a taki Passat B5 1.6 (101 KM) jakie ma spalanie? i jaka jest jego awaryjność ?
Imm0
Nowicjusz