Kolejne otarcie

26 Mar 2017, 20:23

Witam,
W ostatni piątek skrecalem chcialem wyminac betonowy słupek. Wydawalo mi sie ze jestem dostatecznie daleko od niego bardzo powoli manewrowalem. I jednak zahaczylem... Pomimo ze wygladalo na lekkie tkniecie to zderzak wyglada fatalnie. W miejaxu zetkniecia ze spupkiem lekko zprasowany plastik i dwie glebokie chamsko biale rysy szerokosci 5 cm i glebokosci ok 1-2 mm. co widac juz z daleka. Razi to jak ch...a bo w najbardziej widocznym miejsxu jest. Moje pytanie daloby raxe w miejsce rys podlozyc lakiej zeby je nim troche wypelnic ? Ew co mozna zrobic ?
Kordyt
Początkujący

Zdjęcia: 12
Auto: Brak

26 Mar 2017, 20:43

Pokaż zdjęcie to coś zaradzimy.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

26 Mar 2017, 21:06

Jutro rano wrzuce fotki.
Kordyt
Początkujący

27 Mar 2017, 08:35

Oto zdjecie.
Kordyt
Początkujący

27 Mar 2017, 08:53

Dosc slabo to wyglada i uwazam ze sam tego nie naprawisz. Moge Cie pokierowac ale taka amatorska naprawa bez sprzetu i doswiadczenie nie bedzie miala sensu i efektu szczegolnie mowiac o tym czarnym plastiku
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

27 Mar 2017, 08:59

Moge oddac do lakiernika jednak sam chcialbym miec jakas wiedze co mozna z tym zrobic. Czy konieczne jest malowanie calego zderzaka czy nawet wymiana ?
I w jakich kosztach moze sie to zamknac tak bym nie byl wydymany ?
Do 200 zl moge za to dac jednak wiecej to chyba mi sie to nie oplaca zbytnio.
Kordyt
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...
    Honda CR-V - SUV średniej wielkości
    Pierwszą dziesiątkę zamyka SUV średniej wielkości od Hondy. Consumer Reports przetestował ten model ze słabszym, turbodoładowanym silnikiem 1,5 l o mocy 192 KM, uzyskując średnie spalanie 28 mpg, w mieście 20 mpg, a na trasie ...

27 Mar 2017, 09:21

Najmniej lakiernik bierze 300 zl za el. Zajedz do jakiegos i powiedz ze mozesz przeznaczyc na to 200 zl i mysle ze powinien sie zgodzic na zaprawke. Jezeli sam bys chcial to zrobic to na same materialy wydasz kolo 100 takze sie nie oplaca.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

27 Mar 2017, 09:25

Wiem ze lakiernik kladl zaprawke np w odpryski. Wiec czesc polakierowana moznaby tak załatwić. Pytanie co z tym plastikiem wyzej ? Mnie przychodzi do glowi zeby go np suszarka przedmuchac (taka co emituje powietrze do 300 stopni). To by plastik moze zmiekl i kolor by sie wyrownal. Ew tez zaprawka na to czy jak ?
Kordyt
Początkujący

27 Mar 2017, 10:29

Kordyt napisał(a):Mnie przychodzi do glowi zeby go np suszarka przedmuchac (taka co emituje powietrze do 300 stopni). To by plastik moze zmiekl i kolor by sie wyrownal. Ew tez zaprawka na to czy jak
to nie takie proste. Grzanie suszarka nic nie da na to tylko szpachla podklad i specjalny lakier strukturalny ktory tworzy taka chropowata powloke zblozona do oryginalu
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

12 Kwi 2017, 13:24

Z tym czarnym plastikiem można tylko powalczyć lekko podgrzewając go opalarką i likwidując czymś płaskim i twardym krawędzie - całkowicie tego nie zlikwidujesz.
Co zaś lakieru poniżej, to trzeba go rozetrzeć papierem ściernym na wodę, spolerować, resztę wypełnić małym pedzelkiem/lakierem z małego słoiczka "pod kolor" do dostania w sklepach lakierniczych. Koszt całkowity 20 zł.
Anjin
Zaawansowany

Auto: Peugeot

12 Kwi 2017, 20:22

Anjin napisał(a):Co zaś lakieru poniżej, to trzeba go rozetrzeć papierem ściernym na wodę, spolerować, resztę wypełnić małym pedzelkiem/lakierem
od kiedy to farba sie przykleja do polerowanego elementu. Chyba kolejnosc pomyliles.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

12 Kwi 2017, 20:25

Jak spolerujesz 100 samochodów, to będziesz wiedział - nie ucz ojca dzieci robić. A wiadoma sprawa, że po roztarciu i przepolerowaniu przed malowaniem trzeba element odtłuścić, logiczne ....
Anjin
Zaawansowany

Auto: Peugeot

12 Kwi 2017, 20:49

Anjin napisał(a):A wiadoma sprawa, że po roztarciu i przepolerowaniu przed malowaniem....., logiczne ....
no ja logiki w tym nie widze
Anjin napisał(a):Jak spolerujesz 100 samochodów, to będziesz wiedział - nie ucz ojca dzieci robić.
tyle to ja poleruje gdzies w skali 6 miesiecy. A w zawodzie jestem 8 lat. Ja nikogo nie pouczam a raczej chce Ci uswiadomić ze to co mowisz jest błędne.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika