Kolejność robienia zaprawek w samochodzie

01 Gru 2014, 23:35

Witam kolegów.

Z racji zbliżającej się wielkimi krokami zimy i rudej na moim autku postanowiłem wykonać zaprawki. Czytałem i rozmawiałem z wieloma osobami, którzy mówili, że tani lakiernik dużo nie zdziała a drogi to połowa wartości auta. Ponoć nie jest to takie straszne jak się wydaje, dlatego postanowiłem spróbować wykonać to w domowym zaciszu. Mam ogrzewany garaż i czas więc nic tylko robić, lecz zanim zacznę mam kilka pytań.

Planuje zrobić to tak:

1) usuwam rdzę i okolice z lakieru do gołej blachy
2) odtłuszczam przygotowane miejsce
3) szpachluję ubytek
4) szlifuję szpachel
5) nakładam podkład (używam natrysku)
6) szlifuję podkład
7) oczyszczam miejsce
8.) nakładam bazę
9) nakładam bezbarwny
10) poleruję robione miejsce

Czy tak przedstawiona kolejność robienia zaprawki jest prawidłowa (czy czegoś nie pominąłem)?

Po wykonaniu wszystkich zaprawek planuje zrobić polerkę całego lakieru. Lakiernik wybadał, że jest w miarę gruby. Lepiej wykonać ją ręcznie czy załatwić sprawę polerką mechaniczną?

Jakie w miarę dobre produkty (szpachel, odtłuszczacz itp) polecalibyście?

Z góry dziękuję za odpowiedz i pozdrawiam. :)
hufsa
Obserwowany

Auto: Rover 25
Silnik: 1.4 16V 103KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

15 Gru 2014, 12:46

hufsa napisał(a):Po wykonaniu wszystkich zaprawek planuje zrobić polerkę całego lakieru. Lakiernik wybadał, że jest w miarę gruby. Lepiej wykonać ją ręcznie czy załatwić sprawę polerką mechaniczną?

Mechanicznie, ręcznie nigdy tak nie wypolerujesz.

hufsa napisał(a):Jakie w miarę dobre produkty (szpachel, odtłuszczacz itp) polecalibyście?

Zerknij sobie do tego tematu jaka-szpachla-najlepsza-vt34237.htm
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

19 Gru 2014, 15:57

Uwazam ze lakierowanie samochodu wymaga niesamowitej precyzji i materialow najwyzszej jakosci, ja wole sam się nie podejmowac takich rzeczy zawsze kieruje się do sprawdzonego warsztatu gdzie, mam zaprzyjaźnionego lakiernika, który zawsze robi mi perfekcyjnie autko i to za bardzo dobra cene
motospec
Nowicjusz

Auto: KIA Ceed
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

MCA 600 Sport Spider
    MCA 600 Sport Spider to samochód, który powstał na bazie pojazdu seryjnego – polskiego Fiata 126p. Auto, choć powstało w Wielkiej Brytanii, zostało prawdopodobnie zaprojektowane przez Włocha Aurelio Bezziego. ...