Kolejny temat 35-45 tysięcy - jaki silnik?

04 Mar 2017, 13:11

Jest już kilka(naście) takich tematów, ale nie znalazłem żadnego w którym kryteria by się pokrywały, dlatego pozwolę sobie stworzyć kolejny.
Szukam:
a) Sedana / hatchbacka
b) Benzyna (nie będzie zakładany gaz)
c) Średnio 20 tysięcy kilometrów rocznie, głównie w mieście.
d) Najlepiej wolnossący
e) Jakaś znośna moc, wiem, że to względne pojęcie, obecnie użytkuję 120km w segmencie B i jest w porządku.
f) Plastiki na poziomie

Rozważam:
a) Focusa MK3
b) Renault Megane III
c) Opla Astre J
d) Opla Insignię
e) Mazdę 3 sedan (?)
f) Citroen C5 III

Którymi modelami warto się zainteresować i z jakimi silnikami? Jestem też otwarty na propozycje innych modeli. Z góry dzięki
Cialdini
Nowicjusz

Auto: Nie mam

04 Mar 2017, 13:33

Skoro samochód będzie używany głównie w mieście to moim zdaniem C5 III oraz Insignia będą za duże (kłopoty z miejscem do zaparkowania). Jeżeli takie typy podajesz i nie masz problemu z miejscem do parkowania to może też być Laguna III z 2.0 140 KM albo mocniejszą odmianą z turbo. :) Ja jednak, jeżeli używałbym auta w mieście i w trasie "od wielkiego dzwonu" to wybrałbym coś z segmentu C (czyli pozostałych, które podałeś). :)
mAt55
Nowicjusz

Auto: Seat Ibiza
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kalkulator jednostek ciśnienia
    Najczęściej używaną jednostką w samochodach do określenia ciśnienia jest jednostka "bar" lub "psi", ale warto wiedzieć jak przeliczamy pozostałe jednostki z którymi możemy się spotkać przy obsłudze samochodu.