Kolektor dolotowy - klapy wirowe

14 Lis 2022, 09:55

Siemka wszystkim. Mam do was istotne dla mnie pytanie. Posiadam Mercedes CLK W208 2.0 kompressor 192KM. Podczas montażu gazu mechanik powiedział że jest problem z klapami wirowymi i dał mi wydruk wszystkich błędów, to był jedyny poważny błąd. Postanowiłem wyjąć kolektor, wszystko się udało ale szczerze tych klap nie widzę. Mając drugi silnik V6 wiem że mogą być one bardziej w środku lecz tutaj w Mercu nie ma nawet nic co mogłoby nimi sterować. Tutaj podaje numer kolektora A1111402201. Przekładając przez niego jakiegoś rodzaju rurkę faktycznie coś blokuje lecz nie jestem pewny. Dlatego chciałem się spytać czy ktoś z was może coś o tym wie. Myślałem też nad tym że poprzedni właściciel wyrzucił klapy lecz ich nie wyprogramował przez co pokazuje się błąd ale nie jestem pewny. Byłbym wdzięczny za pomoc.
Trippy
Nowicjusz

• 15 Lis 2022, 10:14

Jeżeli by były to raczej od strony głowicy silnika.

Pamiętasz dokładnie jaki tam był błąd?

Znalazłem taki kolektor dolotowy (zdjęcia załączam) i powiem szczerze, że nie widzę na zdjęciach żadnych klap wirowych.

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowe stawki akcyzy w 2017 roku na samochody osobowe
      Zmiany naliczania podatku akcyzowego od samochodów osobowych najprawdopodobniej zostaną wprowadzone od nowego 2017 roku. Rząd zamierza ograniczyć import starych samochodów. Według nowych przepisów im ...
      Praktyczny mały samochód hybrydowy
      Samochody z alternatywnymi napędami od lat systematycznie zyskują na popularności, a prym w tym segmencie wiodą tańsze i bardziej praktyczne od samochodów elektrycznych modele z napędem hybrydowym. Ile kosztuje ekologia? ...