Kolizja, a przedluzenie ubezpieczenia

22 Lis 2010, 20:47

Witam

W sierpniu mialem strasznie nieprzyjemne zdarzenie, mianowicie jadac przez wies uderzylem 11-letnia rowerzystke, ktora nie ogladajac sie za siebie wjechala wprost pod moj samochod. Na szczescie nic sie jej nie stalo, ale dla pewnosci wezwalismy karetke, a z nia przyjechala policja, ktora wszystko spisala, zrobila zdjecia samochodu roweru. Bylem zlozyc juz zeznania w tej sprawie, jednak do dzisiaj zero odzewu z policji... do 10 grudnia mam wazne ubezbieczenie OC (HDI asekuracja) i moje pyttanie brzmi tak: czy jesli sie nic nie wyjasni do tego czasu (policja nie orzeknie winy) to czy moge powiedziec ze nie mialem kolizji w ubezpieczalni i wykupic ubezpieczenie ze znizkami (60%)? Czy powinienem powiedziec o kolizji, tylko jak bedzie wygladalo przedluzenie umowy? Z gory dziekuje za odpowiedz
siwy101
Nowicjusz

Miejscowość: Gliwice

23 Lis 2010, 22:08

nie ma wyroku masz dalej 60%.jeśli będziesz winien kolizji to w tedy poinformujesz ubezpieczyciela, na chwilę obecną zawierasz umowę oc na kolejne 12 miesięcy.
ryba1977
ryba1977
Aktywny

Miejscowość: poznań

25 Lis 2010, 12:10

Niestety przyszło z ubezpieczalni oswiadczenie o kolizji, a jutro mam spotkanie z prokuratorem, wiec jest bardzo mozliwe ze zostanie orzeknieta moja wina, lub sam sie do niej przyznam, bo nie chce ciągać małej dziewczynki po sądach... Teraz jest taka kwestia, ze moj brat ktory mieszka w anglii kupil sobie samochod i chce go ubezpieczych, jednak byl wspolwlascicielem auta uczestniczacego w kolizji (wlasciciel - ojciec) i ma on 30% znizek. Po orzeknieciu mojej winy straci pewnie 20% z tego a to jest 250 funtow wiecej do placenia:/ Zeby tego uniknac chce spisac umowe darowizny samochodu, dla ojca, z data na 30 sierpnia (3 miesiace wstecz). To oznaczalo by ze w chwili kolizji nie byl juz wspolwlascicielem i nie straci wypracowanych znizek. Czy ktos juz tak robil? Czy w urzedzie bardzo sie beda czepiac o ta date? Jaka wymowke zastosowac? Z gory dziekuje za odpowiedź.
siwy101
Nowicjusz

Miejscowość: Gliwice

27 Lis 2010, 10:49

siwy101 napisał(a):Jaka wymowke zastosowac?

Prostą, auto zmieniło właściciela w rodzinie i zapomniałem przerejestrować w WK.

siwy101 napisał(a):Niestety przyszło z ubezpieczalni oswiadczenie o kolizji, a jutro mam spotkanie z prokuratorem, wiec jest bardzo mozliwe ze zostanie orzeknieta moja wina, lub sam sie do niej przyznam, bo nie chce ciągać małej dziewczynki po sądach...

Nie bardzo rozumiem taki tok postępowania, żeby samemu sobie psuć historię z powodu czyjegoś błędu. Jasne, szkoda dziecka, ale dla niego to też nauczka, żeby na drodze zachować ostrożność, bo było tylko o włos od jej śmierci.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Nowa Mazda CX-3
    Nowy kompaktowy SUV - Mazda CX-3 – debiutuje podczas targów motoryzacyjnych w Los Angeles. CX-3 jest piątym modelem z nowej generacji samochodów Mazdy wyposażonych w technologię SKYACTIV i zaprojektowanych w myśl filozofii ...