Kolizja bez sprawcy i ze sprawcą.

16 Mar 2016, 11:22

Witam,

Pewnej nocy zostało uderzone moje auto, delikatnie co prawda ale jest przerysowany zderzak, mam nagranie z osiedlowego monitoringu gdzie ewidentnie widać jak sprawca uderza swoim tylnym zderzakiem w mój przedni, jednak na nagraniu nie widać twarzy sprawcy ani nr. rejestracyjnych obu samochodów, ale znam imię i nazwisko sprawcy znam nr. rejestracyjny bo jego samochód stoi dwa bloki dalej, poszedł do ubezpieczalni wniosek, przyjechał rzeczoznawca i wycenił szkodę, lecz i tak potrzebne jest oświadczenie sprawcy, choć sprawca unika kontaktu, co mogę teraz zrobić? zgłosić na policję? zrobią cos?
darecki94
Obserwowany

Prawo jazdy: 04 07 1994
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Opel Omega
Silnik: 2.6 00' Elegance
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

16 Mar 2016, 12:40

Możesz zgłosić na policję i wskazać osobę przez Ciebie podejrzaną, a oni powinni to sprawdzić. Jeśli na jego samochodzie będą ślady kolizji i będą pasować do uszkodzeń na Twoim + tego co widać na monitoringu sprawca będzie musiał pokryć naprawę z własnej kieszeni, ponieważ uciekł z miejsca kolizji, a tym samym ubezpieczyciel po wypłacie odszkodowanie zwróci się do niego o zwrot kosztów, a do tego mandat. Spróbuj się z nim skontaktować i poinformować, że jeśli nie chce tego załatwić polubownie to zgłosisz sprawę na policję i poniesie wtedy dużo większe koszty.
mfind
Aktywny

Zdjęcia: 4
Auto: Volvo S40
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak radzić sobie z podstawową obsługą samochodu?
    Mogłoby się wydawać, że włączenie świateł przeciwmgłowych, wymiana koła na zapasowe czy znajomość sygnalizacji świateł ostrzegawczych na desce rozdzielczej to podstawowe umiejętności, jakie powinien posiadać kierowca. Tymczasem ...
    Mercedes GLS - 7-miejscowy SUV klasy premium
    Oznaczenie GLS pojawiło się w 2015 roku wraz z faceliftingiem drugiej generacji tego modelu, która funkcjonuje na rynku od 2012 roku. Ceny najtańszej odmiany niemieckiego auta zaczynają się zgodnie z cennikiem od 374 ...