Kolizja bez sprawcy i ze sprawcą.

16 Mar 2016, 12:22

Witam,

Pewnej nocy zostało uderzone moje auto, delikatnie co prawda ale jest przerysowany zderzak, mam nagranie z osiedlowego monitoringu gdzie ewidentnie widać jak sprawca uderza swoim tylnym zderzakiem w mój przedni, jednak na nagraniu nie widać twarzy sprawcy ani nr. rejestracyjnych obu samochodów, ale znam imię i nazwisko sprawcy znam nr. rejestracyjny bo jego samochód stoi dwa bloki dalej, poszedł do ubezpieczalni wniosek, przyjechał rzeczoznawca i wycenił szkodę, lecz i tak potrzebne jest oświadczenie sprawcy, choć sprawca unika kontaktu, co mogę teraz zrobić? zgłosić na policję? zrobią cos?
darecki94
Obserwowany

Prawo jazdy: 04 07 1994
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Opel Omega
Silnik: 2.6 00' Elegance
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

16 Mar 2016, 13:40

Możesz zgłosić na policję i wskazać osobę przez Ciebie podejrzaną, a oni powinni to sprawdzić. Jeśli na jego samochodzie będą ślady kolizji i będą pasować do uszkodzeń na Twoim + tego co widać na monitoringu sprawca będzie musiał pokryć naprawę z własnej kieszeni, ponieważ uciekł z miejsca kolizji, a tym samym ubezpieczyciel po wypłacie odszkodowanie zwróci się do niego o zwrot kosztów, a do tego mandat. Spróbuj się z nim skontaktować i poinformować, że jeśli nie chce tego załatwić polubownie to zgłosisz sprawę na policję i poniesie wtedy dużo większe koszty.
mfind
Aktywny

Zdjęcia: 4
Auto: Volvo S40
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

9 rzeczy, które musisz wiedzieć o nitro N2O
    Ludzie nieustannie czegoś poszukują – astrofizycy życia w kosmosie, biolodzy recepty na długowieczność, a tunerzy sposobów na wyciśnięcie jak największej mocy z silników. Ci ostatni mają najłatwiejsze ...