Kolizja cofając z parkingu

09 Mar 2021, 21:39

Witam, moim pytaniem jest po czyjej stronie leży wina w tej sytulacji: cofając z parkingu pod sklepem na drogę z pierszeństwem wymusiłem prawdo podobnie pierwszeństwo na samochodzie który jechał z mojej prawej i skręcał od razu za mną w prawo na parking pod swoim domem. Czy jeśli to on,, ściął,,, wjazd skręcając a ja nie wjechałem jeszcze na drogę to czy wina nie leży po jego stronie? Dodam że nie jestem pewny że nie wyjechałem na drogę ale stałem bliziutko sklepu a w chwili stłuczki cofnąłem około 1 m. Nie sprawdziłem monitoringu i uzgodniłem z nim bez policji na wizytę u blacharza na wycenę jego szkody. Dlatego nie wiem czy jest warto jechac do sklepy i prosić o podgląd monitoringu z tej sytulacji żeby ominąć koszty za nie moją winę.
Piotrekaudi
Obserwowany

10 Mar 2021, 10:39

Domyślam się że pod sklepem jest parking na kilka samochodów i żeby z niego wyjechać musisz wjechać na drogę główną. Skoro tak a cofając ten kawałek nie wjechałeś na drogę to raczej wina nie powinna być po twojej stronie. Samochód który jechał nie powinien ścinać zakrętu wjeżdżając na parking. Jeżeli faktycznie tak było i ściął zakręt to powinna być jego wina. Jednak tak jak mówię nie widzę całej sytuacji i ciężko tu się do niej odnieść bezpośrednio.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

10 Mar 2021, 15:38

Podstawowe pytanie - czy w momencie jak doszło do kolizji twoje auto było w ruchu? Czyli cofałeś i uderzyłeś tyłem w tamten pojazd?
Jeżeli byłeś w ruchu, to wina jest twoja - obojętnie na jakiej drodze jesteś, podczas cofania masz obowiązek ustąpić pierwszeństwa WSZYSTKIM znajdującym się na drodze. I nie ma tu niestety znaczenia, że ktoś ściął drogę skrętu. Cofałeś - uderzyłeś - twoja wina.
Jeżeli jednak stałeś w miejscu, a kierowca tamtego pojazdu ściął drogę skręcania i w ciebie uderzył, to wtedy wina jest jego.
Rokiko napisał(a):cofając ten kawałek nie wjechałeś na drogę to raczej wina nie powinna być po twojej stronie.

To nie ma najmniejszego znaczenia. Cofając z miejsca parkingowego, nawet na parkingu, nie wyjeżdżając na drogę jak w kogoś uderzysz, to wina jest twoja.
Art.23 pkt 3 PoRD:
Kierujący pojazdem jest zobowiązany :
przy cofaniu ustąpić pierwszeństwa innemu pojazdowi lub uczestnikowi ruchu i zachować szczególną ostrożność, a w szczególności:
a) sprawdzić, czy wykonywany manewr nie spowoduje zagrożenia
bezpieczeństwa ruchu lub jego utrudnienia,
b) upewnić się, czy za pojazdem nie znajduje się przeszkoda; w razie trudności w osobistym upewnieniu się kierujący jest obowiązany zapewnić sobie pomoc innej osoby
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

10 Mar 2021, 17:14

@Piotrekaudi musisz zatem uściślić czy byłeś w ruchu kiedy doszło do kolizji czy nie będzie wtedy jasne kogo jest wina :wink:
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Volkswagen i Porsche łączą siły
    Przyspieszony proces integracji umożliwi połączenie działalności związanej z produkcją samochodów już z dniem 1 sierpnia 2012 - Volkswagen Group w pełni przejmuje kontrolę nad działalnością Porsche uzyskując pozostałe ...