Kolizja drogowa kto winny

17 Paź 2016, 12:02

Proszę o pomoc w rozgryzieniu kolizji drogowej.
Włączając się do ruchu (wyjeżdżając tyłem z posesji) zauważyłam, że z prawej strony nadjeżdża ładowarka. Chcąc ją przepuścić stanęłam i czekałam aż przejedzie. Pech chciał, że jechała ona bardzo blisko krawężnika, a ja mogłam wystawać delikatnie tyłem auta i zahaczyła ona w zderzak. Dodam, że osoba kierująca ładowarką była niepełnoletnia i nie miała dobrej widoczności (była obładowana z przodu). Właściciele ładowarki twierdzą, że to ewidentnie moja wina, jednak przeciwko nim przemawia fakt, iż za kierownicą była osoba nieletnia. Proszę o pomoc.
Proszę o podanie artykułów z przepisów ruchu drogowego, które mogę wykorzystać na moją korzyść
konfiturka
Obserwowany

Prawo jazdy: 18 06 2000
Przebieg/rok: 16tys. km
Auto: Opel Astra

17 Paź 2016, 16:33

A co ma do tego "nieletniość" :?: Albo się ma uprawnienia, albo nie ma.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

18 Paź 2016, 08:43

Brak uprawnień do kierowania pojazdem nie sprawia, że jeżeli taka osoba była poszkodowana staje się automatycznie sprawcą. Prawdę powiedziawszy wezwanie policji na miejsce zdarzenia w dużej mierze rozwiązałaby sprawę, ponieważ jeżeli kierowca ładowarki miał dobrą widoczność i możliwość wyminięcia wówczas powinien to zrobić. Myślę jednak, że w Pani przypadku może Pani zostać uznana za sprawcę, jednak kierowcy drugiego pojazdu powinno zostać uznane przyczynienie do wypadku - w takim przypadku oboje kierowców otrzymuje np. po 50 % odszkodowania z polis (w zależności o procentowego udziału w przyczynieniu się do szkody).

Pozdrawiam!
CLSszkody
Nowicjusz

Auto: Skoda Octavia

18 Paź 2016, 09:03

Według mnie cała wina leży po twojej stronie. Artykuł 23 kodeksu drogowego wyraźnie mówi o tym, że osoba cofająca musi zachować szczególną ostrożność i ustąpić pierwszeństwa innym uczestnikom ruchu. Gdybyście wezwali policję, to zapewne sprawa zakończyła się grzywnami dla obu (dla ciebie za spowodowanie stłuczki, dla nieletniego/opiekuna za prowadzenie bez uprawnień), ale wina spada na ciebie.
Kapu
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 0-2011
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Ford Focus mk1
Paliwo: Benzyna

19 Paź 2016, 12:40

No nie jest panowie tak do końca jak piszecie. Oczywiście wezwanie policji na miejsce rozwiązałoby wszystkie sprawy, w tym nieletność i uprawnienia kierowcy. I jeżeli wiedziałaś, że kierowca jest nieeletni, nie ma uprawnień, to mogłaś wezwać policję, która rozliczyłaby go z uprawnień. Natomiast co do kolizji - bardzo ważna jest jedna rzecz - czy ty cofałaś ( koła się kręciły ) czy stałaś w miejscu. Jeżeli stałaś w miejscu, to winny jest kierowca łądowarki. Jeżeli koła twojego samochodu się kręciły ( jechałaś do tyłu ) winna jesteś ty.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

19 Paź 2016, 17:32

Albercik-teoretycznie tak, ale weź to udowodnij. A przy sprzecznych zeznaniach policja pewnie ukarałaby obie strony. Nieletniego kierowce za niemanie :lol: uprawnień i naszą koleżankę za niezachowanie szczególnej ostrożności przy cofaniu.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Z tymi samochodami właściciele nie chcą się rozstawać
    Wygląda na to, że właściciele aut Toyoty to ludzie najbardziej lojalni. Przynajmniej wobec swoich samochodów. Portal iSeeCars.com, badający amerykański rynek samochodowy, opublikował listę 15 aut najczęściej posiadanych ...

20 Paź 2016, 18:54

Zgadza się - kwestia udowodnienia, że nasz koleżanka stała w miejscu. No i zawsze mozna mandatu nie przyjąc. Wtedy sprawa trafia do sądu, a tam można próbować dojść prawdy. Dodam, że sąd to nic strasznego, bo wielu kierowców wystraszonych danym zdarzeniem, albo na samo słowo sąd, już się boją i przyjmują byle jakie mandaty. A czasami warto mandatu nie przyjąć.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000