Kolizja drogowa, policja, karetka itd

18 Cze 2018, 13:38

Witam, w piątek około godziny 12, miałem kolizję. W moim samochodzie wybuchły poduszki powietrzne, poszła szyba czołowa i w zasadzie cały przód. W Mercedesie (dla mnie sprawcy) nic się nie stało w zasadzie. Na miejsce przyjechała wezwana (przez świadka) straż pożarna, policja oraz pogotowie. Z tego, że mnie bardzo bolała ręka pojechałem do szpitala. Po wyjściu dowiedziałem się że auto mam na parkingu laweciarza który mnie zgarnął i dali mi auto zastępcze. Byłem na Policji jednak nie potrafią określić kogo uznali sprawcą. Świadek zeznawał na moją korzyść, wszystko widział bo jechał za gościem z Mercedesa. Światła na skrzyżowaniu nie działały. Powinienem się czegoś obawiać, że wyjdzie że to moja wina? Z góry dziękuje za pomoc. Pozdrawiam
marek789
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 02 2017
Auto: Renault Megane II RS
Silnik: 2.0Turbo 225
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

18 Cze 2018, 14:36

marek789 napisał(a):Światła na skrzyżowaniu nie działały
Jesteś na drodze z pierwszeństwem Mercedes włącza się do ruchu więc musi zachować szczególną ostrożność i powinien przepuścić pojazdy brązowe i Ciebie, dopiero wtedy może wjechać na te cztery pasy jak będzie miał pewność że nie spowoduje zagrożenia w ruchu.

O ile oczywiście znaki nie mówią inaczej ale nie wydaje mi się.

Zastanawia mnie tylko jedna rzecz bo napisałeś że światła nie działały a na obrazku że samochody brązowe stały? Tu mi się coś nie klei...

Uderzyłeś w bok Mercedesa?
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

18 Cze 2018, 14:53

Uderzyłem w prawy tył Mercedesa, nie zdążyłem zahamować jak się wytoczył zza brązowego uczestnika ruchu. W załączniku poprawione zdjęcie. Pojazdy zaznaczone brązowo stały ponieważ tam był korek, a w dodatku ustępowały pierwszeństwa przejazdu jadącym z drugiej strony. W załączniku dodałem również zdjęcie mojego pojazdu, Mercedesa który zatrzymał się kawałek dalej na przystanku, oraz mojego widoku podczas hamowania

EDIT: Zapomniałem o tablicach
marek789
Nowicjusz

29 Cze 2018, 16:23

Sprawca przyznał się do winy jeszcze na miejscu po moim odjeździe karetką. Odszkodowanie już jest jednak muszę się odwołać ze względu za zbyt niską wartość pojazdu przed szkodą :angry:
marek789
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Skoda Rapid - nowy wymiar Skody
    SKODA Rapid stanowić będzie nowy wyznacznik dla wszystkich samochodów marki pod względem ponadczasowego designu oraz przestronności wnętrza. SKODA Rapid to pojazd idealnie uzupełniający dotychczasową gamę modeli, wpasowując ...