Kolizja, i co dalej?

23 Wrz 2007, 21:45

Witam,
chcialbym prosic o rade w sprawie mojego uszkodzonego auta.Dwa dni temu mialem kolizje,auto sprawcy uderzylo w tyl mojego auta na swiatlach, uderzenie bylo wedlug moich odczuc bardzo mocne, jednak uszkodzenia auta po moich ogledzinach nie sa takie duze, a dodam tu ze jestem kompletnym amatorem w dziedzinie oceny takich rzeczy, i tu pojawia sie moj problem: jak wiadomo po zgloszeniu przeze mnie szkody do ubezpieczyciela sprawcy czeka mnie wizyta rzeczoznawcy, ktory fachowcem w tej dziedzinie powinien byc, ale nie ktorych szkod nie da sie wykryc ogladajac auto na parkingu wiec nie zostana one wyryte i naprawione(zakladajac ze takie sa), w takim razie czy rzeczoznawca moze zlecic dokladniesza kontrole stanu technicznego auta w odpowiednim warsztacie przed wycena?? czy musze zrobic to na wlasna reke aby miec pewnosc ze moja szkoda(strata)zostanie dobrze wyceniona?? no i kto poniesie koszty tej/tych kontroli???
Jezeli ktos posiada wiedze w tym temacie to prosze o jak najszybsza rade.
pozdrawiam
molin82
Nowicjusz

Miejscowość: Bogatynia

24 Wrz 2007, 08:58

Rzeczoznawca zrobi oględziny ogólne,zdięcia i samochód będzie odwieziony na warsztat,z którym ZU ma podpisane umowy o bezgotówkowej naprawie(warsztat naprawia,ty odbierasz auto,a właściciel warsztatu wysyła do ZU rozliczenie).Następnie mechanik naprawia i jak znajdzie coś,co jeszcze powinno być naprawione a jest przyczyną tej kolizji,kontaktuje się z ZU i rzeczoznawca znowu przyjeżdża i robi dokumentację.Jeżeli udezrzenie nie było mocne,to najprawdopodobniej ucierpiał tylko zderzak i światła.Ale może okazać się,że uszkodzeniu uległy również inne elementy(np.mocowanie uchwytów zderzaka,może być wgnieciona blacha w okolicach tych uchwytów itd.Ale to będzie możliwe dopiero po zdemontowaniu danej części,która uległa uszkodzeniu na zewnątrz.Dlatego często bywa tak,że rzeczoznawca musi przyjechać na warsztat,aby uzupełnić dokumentację.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000