Kolizja kto winny

06 Sty 2021, 12:34

Witam,

Jadąc skuterem rozpocząłem manewr wyprzedzania samochodu audi na lini przerywanej ale podczas tego manewru najeżdzam na linię podwójną ciągłą.

Podczas kończenia już tego manewru kierujący audi chcąc skręcić w lewo uderza w tylne koło mojego skutera.

Według mnie najistotniejsze w tej sprawie jest to że kierujący marki Audi wykonuje skręt w lewo w niedozwolonym miejscu około 10 metrów przed skrzyżowaniem przez linię podwójną ciągłą i w tym miejscu uderza w mój skuter. Kierowca audi chciał zdążyć przed nadjeżdżającym z przeciwka innym samochodem i dlatego zrobił ten manewr 10 metrów wcześniej niż w miejscu do tego dozwolonym.

Kto w tej sprawie jest winny?
myronbolitar
Obserwowany

07 Sty 2021, 18:40

Sytuacja jest kontrowersyjna, ze względu na nasze chore przepisy. Sądy uznają winnego tego, który skręca w lewo i uderza w pojazd wyprzedzający go. Nawet na skrzyżowaniu. To nic, że ktoś łamie przepis i wyprzedza na skrzyżowaniu, na linii ciągłej. To skręcający w lewo, przed tym manewrem ma obowiązek spojrzeć w lusterko i upewnić się, że nie spowoduje swoim manewrem zagrożenia na drodze. Jeżeli dochodzi do poważnych wypadków, to sądy czasem posuwają się do tego, że winą obarczają obu kierujących. Ale przy zwykłej kolizji,. jak nie ma poszkodowanych, to policja przyjeżdżająca na miejsce kolizji zawsze ukarze tego, co skręcał, a nie tego co wyprzedzał. Sądy robią to samo.
Internet jest pełen tego typu orzeczeń SN.
Tutaj podejrzewam, że winnym jest kierowca Audi, który skręcając w lewo, a więc podczas zmiany kierunku ruchu, nie ustąpił pierwszeństwa pojazdowi, który jechał pasem, który przecinał kierowca Audi. Do tego wykonał manewr w miejscu niedozwolonym.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000