Kolizja / rondo / proszę o pomoc przyjołem mandat ale...

05 Maj 2010, 21:14

dokładnie ja wjechałem na rondo tak jak ustawiłem pomarańczowy samochodzik, kierowca 2 samochodu wyjechał dokładnie z wewnętrznego tuż przede mną do tego jeszcze hamując. Jeśli chodzi o same linie ciągłe jutro pojadę porobić kilka zdjęć, czy jeśli linie były namalowane a np. są wytarte przez jeżdżące samochody one tracą swoje przeznaczenie ?

Czy ktoś może mi pomóc jeszcze odnośnie złożenia stosownych dokumentów do przeanalizowania tego zdarzenia na komendę ? bo dowiedziałem się, że podobno taka możliwość istnieje.

I ponawiam pytanie odnośnie kosztów jakie wiążą się z przegraną rozprawą ?

Znalazłem kilka istotnych dodatkowych materiałów tyczących się tego ronda.

Tutaj opis tego ronda z jednej ze szkół nauki jazdy

Tutaj filmik zrobiony przez TVP, ale chyba jest uszkodzony bo zacina się przy samym dojeździe do ronda.

----------
Dzisiaj byłem zobaczyć czy jest ciągła linia i niestety okazało się, że jest praktycznie całkiem wytarta, bo są małe ślady farby, że kiedyś była. Byłem na Komendzie głównej i konsultowałem tą kolizję i powiedzieli mi, że często są odwołania z tego ronda w moim przypadku bym mógł udowodnić winę swoją i jego, moją bo obowiązywał mnie niby znak A7, a jego, że w ten sposób nie wolno opuszczać tego ronda, a że ciągłej linii nie ma, a że powinna być nic mi nie pomoże.

[ Dodano: Pią Maj 07, 2010 10:21 ]
Mam pytanie czy mandat można zapłacić przez przelew bankowy ? jeśli tak to czy tytułem ma być MANDAT KARNY SERIA CK NUMER ........ ?
Straszek
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków

08 Maj 2010, 17:12

Zanim pobiegniesz do sądu, pojedź tam jeszcze raz i upewnij się czy na rondzie są linie przerywane i linia ciągła. Jak jest linia ciągła to wygrałeś sprawę, jak jest tylko linia przerywana, to przegrałeś.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

11 Maj 2010, 06:36

Pomijając wszystko inne - skoro byłeś pewien swojej wersji, to czemu wobec tego w ogóle przyjąłeś ten mandat? Rozumiem, stłuczka, stres i te sprawy, ale policjant powinien pouczyć Cię że albo przyjmujesz mandat (i w zasadzie koniec sprawy) albo nie przyjmujesz i sprawa idzie dalej (i będziesz mógł przekonywać sąd do swojej wersji).

Tak w ogóle jeśli chcesz uchylić mandat to masz na to 7 dni.
GB
Początkujący

Miejscowość: Wrocław

25 Gru 2018, 11:36

Wjeżdzasz na rondo - ustępujesz tym, którzy na nim są, gdzie ty tu widzisz nie swoją winę
Wizard932
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Alfa Romeo Disco Volante Spyder
    Kolejnym dowodem na to, że Włosi doskonale znają się na tworzeniu kabrioletów, jest Alfa Romeo Disco Volante Spyder. To samochód bazujący na coupé Alfa Romeo 8C Spider, ale w istotny sposób przerobiony ...
    Czy przekraczasz dozwoloną prędkość?
    Każdy z nas wie jakie mamy drogi i ograniczenia. Znaki ograniczające prędkość które często stoją w miejscach bezzasadnych (bo np. drogowcy zapomnieli zabrać po jakiejś naprawie drogi), są to bardzo częste przypadki ...