Kolizja samochodu; całkowita strata samochodu, ubezpieczenie samochodu

07 Maj 2022, 14:06

witam mój samochód miał kolizję, a moja firma ubezpieczeniowa oferuje kwotę ugody 17 700 USD. znajomy mechanik w warsztacie samochodowym powiedział, że może naprawić samochód, jeśli mogę go odkupić z mojego ubezpieczenia (minus procent kwoty rozliczenia). Zapytałem mojego rzeczoznawcę i powiedzieli, że mój samochód jest całkowitą stratą i że zatrzymanie awarii nie jest opcją i że moje jedyne opcje to anulowanie roszczenia, zatrzymanie samochodu i opłacenie wszystkich opłat (holowanie, przechowywanie i wynajem) lub weź ugodę, a moje ubezpieczenie zatrzymuje samochód. samochód ma wartość sentymentalną, ponieważ jest to samochód mojego zmarłego ojca, który przejechał w grudniu ubiegłego roku. czy to jest legalne? myślę, że to niesprawiedliwe, że to moje jedyne dwie opcje. mój kolega mechanik powiedział, że tylko karoseria auta jest uszkodzona i wszystko inne jeszcze działa i może to naprawić. mój samochód jest na 100km i jest w dobrym stanie oprócz uszkodzeń 2 drzwi samochodu i przedniego zderzaka.
zaerth
Obserwowany

07 Maj 2022, 15:16

zaerth napisał(a):znajomy mechanik w warsztacie samochodowym powiedział, że może naprawić samochód, jeśli mogę go odkupić z mojego ubezpieczenia (minus procent kwoty rozliczenia). Zapytałem mojego rzeczoznawcę i powiedzieli, że mój samochód jest całkowitą stratą i że zatrzymanie awarii nie jest opcją i że moje jedyne opcje to anulowanie roszczenia, zatrzymanie samochodu i opłacenie wszystkich opłat (holowanie, przechowywanie i wynajem) lub weź ugodę, a moje ubezpieczenie zatrzymuje samochód.

Napisz raz jeszcze, staranniej, bo nic z tego nie rozumiem...I jak możesz zamieść fotki tych uszkodzeń, bo też bardzo niejasno to opisałeś i nie wiem za bardzo o co ci chodzi.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Hilux Rugged X, Rogue i Rugged
    Przez 50 lat osiem generacji Toyoty Hilux budowało reputację tej niezniszczalnej terenówki. Teraz za jej modyfikację zabrała się Toyota Australia, oferując specjalne wersje Rugged X, Rogue i Rugged. Hilux najnowszej ...