Kolizja

16 Gru 2016, 23:29

Witam. Tydzień temu miałem kolizje z autobusem. Wydarzenie wyglądało następująco. Jechałem drogą dwukierunkowa gdzie były wydzielone dwa dosyć szerokie pasy (jeden w jedna stronę, drugi w druga). Przy osi jezdni z jednej i drugiej strony jest torowisko. Chcąc w pewnym momencie wjechać na dość wysoki krawężnik wziąłem lekki luk nie przekraczając osi jezdni. Jechał za mną autobus który ewidentnie chciał mnie wyprzedzić. W momencie wciśnięcia hamulca autobus uderzył w prawy tylny bok mojego auta. Po przyjeździe policji, pan z wydziału ruchu drogowego dał mi do zrozumienia ze zajechałem drogę autobusowi i ze kolizja była z mojej winy ponieważ jezdnia jest na tyle szeroka ze mieszczą się na niej dwa auta obok siebie wiec są tam 2 pasy nieoddzielone linia. Przyznam ze jezdnia jest szeroka na tyle ze mieszczą się tam 2 auta osobowe obok siebie jednak nie jest tam na tyle szeroko żeby obok osobówki zmieścił się autobus. I o ile dobrze wiem to żeby były tam 2 pasy to odległość od krawężnika do osi jezdni powinna być minimum 5 metrów. A fakt ze kierowca autobusu nie zachował należytej odległości nawet nie przeszedł policjantowi przez myśl. Odmówiłem przyjęcia mandatu i czekam na sprawę w sądzie. Jakby było mało to zabrano mi dowód rejestracyjny a auto z uszkodzonym tyłem zostało mi do zrobienia na własny koszt lub czekanie na sprawe. Tu tez mam pytanie. Czyja jest faktycznie wina i czy dobrze zrobiłem podejmując decyzje na rozprawę w sadzie.
maciek9305
Obserwowany

Prawo jazdy: 11 01 2016
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Chevrolet Epica
Silnik: 2.0 CRDi 150KM
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

17 Gru 2016, 10:14

Głównie chodzi o to, czy rzeczywiście jest tam szeroko na dwa pasy ruchu. Jeżeli tak, to będzie to ewidentnie Twoja wina. Autobus jechał swoim pasem ruchu, a Ty swoim i nie ma tu mowy o niezachowaniu bezpiecznej odległości.
Sprawdź sobie co to za droga jest, jakiej klasy.
http://www.arslege.pl/szerokosc-pasow-r ... 60/a37708/
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV

18 Gru 2016, 11:31

Na zdjęciu miejsce zdarzenia i gdzie chciałem wjechać. I tak jak pisałem. Mieszczą się tam dwa auta OSOBOWE obok siebie ale na bank się nie zmieści samochód osobowy i autobus. 5 metrów tam na bank nie ma od krawężnika do osi jezdni.

Zdjęcie
maciek9305
Obserwowany

Prawo jazdy: 11 01 2016
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Chevrolet Epica
Silnik: 2.0 CRDi 150KM
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2007

18 Gru 2016, 12:02

Idąc do sądu musisz mieć jakieś dokumenty na ten temat. Trzeba udać się do zarządcy drogi. On musi mieć dane co do tego, jaki to jest rodzaj drogi. Policjant już ustalił winnego, teraz to ty musisz udowodnić, że się mylił.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

15 lat sukcesów marki Dacia
    Na rynku polskim marka znalazła ponad 180.000 nabywców. Największą popularnością cieszy się Dacia Duster, która w 2019 roku już po raz kolejny utrzymała pozycję lidera segmentu SUV i jest najchętniej wybieranym ...