REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
darek2012 napisał(a):Podstawa prawna dotycząca błyskania światłami - proszę bardzo :
Art. 51.
silvo44 napisał(a):Jadąc 100km/h lewym pasem po dwupasmówce poza obszarem zabudowanym utrudniam ruch ??
Chcesz mnie wyprzedzić ?? Przecież przepisowy jesteś więc spokojnie możesz jechać za mną też setką..
silvo44 napisał(a):Od wymierzania sprawiedliwości jest policja i sąd.. Nie Ty ..![]()
silvo44 napisał(a):Jadąc 100km/h lewym pasem po dwupasmówce poza obszarem zabudowanym utrudniam ruch ??
Chcesz mnie wyprzedzić ?? Przecież przepisowy jesteś więc spokojnie możesz jechać za mną też setką.
darek2012 napisał(a):uważasz, że wolno oślepiać błyskając długimi światłami
darek2012 napisał(a):przestanę z Tobą dyskutować.
MotoAlbercik napisał(a):Jeżeli mogę
bonifacy napisał(a):droga dobra , bezpieczna
bonifacy napisał(a):jakiś dupek co się wlecze lewym pasem.
bonifacy napisał(a):ja nieprzepisowy jestem
darek2012 napisał(a):zwyczaj włączania lewego kierunkowskazu jako sygnał gotowości do rozpoczęcia wyprzedzania przyszedł do Polski z zachodu. Krytykowanie tego co wymyśliły narody bardziej od nas zmotoryzowane jest niepoważne.
Chcesz mnie wyprzedzić ?? Przecież przepisowy jesteś więc spokojnie możesz jechać za mną też setką.
darek2012 napisał(a):...Natomiast zwyczaj włączania lewego kierunkowskazu jako sygnał gotowości do rozpoczęcia wyprzedzania przyszedł do Polski z zachodu. Krytykowanie tego co wymyśliły narody bardziej od nas zmotoryzowane jest niepoważne...
MotoAlbercik napisał(a):silvo44 (...) zapewne go nerwy poniosły
MotoAlbercik napisał(a):zatrzymać i obić gębę
MotoAlbercik napisał(a):wysiąść i walnąć w gębe
MotoAlbercik napisał(a):wspomniane kilkukrotne włączenie lewego kierunku przez kierowcę ciężarówki
darek2012 napisał(a):Wielki szacun dla MotoAlbercika za mądre wypowiedzi. Serio piszę.
Gdyby tak wszyscy podchodzili do udzielania się na forum to byłoby super![]()
Każdemu Forum życzę Takiego Moderatora.
darek2012 napisał(a):Skoro pojawiła się na Forum normalna dyskusja to proszę Mądrych napiszcie jak radzić sobie z zawalidrogami, którzy jadą lewym pasem i nie mają zamiaru zjechać na prawy, gdyż uważają,
że skoro jadą z maksymalną dozwoloną prędkością to nikt nieuprzywilejowany nie ma prawa ich wyprzedzać.
Pozdrawiam Wszystkich.
darek2012 napisał(a):Gdyby tak wszyscy podchodzili do udzielania się na forum
darek2012 napisał(a):jak radzić sobie z zawalidrogami
silvo44 napisał(a):A jak to nie pomaga, to jeszcze można przecież zatrąbić, a o tym nie pisaliśmy..
silvo44 napisał(a):to jeszcze można przecież zatrąbić,
MikeyBMWM napisał(a):W sumie jest kilka sposobów na "Lewicowych"Zaczynając od tych najłagodniejszych, po ostrzejsze:
1. Podjechać na bezpieczną odległość i czekać aż zjedzie...
2. Wychylenie się na lewą część pasa
3. pkt 1, kierunkowskaz w lewo
4. pkt 1, dłuuugie!
5. od razu przejść do wyprzedzania prawym pasem
6. podjechanie na bliską odległość
7. pkt 1, trąbienie
8. od razu przejść do wyprzedzania czym tylko się da (pracy pas, pobocza, wysepki).
MikeyBMWM napisał(a):Jest to droga szybkiego ruchu, jednak z limitem prędkości do 80... ze względu na to, że przystanki autobusowe zamiast zaistnieć na zjazdach z trasy są tuż obok pędzących samochodów (zostały wybudowane zatoczki dla autobusów). Jechałem lewym pasem, licznik wskazywał ~150km/h.
MikeyBMWM napisał(a):Wracając do sposobów wyprzedzania można jeszcze dodać kilka metod "wychowania", których nie podzielam.
MikeyBMWM napisał(a):Są to m.in. zajechanie drogi, wyprzedzanie zbliżając się do pasa wyprzedzanego zawalidrogi, wyprzedzenie + przyhamowanie.
MikeyBMWM napisał(a):Czasami po prostu warto dać komuś do zrozumienia, że popełnił błąd, by znowu go nie popełnił, bo może kosztować wiele przykrości, a nawet życie.
MotoAlbercik napisał(a):Trąbić też za bardzo nie można.
Art. 29.
1. Kierujący pojazdem może używać sygnału dźwiękowego lub świetlnego, w razie gdy zachodzi konieczność ostrzeżenia o niebezpieczeństwie.
(...)
Art. 30.
1. Kierujący pojazdem jest obowiązany zachować szczególną ostrożność w czasie jazdy w warunkach zmniejszonej przejrzystości powietrza, spowodowanej mgłą, opadami atmosferycznymi lub innymi przyczynami, a ponadto:
kierujący pojazdem silnikowym jest obowiązany:
o włączyć światła mijania lub przeciwmgłowe przednie albo oba te światła jednocześnie,
o poza obszarem zabudowanym podczas mgły dawać krótkotrwałe sygnały dźwiękowe w czasie wyprzedzania lub omijania;
(...)