Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
MikeyBMWM napisał(a):zapewne zapłaci mandat, jednak nie otrzyma punktów karnych. Właśnie dlatego się odmawia mandatów
ari222 napisał(a):odmawiajac mandatu nie uniknie pkt karnych
MikeyBMWM napisał(a):blokowałeś lewy pas, który przeważnie służy do wyprzedzania.
Proszę podać podstawę prawną - który art PoRD mówi o wyłączności lewego pasa do wyprzedzania ??
Jeszcze jedną bzdurę napiszesz to zarobisz warna kolego ..
Poczytaj sobie "kodeks drogowy" dopiero potem pisz..
Zwłaszcza art. 24 ust 10 ...
[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]
MikeyBMWM napisał(a):Mi zawalanie lewego pasa nie przeszkadza. Gdy jest często zajęty to jeżdżę w podobny sposób:
kant95 napisał(a):trzy/3/ letni staż za kółkiem
MikeyBMWM napisał(a):mamy ruch prawostronny
MikeyBMWM napisał(a):za co przepraszam.
silvo44 napisał(a):Nikt tego nie neguje ..
Ale nie odpowiedziałeś mi który art. PoRD mówi o wyłączności lewego pasa do wyprzedzania .. Ja podałem Ci art. będący moim argumentem w dyskusji.. Kierujący pojazdami na drogach publicznych korzystają z luki w przepisach - a może furtki - skoro dozwolone jest wyprzedzanie z prawej strony (w określonych warunkach oczywiście) to pasy ruchu są w tym momencie jakby "równorzędne" i nie ma za bardzo znaczenia czy jedziesz lewym, prawym czy środkowym.. Wyprzedzać można dowolnym .. Tak czy nie ??
Ważne w takich okolicznościach jest baczne obserwowanie sytuacji na drodze w lusterkach, zwłaszcza przy zmianie pasa - trzeba ustąpić temu co nas wyprzedza.. Nawet/zwłaszcza prawym pasem..
Dishman napisał(a):wolny prawy pas, powinien na niego zjechać, chyba, że zamierza skręcić w lewo.
silvo44 napisał(a):To po co nam trzypasmówki przez miasto, skoro wszyscy mają jechać prawym skrajnym ??
Dishman napisał(a):W mieście to jest dozwolone, a poza miastem też jakoś sobie radzić trzeba.
darek2012 napisał(a):błyskanie długimi światłami (...)jest prawnie zabronione
darek2012 napisał(a):włączam lewy kierunkowskaz
darek2012 napisał(a):z prawej strony wyprzedzam dopiero w ostateczności
silvo44 napisał(a):Ważne w takich okolicznościach jest baczne obserwowanie sytuacji na drodze w lusterkach, zwłaszcza przy zmianie pasa - trzeba ustąpić temu co nas wyprzedza.. Nawet/zwłaszcza prawym pasem..
darek2012 napisał(a):Nie bardzo rozumiem krytykę.
Ja nie muszę "zaistnieć" tu lub tam - bo z tego już dawno wyrosłem.
W dobrej wierze posumowałem zamieszanie i niepewność wyrażaną we wcześniejszych wpisach
darek2012 napisał(a):Podstawa prawna dotycząca błyskania światłami
silvo44 napisał(a):Art. 29 rozwiązuje tą kwestię i nie masz racji ..
darek2012 napisał(a):sygnalizuję zamiar przemieszczenia się na jezdni w celu wyprzedzenia pojazdu jadącego przede mną,
darek2012 napisał(a):Przekazuję informacje kierowcy jadącemu przede mną, że chcę go wyprzedzić
darek2012 napisał(a):ma prawy pas całkowicie wolny więc niech z niego korzysta
darek2012 napisał(a):Utrudnianie ruchu jest zabronione
darek2012 napisał(a):którzy nie mają humoru...