Kolizja z tramwajem

09 Sty 2023, 19:06

Witam. Dzisiaj miałem kolizje z tramwajem. Z góry zaznaczam ze nie uważam się za niewinnego ale chciałbym doinformować się o tego typu wypadku i czy słusznie zostałem ukarany. I tutaj przebieg wypadku:
Wyjeżdżałem ze skrzyżowania w prawo, jechałem prawym pasem a przede mną samochód, pas obok jechał tramwaj w tym samym kierunku. Samochód przede mną zaczął hamować żeby skręcić w prawo ( niestety nie zwróciłem uwagi czy najpierw hamował a potem włączył kierunkowskaz czy na odwrót jeśli ma to jakieś znaczenie ) w tym momencie ja również zacząłem hamować aby mie uderzyć w samochód przede mną nie zmieniając pasa ruchu - dodam ze było tam trochę ciasno a tramwaj już mi zniknął z lewej strony polamwidzenia, po chwili było uderzenie i tramwaj uderzył z lewej strony z tyłu w mój zderzak i koło więc podejrzewam ze tramwaj już jechał za mną. Zderzak delikatnie zarysowany, pomiędzy oponę a felgę wszedł kawałek poszycia z tramwaju ( oznaczenie z lewej strony ) i w tramwaju zarysowane drzwi w rogu ( oznaczenie z prawej strony ). Koło w moim samochodzie delikatnie skrzywione przez co czuć bicie. Policja na miejscu zdarzenia ustaliła z nagrania z kamery w tramwaju ze winny jestem ja za co zostałem ukarany mandatem w wysokości 1000zł i 10 punktów ale nie przedstawili mi z jakiego artykułu, gdy tłumaczyłem im przebieg zdarzenia z mojego punku widzenia nie osądzając nikogo o winę usłyszałem tylko ze to moja wina, zaznaczam ze nie jestem pewien czy zajechałem na pas po którym poruszał się tramwaj ale wydaje mi się ze nie bo motorniczy zasygnalizował by dźwiękiem chyba ze byłem bardzo blisko i nawet nie zdążył.
W wypadku nikt nie ucierpiał z osób fizycznych
Chciałbym również się doinformować co mi grozi w tym przypadku, czy będę obciążony jakimiś kosztami naprawy uszkodzeń które doznał tramwaj ?

W góry dziękuje za odpowiedzi
Ostatnio edytowany przez Konik132, 09 Sty 2023, 19:57, edytowano w sumie 1 raz
Konik132
Nowicjusz

09 Sty 2023, 19:35

Nie wypadek, a kolizja :wink:

Hm... to był pas po którym poruszałeś się samochodem i na którym były tez tory tramwajowe?
Wrzuć może lokalizację tego punktu z google maps żeby można było zobaczyć.

Patrząc na zdjęcia gdzie są uszkodzenia to trochę tak jak byś lekko odbił na tor jazdy po którym poruszał się tramwaj (zajeżdżając mu drogę) ale mogę się mylić.

Konik132 napisał(a):Chciałbym również się doinformować co mi grozi w tym przypadku, czy będę obciążony jakimiś kosztami naprawy uszkodzeń które doznał tramwaj ?
Naprawa pójdzie z Twojego OC, po to ono jest :wink:
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

09 Sty 2023, 19:52

Temat posta poprawiony

Byłem na wysokości gdzie to kombi i już wtedy byłem przed tramwajem ale dobrze wiedziałem ze jedzie tramwaj wiec starałem się jechać jak najbliżej krawężnika i naprawdę byłem pewien ze nie zajeżdżam nikomu drogi, czy zajechałem też niestety nie mam pojęcia bo na tym odcinku jest na prawdę ciasno co widać nawet na podstawie tego kombi, dodam ze hamowanie auta przede mną było dość energiczne. Ponieważ nagranie pochodziło w kamery z kabiny kierowcy tramwaju nie mogłem mieć do niego wglądu ze względu na RODO
Ostatnio edytowany przez Konik132, 09 Sty 2023, 19:58, edytowano w sumie 1 raz
Konik132
Nowicjusz

09 Sty 2023, 19:55

Konik132 napisał(a):zaznaczam ze nie jestem pewien czy zajechałem na pas po którym poruszał się tramwaj

Chcesz powiedzieć, że to tramwaj wjechał na twój pas :?: :lol:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

09 Sty 2023, 20:02

Nie, po prostu przedstawiam przebieg kolizji na podstawie swoich odczuć :)
Konik132
Nowicjusz

09 Sty 2023, 20:12

Patrząc na to zdjęcie, są tam tory na tym samym pasie co poruszają się samochody. Czy z prawej strony na tym pasie jest wystarczająco miejsca żeby ustąpić przejazdu tramwajowi? Dla mnie ten pas jakiś wąski jest.

Tu jest coś takiego:
"Jazda po torach tramwajowych
Czasami zdarza się, że samochody jadą po torach tramwajowych. Ustawa nie zabrania jazdy po torach tramwajowych samochodom, ale wyraźnie mówi, że pierwszeństwo wzdłuż pasa ruchu z torowiskiem ma zawsze tramwaj. Jeśli więc kierowca jadący po torach widzi nadjeżdżający z tyłu tramwaj, musi zjechać na inny pas, w celu ustąpienia pierwszeństwa tramwajowi.
"
Rokiko
Forumowicz VIP

09 Sty 2023, 20:56

Tutaj odcinek gdzie wjeżdżałem na ulice na której nastąpiła kolizja, jest o wiele szersza na początku, później się zwęża, od początku jechałem trochę szybciej niż tramwaj no i go wyprzedziłem ( twierdze to na podstawie tego ze już go nie widziałem z lewej strony ) tylko właśnie tu jest problem bo nie wiem jak bardzo byłem przed nim i motorniczy nie sygnalizował ze jakoś wkraczam na jego tor jazdy no ale ten przede mną dosyć późno zaczął hamować no i ja zaraz za nim żeby w niego nie uderzyć no i wtedy bum.

Tutaj sprostowanie screena, dzisiaj żadnych robót drogowych nie było i nie było żadnego zwężenia pasów, stare street viev
Konik132
Nowicjusz

09 Sty 2023, 22:45

Mam jeszcze pytanie, to jest mój pierwszy samochód, zarejestrowany na mnie i pierwsza kolizja w życiu wiec nie za bardzo wiem jak taki proces przebiega. Czy dostanie teraz jakiś list na temat kolizji od ubezpieczyciela ? Jeśli tak czy będą tam zawarte informacje takie jak wycena szkody czy jaki będę miał wzrost stawki OC ? Pierwsze OC wyniosło mnie 1240 zł
Konik132
Nowicjusz

10 Sty 2023, 00:14

Wrocław, nic nowego. 8)
Miro12
Początkujący

Miejscowość: Wrocław
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Peugeot 307 SW
Silnik: 2.0
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi

10 Sty 2023, 10:32

No i na tym drugim zdjęciu masz odpowiedź. Widać tam znak F-19 (pas ruchu dla określonych pojazdów) wskazuje on wyznaczony na jezdni pas ruchu przeznaczony dla pojazdów wskazanych na znaku czyli w tym przypadku tramwaju. Tak więc wychodzi na to że zostałeś słusznie ukarany mandatem.

Konik132 napisał(a):Mam jeszcze pytanie, to jest mój pierwszy samochód, zarejestrowany na mnie i pierwsza kolizja w życiu wiec nie za bardzo wiem jak taki proces przebiega. Czy dostanie teraz jakiś list na temat kolizji od ubezpieczyciela ?
Raczej nic nie dostaniesz, Otrzymałeś mandat i tyle. Reszta już toczy się poza Tobą.
Konik132 napisał(a):jaki będę miał wzrost stawki OC ?
No tu już zależy od ubezpieczyciela. Czasem jak masz długi staż za kierownicą i bezszkodową jazdę to w przypadku pierwszego incydentu nic się nie zmienia. Standardowo jest to około 10% zwyżki w kolejnym roku za OC. Jednak zdarza się czasem, że ta zwyżka może być dużo wyższa dlatego wtedy warto pomyśleć o wyliczeniu składki u innej firmy zajmującej się ubezpieczeniami i jak będzie ona korzystniejsza to nie ma nic na przeszkodzie żeby ją wybrać.
Rokiko
Forumowicz VIP

10 Sty 2023, 11:44

Rokiko napisał(a):Konik132 napisał(a):
jaki będę miał wzrost stawki OC ?
No tu już zależy od ubezpieczyciela. Czasem jak masz długi staż za kierownicą i bezszkodową jazdę to w przypadku pierwszego incydentu nic się nie zmienia. Standardowo jest to około 10% zwyżki w kolejnym roku za OC. Jednak zdarza się czasem, że ta zwyżka może być dużo wyższa dlatego wtedy warto pomyśleć o wyliczeniu składki u innej firmy zajmującej się ubezpieczeniami i jak będzie ona korzystniejsza to nie ma nic na przeszkodzie żeby ją wybrać.

Ale o tym dowie się dopiero w chwili podpisywania nowej umowy ubezpieczeniowej. Teraz nikt tego nie będzie wyliczał.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV

10 Sty 2023, 11:47

yeti65 napisał(a):Ale o tym dowie się dopiero w chwili podpisywania nowej umowy ubezpieczeniowej. Teraz nikt tego nie będzie wyliczał.
No tak zgadza się, najczęściej jest to około miesiąca przed końcem aktualnej polisy. Więc zostaje jeszcze czas na zastanowienie i ewentualną zmianę ubezpieczyciela.
Rokiko
Forumowicz VIP