Koło dwumasowe- sprężynuje w jedną stronę - Alfa Romeo 2.4 JTD

20 Mar 2017, 19:29

Siema, wymieniam sprzęgło w Alfie chyba 156 z silnikiem 2.4 JTD. Po oględzinach wyszło, że koło dwumasowe sprężynuje/odbija w jedną stronę a w drugą nic... tak jakby było zaparte o coś.
Przyszedł mechanik starszy stażem- diagnoza- uszkodzona dwumasa.
Zamówiliśmy kompletne sprzęgło Valeo + dwumasę (przyszła z firmy POLCAR).

Klient przyjechał, pokazuje mu starą dwumasę Valeo, że sprężynuje tylko w jedną stronę (zgodnie ze wskazówkami zegara), pokazuje mu nową a tu niespodzianka- nowa dwumasa też sprężynuje w jedną stronę a w drugą się zapiera z tą różnicą, że sprężynuje przeciwnie do wskazówek zegara

Byliśmy tak zdumieni, że uznaliśmy, że montujemy stare. Skoro nowe ma podobny objaw to znaczy, że tak ma być i jest pewnie coś o czymś nie wiemy.
Test wychyleniowy robiliśmy tak, że zapieraliśmy płaskownik o trzpienie montażowe i pokręcaliśmy. W jedną stronę ani drgnie a w drugą sprężynuje.

Auto zostało na noc z założoną starą dwumasą także jeszcze jest ratunek ewentualnie.

Czy ktoś spotkał się z podobnym przypadkiem?

EDIT: Chyba udało mi się dowiedzieć o co chodzi. Doczytałem w katalogu producenta, na angielskiej stronie LUK-a, że niektóre dwumasy posiadają coś takiego jak "friction control disc" czyli dysk kontrolujący tarcie. Uaktywnia się on na "przejściu" pomiędzy obrotem w jedną stronę a drugą i wywołuje on właśnie takie twarde zatrzymanie. Stara tarcza akurat była ustawiona w po innej stronie friction control diska niż nowa.
Do takiego wniosku doszedłem
Tomaszabc
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 01 2010
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Fiat 126 elx
Silnik: 23km
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wirtualny salon Audi w Warszawie
    Londyn, Paryż, Berlin, Pekin, Istambuł, Moskwa, a teraz Warszawa. Wczoraj, 8 października, przy stołecznym Placu Trzech Krzyży, ruszył pierwszy w naszym kraju ekskluzywny salon Audi City. Audi City wyznacza kierunek, jak ...