Koło przednie od kierowcy trochę krzywo stoi - Fiat Punto I

23 Lut 2012, 19:24

Upłyneło trochę czasu jak to zauważyłem robiłem zbieżność i geometrie i było dobrze na poczatku.
wicianorbi
Początkujący

23 Lut 2012, 19:54

wicianorbi napisał(a):robiłem zbieżność i geometrie i było dobrze na poczatku.

Wymieniłeś amorki , pojechałeś na geometrie , tam sprawdzili kąty kół ( są nie regulowane ) , ustawili zbieżność ( jest regulowana ) , potem nie miałeś dzwona , pewnikiem nie zaliczyłeś dziury w asfalcie , a koło samo się położyło . Ciekawe. Może masz rozwalone górne mocowanie amortyzatora ?
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

23 Lut 2012, 19:58

Tego własnie nie wiem, po to założyłem temat zeby sie dowiedzieć. Moze ktoś miał podobny problem, jeżeli tak to niech sie podzieli ta informacją jak ta usterkę naprawił.
wicianorbi
Początkujący

23 Lut 2012, 20:15

Upłyneło trochę czasu jak to zauważyłem robiłem zbieżność i geometrie i było dobrze na początku

i tu pytanie czy było dobrze ? czy skasowano i "dobrze" ? a teraz ? jest żle :cry:
ile dziur zaliczono ? - na pewno nie były to już niemieckie autobahny ...
jak amor lub zwrotnica nie skrzywiona ? a wahacz o krawężnik ?
od spodu troche bedzie widać
a luzów na piaście nie ma ? gałka? tuleje wahacza :!: , sumarycznie to troche koło pochyli

że nie wspomne o naprawie po dzwonku czy wyprowadzone całkowicie i trwale ?
buda już chyba nie młoda :?
przyjacielscy sąsiedzi ??? zakłamani agresorzy, mija 75 lat od ciosu w plecy - im sie znów marzy wypad w Europę , nawet jakby miały zginąć tysiące podwładnych, nieważne wyśle się następnych
sympatyk
Zaawansowany

Miejscowość: na skraju grodu
Prawo jazdy: 15 09 1976
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Freelander e picc. scuderia
Silnik: Otto 95÷121
Paliwo: Benzyna + LPG

23 Lut 2012, 20:23

wicianorbi napisał(a): Moze ktoś miał podobny problem, jeżeli tak to niech sie podzieli ta informacją jak ta usterkę naprawił.

Widze ze z wymiany amorka lub zwrotnicy zrobił sie temat rzeka.Panowie nie ma tu juz co"dzięciolić".Wszelkie mozliwości zostały napisane i podane jak na przysłowionej"patelni".Owszem mozemy jeszcze napisać ileś tam postow a załozyciel tematu dalej bedzie to ciagnął.Wg.mnie ma wszystko wyjasnione a taraz pozostało tylko z jego strony"zawinąć rękawy" :D i wcielic to w zycie...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2014

23 Lut 2012, 20:43

Tak wiem mam podane wszystkie możliwości i bedę patrzał co jest nie tak, ale na razie brak funduszy i czasu. Jak naprawię to napisze co było powodem.
wicianorbi
Początkujący

23 Lut 2012, 22:25

Fiat naprodukował masę róznych podobnych amortyzatorów.
Możesz mieć amortyzator od jakiejś bravy, na oko one wszystkie są podobne.
andrzej_124
Stały forumowicz

24 Lut 2012, 06:29

Wszystko było robione pamiętam jakby to było robione wczoraj. Wtedy koła miały idealny kąt, a teraz jedno krzywe. Zauważyłem je jakiś czas temu.
wicianorbi
Początkujący

27 Lut 2012, 17:22

Byłem dzisiaj u diagnosty zawieszenie mówi że jest ok. A mój zaufany mechanik mówi że można pokombinować z tym amortyzatorem albo wymienić na nowy. Ale ja wole go wymienić niż cokolwiek kombinować. Jak dostanę przypływ gotówki to kupie nowe a porządne amortyzatory + oboje. A sprężyny nowe opłaca się kupować??
wicianorbi
Początkujący

27 Lut 2012, 22:58

wicianorbi napisał(a): A sprężyny nowe opłaca się kupować??

Jezeli nie są uszkodzone/pęknięty zwój/samochod nie posiada przechyłu/zuzycie eksploatacyjne/to mysle ze nie ma takiej potrzeby...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2014

27 Lut 2012, 23:49

Z daleka widać że auto trochę nierówno stoi na te te właśnie krzywe koło. Własnie sie zastanawiam czy czy warto czy nie 40 czy 50 zl nie zrobi mi róznicy, byle było dobrze.
wicianorbi
Początkujący