Kolor płynu do VW

12 Lis 2008, 16:40

kupiłem VW Passat b5 1998 za 15000pln od rodziny, przebieg 101000 tyś. przed godziną u mechanika okazało się że to nierealne ( stwierdził po wyglądzie) :shock: wymieniłem pasek roz. 900pln. teraz skrzypi układ kier. mechanik mówi że zły płyn pomarańcz, ma byc (kategorycznie) zielony. I tu mam pytanko no dwa 1. czy faktycznie do VW musi byc zielony płyn (wspomaganie kier)? 2. czy można sprawdzic gdzieś faktyczny przebieg auta? z góry THX :!: :!: :!:
polpol
Nowicjusz

Miejscowość: Szczecin
  • 12 Lis 2008, 16:57

Z tym płynem to jest tak,że powinno się lać taki jaki zaleca producent(musisz sprawdzić).Zazwyczaj typ płynu jest napisany na korku zbiorniczka.Ale zielony płyn to R3.Jest to najstarszy płyn hamulcowy i był stosowany w starszych samochodach typu Syrenka,Maluszek,Duży Fiat,starsze typy Polonezów.Z tego co pamiętam,to w VW był stosowany płyn hamulcowy syntetyczny DOT3.Ma kolor żółtawy.A pomarańczowy,to DOT4 i też jest syntetyczny.Rózni się od DOT3 tylko kolorem i temperaturą wrzenia.Tak więc ten płyn co masz,jest taki jaki powinien.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

12 Lis 2008, 17:08

THX ale chodziło o płyn układu kierowniczego 8)
    polpol
    Nowicjusz

Miejscowość: Szczecin

12 Lis 2008, 17:20

Jeżeli chodzi o układ wspomagania,to jak dobrze pamiętam,VW nie zalecał wymiany tego płynu.Układ powinien być zalany płynem ATF Dexron.I powinien mieć kolor zielony.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000