Kołpaki warto kupić?

08 Gru 2011, 07:22

Jak postoisz 15min i Ci się nagrzeje, to od razu można cisnąć silnik, po przejechaniu 5km może być jeszcze chłodny (jakby się dobrze postarać). Dystans nie ma nic do rzeczy.
LOTnick
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Auto: Ford Focus II 1.6 100KM
  • 08 Gru 2011, 12:24

przeciez na postoju to prawie wcale sie nei grzeje
    podczas jazdy zawsze sie o wiele szybciej grzeje niz stojąc i majac jalowe obroty to nawet po tych 15min nie bedziesz miec polowe skali a po ruszeniu to juz po 2km jest polowa skali
    przeciez jak silnik ma polowe skali czyli te 90st no nie? to olej to jeszcze jest zimny to samo olej w skrzyni, trzeba by przejechac tak conajmniej 20km zeby olej w skrzyni i silnikowy byl dogrzany i w to wątpie przy takiej pogodzie jak jest teraz to optymalnie nigdy nie dogrzejemy auta
    i co wg Ciebie obroty tak 5tys, 6tys 6500 i 7000 są zdrowe dla silnika?

Co do kołpaków to warto kupowac czy nie jak sądzicie?
    piotrauto
    Stały forumowicz

08 Gru 2011, 14:15

Myślisz, że dlaczego w samolotach po odpaleniu czeka się te 10-15min? Żeby podczas startu nie obcięło silnika. W samochodzie właściwie jest to samo.

i co wg Ciebie obroty tak 5tys, 6tys 6500 i 7000 są zdrowe dla silnika?

Jeśli silnik jest w bardzo dobrym stanie, ciśnienie i poziom oleju ok, to nie widzę problemu, żeby raz na jakiś czas sobie przygazować, chociażby przy wyprzedzaniu - w tej sytuacji nigdy nie oszczędzam auta, w tej chwili ma ponad 310tys. i w samym silniku nic się nigdy nie stało - no chyba, że mam wliczyć wymianę świec i oleju co jakiś tam czas?

Kołpaki to chyba tylko element dekoracyjny. Mogą odpaść, a przy dużej prędkości uderzą w coś i to zniszczą (lub zranią). No i jest to zbędna masa, jeśli komuś przeszkadza dodatkowy kilogram :D
    LOTnick
    Aktywny
    Awatar użytkownika

08 Gru 2011, 15:27

no tak ale jest to temat o kołpakach :D wiec tak mówisz ze zbedne? ale 90procent aut je posiada a bez nic tak glupio auto wygląda, zresztą widzialem calkiem nizle cacka bze kołpaków wlasnie dlaczego? na lato to mam alusy a na zime mam jezdzic na stalówkach czy zakladac na nie kołpaki? jak sądzicie? to taki kołpak to wstyd i wies? czy raczej je kupic
    patrzylem w markecie to sie przerazilem Panowie, przeciez to talerz plastiku a ceny wygórowane jak ch...a tak do 10-15zł za szt to bym dal ale nie wiecej
    czy kołpaki zabezpieczają felge czy raczej przyspieszają korozje?
    majac kołpaki a chcąc spr cisnienie to musze je zdejmowac?
    niby w co mialy by uderzyc przy duzej predkosci?

A co do krecenia... mam znajomego mechanika i on stanowczo odradzał krecenia auta na lpg do odcinki powiedzial ze tak do 2500-3000 i styknie a jak chce rajdowac do zeby na benzyne przelaczac i tez odradzal krecenia bo uszczelki mi puszczą i taka uszczelka kosztuje z 1zl ale trzeba silnik rozbierac
    aktualnie mam 200k km z 96r auto ale podejrzewam ze jest 350-400kkt albo i wiecej km
    auto mam 3latka i przez ten czas to moze z kilka razy ze 2 krecilem do odcinki a często krecilem tak do 5500-6500 odcinke mam przy prawie 7000 obrotów
    jak na benzynce krece do odcinki to obroty wzrastaja szybko i przy 7tys odcina a jak na lpg krece to wiesz ze tak od 4000 do 5000 bardzo wolno obroty wzrastają tak jakby wspinal sie pod góre a jak juz osiągnie te 6000 to wylacza lpg i wlacza pb
    ale na gazie to ledwo co wchodzi na takie wysokie obroty w por. z pb
    a co do krecenia do 3 lata temu jak kupilem auto to jak przez pierwsze 2 tyg jezdzilem dynamicznie to mimo ze olej byl w normie bylo w polowie to po 2tyg takiej jazdy to ile przejechalem ? z 400km albo i mniej to wiesz ze jak spr poziom oleju to nie bylo go wcale! bagnet jest dlugi i nie bylo na bagnecie ani 1ml oleju wiec bylo duzo ponizej znaku min i jak dolalem to weszlo 1l tak ze mialem troszke nad znakiem min
    i po tym incydencie wymienilem olej wlalem do 3/4 bagnetu no i dopiero po 15tys km musialem dolac 0,8l bo bylo blisko min wiec 0,8l na 15tys km a przy dynamicznej jezdzie 1l spalilo mi auto na 300-400km mozliwe?
    piotrauto
    Stały forumowicz

08 Gru 2011, 18:24

"głupio wygląda"? To zależy od gustu. Taki Polonez może wg. Ciebie "głupio wyglądać", ale dla mnie jest to kawał polskiej motoryzacji (i motorsportu :D), więc zadbanym egzemplarzem bym nie pogardził.

W co może uderzyć.. jak odpadnie, może walnąć w auto lub człowieka, szanse małe, ale czasami się to zdarza.

Pisząc, że czasem muszę wymienić olej i świece, miałem na myśli trochę szerszy okres czasu, coś raz do roku :P
    LOTnick
    Aktywny
    Awatar użytkownika

09 Gru 2011, 18:28

a Ty w focusie 2 masz kołpaki? takie s40 z 96r jak Twoim zdaniem lepiej wygląda?
    piotrauto
    Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
      Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...

23 Gru 2011, 20:25

takie s40 może w ogóle lepiej wyglądać ?
    qtouch
    Obserwowany

Auto: VW POLO 6N, 1.4

24 Gru 2011, 15:44

a co źle wygląda?
    piotrauto
    Stały forumowicz

27 Gru 2011, 11:50

odswiezam temat co sądzicie o kołpakach?
    piotrauto
    Stały forumowicz

30 Gru 2011, 00:47

Widocznie wszyscy mają to głęboko w rurze Twoje kołpaki. Nie spamuj.
    Zbędne, brzydkie, tandetne i niepotrzebny wydatek pieniędzy - oto słowo moje.
    LOTnick
    Aktywny
    Awatar użytkownika

30 Gru 2011, 14:20

to dlaczego 99procent aut je ma?
    piotrauto
    Stały forumowicz

30 Gru 2011, 17:58

To Ty też sobie kup i będziesz w tych 99% a ja zostanę w tym jednym bo umarzam, że lepsze ładne czarne felgi i daj już sobie z tym spokój.
    PrezesArtek
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
    Przebieg/rok: 25tys. km
    Auto: Audi S8 i Wp11-144
    Silnik: AVP, QG18DE
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2001

30 Gru 2011, 19:23

Bo ludzie nie maja kasy na alusy, a mysla za na marketowych kolpachach ich samochod wyglada lepiej niz samochod sasiada bez kolpakow, i jasne po 99% samochodow ma kolpaki, ja nie uzywam, mam zwykle czarne stalowe felgi, ktore w cale az tak zle nie wygladaja po porownaniu do zwyklych kolpakow z marketu.
    Czimi
    Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
    Auto: W210 220 CDI

31 Gru 2011, 21:27

ja mam na lato alusy a na zime stalówki i raczej czarne auto wygląda koszmarnie w czarnych felgach
    piotrauto
    Stały forumowicz

01 Sty 2012, 12:50

To przemaluj je na szaro, czy nawet na czerwono.
    Czimi
    Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
    Auto: W210 220 CDI