Kombi 15-20 tyś. na krótkie i długie trasy

06 Cze 2009, 11:52

Miałem już nic nie pisać w tym temacie ale jednak zabiorę głos :).

Robisz ponad 3000km miesięcznie jak napisałeś, to jest jednak sporo a już samo słowo "sporo" daje nam na myśl diesla. Druga sprawa to trasa 300 km, nie wyobrażam sobie męczyć się na takim odcinku słabą benzyną a do tego w gazie - jak kupisz mocniejszą to spalanie będzie dużo większe i w benzynie i w gazie przez co na LPG będziesz zajeżdżał co chwilę. Trzecia sprawa to dynamika, rozumiem jak byś robił trasy 30-50km dziennie i reszta głównie po mieście - to LPG - ale w trasie przy prędkościach 80-150km/h nie jest najwygodniej jeździć dynamicznie benzyną (chyba że chcesz po prostu się "doturlać" bez jakiejkolwiek frajdy i pośpiechu).

Jak jesteś maniakiem benzyn to i tak wybierzesz taki silnik jednak w Twoim przypadku dużo lepszym wyborem był by diesel - docenisz zalety wysokoprężnego silnika.

Co do Alfy 2,7 JTD to musiała być jakaś limited edyszyn :P :razz: :razz:

Alfa 2,4 JTD SportWagon (bo szukasz kombi, chociaż to kombi tylko pozornie) to dobry samochód dla Ciebie i znajdziesz zadbaną gablotę w tej cenie ale wybór należy do Ciebie. 2,5V6 w Alfie też świetny silnik, bardzo dobre osiągi ale jego aż żal gazować, jak by się decydował na zakup V6 to raczej dla osiągów, dźwięku i frajdy z jazdy oraz samego wyglądu motoru - nie dla oszczędności.

Dla Ciebie spokojnie wystarczy 1,9 JTD 115-140KM w Alfie one są bardzo oszczędne, mocne i bezawaryjne. TDI'ki są słabsze i głośniejsze od JTD.

Oprócz 156 polecam również V40 w 1,9 TD.

Pozdrawiam!
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz

Zdjęcia: 9
Miejscowość: Zamość

06 Cze 2009, 12:06

ja w 100% popieram poprzednika qki007,diesel jest najlepszy i niema co naprawde,zreszta sam zobaczysz kupisz benzyne i bedziesz potem zalowal,zreszta zrobisz jak bedziesz chcial my tylko ci dobrze radzimy co wybrac i ze diesel bedzie najlepszy
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

06 Cze 2009, 14:37

jakos mi się sie zdaje zeby diesel był dynamiczny
kolega jakby kupował diesla to by kupił jakis 1,9TDI co ma najwyżej 110km i jakies 13-15s do setki, nie oszukujmy się diesle mają duzo gorsze przyspieszenia i prędkość maksymalną od benzyn z taką samą mocą
a benzyna? niech sobie kupi jakąś co ma przynajmniej 150km no i wyprzedzanie w trasie jest przyjemne
volvo s40/v40 z silnikiem 2,0T 160km albo 1,9T 200KM spalą ok 10-15l gazu
vw passat b5, audi a4 z silnikiem 1,8T 150km spali też w tych granicach, jeśli nie chcesz z turbo to juz taki wolnossący silnik 2,0 140-160km jest wystarczający, np benzyna 1,8TS 144km bądź 2,0 155km daje sporo frajdy i napewno wyjdzie taniej niz taki diesel TDI 110km co spali od 5 do 8l ropy, a ropa ma iść i to sporo w górę!
diesle moze są dynamiczne, ale te co mają ze 170KM, np takie 2,0TDI 170km z 350Nm ma jakieś 8s do setki
piotrauto
Stały forumowicz

06 Cze 2009, 21:37

Duża TurboBenzyna i gaz to profanacja, a bez gazu pali w cholerę ale za to osiągi ma ładne.
Wiem piotrauto lubisz LPG..

Jednak moim zdaniem gazować powinno się silniki wolnossące i do tego z niewielką pojemnością, żeby to oszczędzanie było maksymalne a użytkowany samochód był głównie autem miejskim.

Kwestia sekund do 100kmph w dieslu a w benzynie - diesel nie jest motorem na wyścigi, on przede wszystkim ma moc bardzo odczuwalną w trasie przy dużych prędkościach, a już konkretnie pod górkę. Nikt w trasie nie wyprzedza w przedziałach prędkości 0-100kmph tylko zwykle 60-100, 80-120 - i tu właśnie przydają się Nm. Stąd mówię o tej frajdzie z jazdy - jadąc te 80 kmph na czwórce nie mam potrzeby redukcji tylko wciskam gaz i wyprzedzam. Jeśli dodatkowo sytuacja (tak jak pisałem wcześniej) dzieje się na wzgórzu (dwa pasy) to już całkiem benzyna nie ma szans (oczywiście w podobnych parametrach).

Niezbyt dobre czasy diesla do 100kmph związane są też z obrotami - prawie każda benzyna od tych małych do tych największych, osiągnie 100kmph na dwóch biegach, diesel musi użyć również trzeciego którego wrzucenie zabiera największe szkody czasowe.

Ropa ma iść w górę a benzyna w dół? Niech ropa nawet będzie po 5 zł a benzyna 4,5 zł to i tak auto ropy "łyknie" mniej niż benzyny. Wszystko jednak od siebie zależy i ropa będzie co najwyżej w tej samej cenie, chociaż w wakacje ostatnie to był całkowity "mezalians" że ropa która można by powiedzieć jest tym syfem - była droższa pare gr. , a benzyna czyściutka wydestylowana (czy co tam się robi z nią :razz: ) była tańsza. Tak czy siak już od dawna mówią o podatkach na LPG i wszystkim tym żeby jednak utrudnić ludziom, "by żyło się gorzej", i te jedyne proroctwa wydają mi się niestety ale prawdziwe w bliskiej przyszłości.
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz

07 Cze 2009, 09:26

Kubuch napisał(a):
Jacek25KRK napisał(a):4. Koniecznie GAZ LPG, diesel odpada, bo planuje duże przebiegi,

Wybacz ale to co napisałeś to jakaś herezja. Jak planujesz duże przebiegi to tylko diesel.
MASZ RACJE TYLKO DIESEL /NARESZCIE KTOŚ NORMALNY/
max23
Początkujący

Miejscowość: elbląg

07 Cze 2009, 11:37

no zauwaz ze prawie wszyscy w tym temacie sa za dieslem
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Harrier – krewniak crossoverów Lexusa
    Nazwa Harrier kojarzy się większości fanów techniki z angielskim samolotem szturmowym, zdolnym do pionowego startu i lądowania. Jest to jednak także nazwa zgrabnego crossovera Toyoty produkowanego na japoński rynek, ...

07 Cze 2009, 14:13

Co do Alfy Mea kulka. silnika 2,7 jtd nie ma. Coś mi się gmernęło z A6 gdzie jest diesel 2,7 i niedawno oglądałem.
Alfa 2,4 jtd to te docelowe 170 KM i jeśli wierzyć właścicielom niewielkie spalanie. Tyle, ze ja nie jestem Alfaholikiem więc tego auta nie będę polecał. Zresztą wątpię by do 20k coś godnego znaleźć było można.

filtry, płyny wiadomo, ale skąd przekonanie, że zawsze po zakupie samochodu trzeba mieniać rozrząd, no a gumy to już się samemu na oko widzi

Z tego samego powodu co filtry płyny. Nie trzeba zawsze zmieniać. Czasem możemy kupić auto z udokumentowaną niedawną zmianą rozrządu. Jeśli tego nie ma to się zmienia na wszelki wypadek.

Jeśli chodzi o gaz to ja akurat jestem zwolennikiem gazu aczkolwiek mam porównanie Galaxy 2.0 w gazie i 1,9 TDi.

Różnice były niewielkie, a łażenia koło auta było więcej tego zagazowanego. Przy sekwencji strat na mocy nie ma, ale trzeba dbać o elektrykę (kable, świece) trzeba doliczyć do kosztów utrzymania, poza tym przy 40 000 rocznie po 2-3 latach instalacja będzie do regeneracji. Dolicz koszty. Jak kupisz zagazowane auto to szybciej ta regeneracja. Z drugie strony może paść turbo i jesteś bardziej w d... niż przy wymianie instalacji. Dlatego wybiera co kto lubi. Ja jakbym miał wybierać auto to raczej patrzyłbym na stan ogólny. Gazu się nie boję, klekot mnie nie zachwyca.
Joter
Aktywny

07 Cze 2009, 14:59

Joter napisał(a):Co do Alfy Mea kulka. silnika 2,7 jtd nie ma. Coś mi się gmernęło z A6 gdzie jest diesel 2,7 i niedawno oglądałem.
Alfa 2,4 jtd to te docelowe 170 KM i jeśli wierzyć właścicielom niewielkie spalanie. Tyle, ze ja nie jestem Alfaholikiem więc tego auta nie będę polecał. Zresztą wątpię by do 20k coś godnego znaleźć było można.

Do 20k zł na pewno nie kupimy Alfy 156 po pełnym FaceLiftingu tj. rocznik 2003.06 i w górę.
Da radę kupić starsze jednak nie pchał bym się też w coś poniżej 2002 r. bo wtedy właśnie był lifting wnętrza, tylko szukał między 2002 a 2003.

Np. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Jeśli chodzi o moc to żadna wersja nie miała 170KM.

Przed 2003.6 zwykle występowały w wersjach 1,9 115 KM 275 Nm i 2,4 136 KM 304 Nm - seryjnie, po chip tuningu zwykle 1,9 miał 150 KM 325 Nm, a 2,4 170 KM 355 Nm.

Z kolei wersje silnikowe po 2003.6 były mocniejsze: 1,9 miał 140 KM 305 Nm (chociaż jest też wiele modeli po 115 KM ze względu na dużo mniejsza cenę), i 2,4 miał 175 KM 385 Nm.

Po chip tuningu 1,9 średnio robiło się 180 KM 355 Nm a 2,4 otrzymywał moc 210 KM 450 Nm.
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz

07 Cze 2009, 17:36

Joter napisał(a):Co do Alfy Mea kulka. silnika 2,7 jtd nie ma. Coś mi się gmernęło z A6 gdzie jest diesel 2,7 i niedawno oglądałem.

Pisze się Mea culpa nie mea kulka :D
Ale się uśmiałem jak to zobaczyłem :D
Co do tematu to popieram na dłuższe trasy diesel lepszy.
stasiowski121

07 Cze 2009, 18:11

piotrauto napisał(a):jakis 1,9TDI co ma najwyżej 110km i jakies 13-15s do setki

co najwyżej 130km jak już i ok 10,5s do 100km/h

Ojciec posiada Passata b6 kombi 2,0tdi 140km i bardzo ładnie się zbiera nawet przy wyższych prędkościach a spalanie w okolicach 5,4-6,5, kolega ma volvo 2,0 150 km nie powiem idzie ładnie ale średnie spalanie ok10-11 a przy 180km/h nawet 26litrów

Diesel lepiej rozwija moc, "ciągnie od dołu" a bezynkę trzeba kręcić
serhio
Nowicjusz

Miejscowość: Janowiec Wielkopolski