Kombi 70-85k

20 Sie 2022, 21:09

Witam, planujemy kupić samochód - kombi (budżet 70-85 tyś)
Roczny przebieg raczej niski 14-16 tysięcy
Pytanie czy brać benzynę czy diesla? Dojazd do pracy to zaledwie 10km (po drodze takiej wiejskiej bez świateł itp) Reszta to jazda taka mieszana (miasto raczej rzadziej ale się trafia) Powiatówki i ekspresówki no i wiadomo od czasu do czasu trasa (po kilka set km). Czy jest sens pakować sie w diesla który będzie raczej już miał przebieg 100 tyś lub więcej ? czy szukać benzyny ? Z jednej strony diesel niby jest taki wytrzymały (o ile trafi się na zadbany egzemplarz i dobry motor) a z 2 no to może być różnie. Co z tym dpf i egr ? od razu się tego pozbyć ? Podoba mi się kia optitma i opel insignia. Jakie silniki brać najlepiej pod uwagę przy wyborze tych samochodów?
Gość117958

22 Sie 2022, 10:19

Damia5an napisał(a):Czy jest sens pakować sie w diesla
Nie ma sensu moim zdaniem tylko benzyna i to najlepiej bez doładowania bo wtedy koszty eksploatacji będą najniższe :wink:
Damia5an napisał(a):Co z tym dpf i egr ? od razu się tego pozbyć ?
To nie takie proste dzisiaj bo co z tego że się pozbędziesz jak za chwilę na przeglądzie powiedzą że nie masz filtra cząstek stałych i nie dostaniesz pieczątki? EGR masz i w benzynie ale jego raz na jakiś czas warto wyczyścić jak szwankuje i powinno być ok.

Damia5an napisał(a):Podoba mi się kia optitma i opel insignia. Jakie silniki brać najlepiej pod uwagę przy wyborze tych samochodów?
W tym pierwszym silniki GDI i T-GDI powinny się sprawdzić bo są to dosyć trwałe jednostki możesz też zerknąć na Hyundai i40 z takimi samymi silnikami.

Co do Insignii masz tam silniki benzynowe 4-cylindrowe z bezpośrednim wtryskiem paliwa i turbosprężarką 1.5, 1.6 i 2.0. Ja bym stawiał na silnik 1.6T bo to chyba najrozsądniejsze wyjście.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

22 Sie 2022, 10:45

Damia5an napisał(a):Pytanie czy brać benzynę czy diesla?

Nie ma to większego znaczenia, przy wielkości/klasie auta w jakie celujesz praktycznie każdy benzyniak będzie wyposażony w dokładnie takie same podzespoły jak diesel. Przy czym diesla kupisz taniej i a spalisz mniej. Choćby to było 15 złotych "oszczędności" na każdych 100km to rocznie masz ponad 2k w kieszeni

Damia5an napisał(a):Co z tym dpf i egr ? od razu się tego pozbyć ?

Masz szczęście, że cię nie mam na wyciągnięcie ręki :lol:

Damia5an napisał(a):opel insignia

Jeździłem dwa lata od 2017 do 2019, 2.0/170, dostalem jak miała 17km przebiegu, oddawałem coś między 70 a 80 tysięcy, w tym czasie laweta 7 razy, nikomu nie polecę tego padła choć pewnie choroby wieku dziecięcego wyeliminowali.
IMO koreańczyki to ogólnie dobry trop w przypadku PB a jeśli zdecydujesz się na diesla to 508
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km