Kombi 8 - 13 tyś

05 Sty 2012, 18:49

witam ,jestem nowym użytkownikiem i mam kilka pytań , ale na wstępie napiszę to co piszę zawsze przy rejestracji na nowym forum dla administratora , z doświadczenia z innych for ,a mianowicie moim dostawcą internetu jest firma : [---] i 3000 użytkowników ma te samo IP więc jeżeli jest jakiś użytkownik z takim IP to nie moje konto.Pozdrawiam

A więc po kolei poszukuje jakiegoś kombika z rejonu Śląskiego w kwocie hmmmm jaka była by adekwatna zeby kupić w miarę sprawny samochód , mam 15 tyś ale ni chcę wydawać całej kwoty na samochód (samochód + pakiet startowy) mam kilka innych potrzeb , więc jak wam się wydaje co można kupić dobrego za nie wygórowaną kwotę ,od razu piszę że nie chcę nic produkcji koreańskiej , miałem nexię matiza pony i dziękuję za auta temu państwu :twisted: ,samochód dla rodziny 2+2
Ostatnio edytowany przez marek1970 16 Cze 2012, 20:20, edytowano w sumie 2 razy
marek1970
Początkujący

Prawo jazdy: 14 12 1988
Auto: VW T4

05 Sty 2012, 19:34

Jak chcesz mieć tańszy samochód to polecam golfa III w kombi albo passata B4. Je możesz szukać już w okolicach 4-5 tysiecy. Za około 7 tysiecy możesz mieć opla vectre B. Od 7 tysięcy w góre możesz szukać opla astry II. A jak chcesz coś takiego żeby zmieściło sie idealnie z pakietem startowym w kwocie to golf IV, bora. Passata B5 nie polecam chyba że sie nie boisz zawieszenia.
maciek1203
Aktywny

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Tarnobrzeg
Auto: Hyundai Pony
Silnik: 1.5 83KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1991

05 Sty 2012, 20:01

Kolejny forumowicz ze śląska :mrgreen:
żeby konkretnie Ci doradzić mamy za mało info,powiedz jaki chcesz silnik,wyposażenie,rok itp.

Jak narazie,może coś takiego Cie zainteresuje
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

05 Sty 2012, 20:37

wiadomo jak coś taniego to żeby było sprawne jak za max to z full wypasem ale wolał bym sobie zostawić trochę gotówki bo telewizor mi szwankuje i pralka ,więc nie chciał bym wszystkiego władować w auto żeby ewentualnie miałem co oglądać i na czym prać :lol: w razie awarii :mrgreen: a tak z napędu to chyba najlepiej LPG bo najtaniej wychodzi , wiadomo każdy by chciał kupić coś za parę groszy jak najnowszego z full wypasem ,ale tak się na razie w "polszy" nie da :(
marek1970
Początkujący

05 Sty 2012, 20:58

panowie a co powiecie o czymś takim :

głównie chodzi mi o koszty serwisu , czy w ogóle warto o tym mysleć , zawsze byłem przeciwnikiem dresiarskiego samochodu ale przyznam szczerze kuzyn miał taką komfort jazdy rewelacyjny tylko że funkiel nówkę z salonu BMW i więc nie wiem jak tam z częściami itp rzeczami
marek1970
Początkujący

05 Sty 2012, 21:11

Po pierwsze bmw e39 seria 5 nie jest dresiarskim samochodem to auto wygodne bardzo nastawione na kierowce całkiem pakowne mniejszy bagaznik niz np w passacie b5 ale własciwosci jezdne bajka sam posiadałem bmw e39 523 i z automatyczna skrzynia biegów i w gazie i byłem zachwycony tym autem niestety wypadek itd.Ale auto nie jest wcale takie drogie w utrzymaniu mnóstwo zamieników markowych rozrzad na łancuchu w wypadku silników benzynowych a 6 cylindrów w rzedzie bardzo ładnie gra.Odradzam jednostki 2.5 tds czyli diesle to stara konstrukcja bardzo stara do tego czesto trapi je usterka głowicy przegrzanie silnik chodzi jak czołg jest paliwożerny i naprawde czesto widuja go mechaniczy,3.0 diesel to juz naprawde fajny samochodzik pod warunkiem ze jest w manualu skrzynia automatyczna gm nie jest przystosowana do takiej mocy i tez potrafi sie popsuc i to bardzo kosztownie.Jednostki benzynowe sa naprawde dopracowane nowoczesne bardzo zrywne i jezeli jeździ sie odpowiednio to auto wcale nie pali jakis niebotycznych ilosci paliwa a komfort i dynamika zasługuje na 6 z plusem moim skromnym zdaniem optymalny silnik benzynowy to 2.5 litra czyli model 523i lub 528 pala bardzo podobnie a jednostka 2.8 ma troszke wiekszy moment i wiecej mocy.Pozdrawiam
Michael76
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Toyota Camry 2.2 140km
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Silnik V12 - Lamborghini
    Z mocarnymi jednostkami V12 kojarzy się również największy konkurent Ferrari, czyli Lamborghini. Włosi stworzyli dwie generacje swojej słynnej V-dwunastki. Skupmy się na pierwszej, bo to ona w dużej mierze ukształtowała ...

05 Sty 2012, 21:28

OK

a co wg/was będzie najtańsze w utrzymaniu jak kupie coś za max kwotę czyli za 13 tyś

BMW e39
LAGUNA II
MONDEO MK3
PEUGEOT 406

bo jak rozumie z tańszych to najlepiej
PASSATA B4
GOLF III
marek1970
Początkujący

05 Sty 2012, 22:37

Na wmiare ogarnięte E39 musisz wydać najmniej 15tys.zł więc w to bym sie raczej nie bawił.
Z Laguną II bywa różnie,nie bez powodu została nazwana królowa lawet.
Moim zdaniem najlepiej wypada 406,będzie mniej zmęczona od Golfa czy Passata,części niedrogie,utrzymanie również.
Zobacz tego [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] wygląda na zadbanego.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

05 Sty 2012, 22:48

wygląda dosyć fajnie muszę zebrać trochę adresów i wyruszyć w jakiś dzień po kolei po oglądać parę różnych aut
marek1970
Początkujący

05 Sty 2012, 22:54

Może jeszcze jakiś Merc C180?
Barol
Awatar użytkownika

06 Sty 2012, 00:04

są piekne i od zawsze mi się podobały ale własnie jak to jest z cenami części zawsze mi się wydawało że do samochodów luksusowych (bmw mercedes audi) części są drogie nigdy się nie orirntowałem po ile naprawdę są , tyle też słyszałem że te merce podobno lubi "ruda" tak jak ople
marek1970
Początkujący

06 Sty 2012, 10:43

Pogadaj z kolegą Jasiek90 bo on na codzień takiego użytkuje tyle że sedan.
A ja od siebie dorzuce coś co sam mam czyli Octavie.
[link do oferty na Allegro wygasł]
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

06 Sty 2012, 11:12

Jak chodzi o eksploatacyjne to nie ma żadnych problemów, części jest masa, wszystko można znaleźć w internecie, co do cen to zależą od firm, wybór jest szeroki aczkolwiek najtańszych nie polecam ale nawet te ze średniej półki są niewiele droższe niż do aut firm bardziej popularnych.
Można też szukać wśród używanych ale nie polecam bo te auta mają przynajmniej kilkanaście lat więc te części są już nadgryzione zębem czasu(raz kupiłem używaną chłodnicę bo mi się fabryczna rozszczelniła ze starości, po roku stało się to samo z tą którą kupiłem).
Najgorzej jest tradycyjnie z drobiazgami które trudno dostać.
Same koszty eksploatacji są niskie, przykładowo przez 2011 r zrobiłem 25tys. km swoim(a mój ma już 18 lat prawie), a wymieniłem przez te czas: łożysko, miałem wizytę u wulkanizatora, nowy komplet opon, przepalona żarówka i wymiana płynu do wspomagania + oczywiście wymiana olejów i filtrów jak odejmie się wymiany eksploatacyjne to zostaje tylko ta żarówka + łożysko no i płyn do wspomagania.
Bardzo solidne i trwałe auto.
Jeśli zdecydujesz się i będziesz szukał konkretnego egzemplarza to polecam popytać na w202.pl tam mają duże pojęcie o tych samochodach.
Co do rudej to szczerze mówiąc nie zauważyłem by był to duży problem, podłoga czy progi oraz elementy nośne nie rdzewieją, poza tym kosmetyka np. małe ogniska przy zamku tylnej klapy czy na nadkolach łatwe i tanie do usunięcia, choć to może wina tego, że mój jest garażowany w kamiennym garażu gdzie jest wilgotno.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2000

06 Sty 2012, 17:49

OK

Dzieki za info zaczynam od niedzielnej giełdy samochodowej w Mysłowicach ,zobaczymy co jest tam ciekawego i w okolicznych komisach .
marek1970
Początkujący

06 Sty 2012, 18:03

To przyjrzyj się W202.
Po blisko 8 latach i 200tys. km przejechanych nim mogę go zdecydowanie polecić.
Jakość tego samochodu jest wręcz niesamowicie wysoka a kosztuje teraz grosze.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2000