REKLAMA
Witam,
Zastanawiam się nad zmianą samochodu.
Jestem zielony w tym temacie i im dłużej szukam, czytam, pytam, tym bardziej jestem głupi
Wymagania:
Budżet: 30ooo zł (max 35k zł)
Rok: od 2008-09 (chciałbym w miarę młody na kilka lat, wiem, że niski budżet)
Typ: Kombi (aby zmieścił się wózek i jakaś większa torba)
Skrzynia: Automat
Awaryjność - jak najmniejsza
Na co dzień auto będzie służyło jako dojazd do pracy (5km w jedną stronę w sporym korku); zakupy; wyskoczyć gdzieś na miasto. W tygodniu w sumie około 100-130km.
Średnio raz w miesiącu wyjazd w jakąś trasę 700-1000km.
Więc kilometrów dużo nie będę nim robił.
Auta nad jakimi się zastanawiałem do tej pory to:
- Skoda Octavia II
Znajomi polecają:
- Citroen C5 III - 2,0 HDI 163KM
W pracy:
- Volswagen Passat B6 - 2.0 TDI common rail 170/140 KM
Teraz pytanie jest takie, jaki silnik?
Powiem szczerze, że myślałem nad benzyną. Nigdy nie miałem diesla.
Zastanawiałem się nad Octavią i kompletnie nie mam pojęcia o jakości/awaryjności silników. Jakiego szukać?
Kilku znajomych poleca C5 właśnie w dieslu. Mówią, że dobry silnik. Auto bardzo dobrze wyposażone w przystępnej cenie. Podobno średnio jest z miejscem dla pasażerów z tyłu. Najlepiej będzie jak sam obejrzę takie auto i zobaczę jak to wygląda.
W pracy mamy 6 Passatów B6 2.0 TDI common rail 170KM (R line - trochę drogie. Szukam bez R). Bardzo wygodne, w miarę pojemne. Co najważniejsze, ani jedna sztuka nie sprawia żadnego problemu od zakupu w 2010 roku. Może firma miała farta podczas zakupu
Po rozmowach ze znajomymi i w pracy myślę nad dieslem, ale mam obawy, że będę go strasznie "męczył" w mieście. Mówią, aby się nie martwić, bo nic się nie będzie działo... No nie wiem...
Teraz już sam nie wiem czy szukać benzyny (na pewno nie będę zakładał gazu) czy diesla.
Może ktoś podpowie jakie auto szukać i z jakim silnikiem
Te zaproponowane 3 modele są ok, czy lepiej coś innego? Jestem otwarty na propozycję.
Nie chciałbym trafić "skarbonki bez dna"