25 Mar 2019, 09:34
Ciężki wybór, sam stoję przed podobnym, budżet do 30k, dowolność w postaci sedan/kombi/suv, także benzyna (przebiegi podobne do Twoich, więc diesel odpada) z tym że wymóg to podatność silnika pod "normalne" lpg czyli bez dotrysków PB - czyli wtrysk pośredni.
Auto mam zamiar kupić takie które również posłuży te 5 lat, a najlepiej jeszcze więcej (dlatego inwestycja w LPG będzie opłacalna). Automatu chcę spróbować dla własnej wygody co niestety zawęża krąg poszukiwań, moc to najlepiej 150km+. Oprócz tego dochodzi chęć kupienia auta na pełną FV 23%, bo jeśli mogę to chciałbym odliczać sobie połowę VATu. Volvo również mi się podobają (v50, s60) ale niestety o automatach w volvo nawet grupowicze źle się wypowiadają, zwłaszcza w tych mocniejszych silnikach których jest całkiem sporo ryzyko trafienia miny jest większe.
Honda Accord dopiero od 8 gen mi się podoba, ale to nie ten budżet, automaty podobno spoko ale z blachą słabo. Mazdy to samo. Audi a4b6 w 1.8t miało chyba automat multitronic czyli awaryjny. 3.0v6 musiał bym poczytać. E90 podobno lubi kosztować.... e60 mi się podoba, celował bym w automat (bo podobno niezłe) + silnik m54b30 231km ale jak poczytałem też forum bmw, to to jest komputer na kołach, nie jestem aż takim fanatykiem samochodów by pchać w nie rocznie po kilka tysięcy na sam serwis. Przez silniki tsi/tfsi/fsi praktycznie cała grupa vag odpada.