Kombi, benzyna w cenie 50-65k - powyżej 150KM

07 Mar 2022, 12:07

Witam, poszukuję kombi/liftback dla rodziny 2+1, do którego bez problemu zapakuje się z wózkiem i walizkami na wakacje. Rocznie robię ok 10k km, w tym sporo jeżdżenia po mieście. Moje wymagania:
* niezawodny i dynamiczny silnik w benzynie (obecnie mam bravo 2 jtdi 120KM i wolałbym coś szybszego)
* spalanie - fajnie byłoby poniżej 9-10 litrów w cyklu mieszanym - wiadomo im mniej tym lepiej. Ewentualnie coś co pali więcej, ale można łatwo zagazować.
* wolałbym automat, ale manuala nie wykluczam
* poza tym isofix/tempomat/czujniki cofania lub kamera - dużych wymagań nie mam, ale każdy dodatek będzie na plus.
* najlepiej rocznik 2014 lub nowsze - planuje autem pojeździć ok 4-5 lat
* cena ok 50-65k - może być trochę drożej ale musi to być oferta która rzuci mnie na kolana
* auto musi mi się podobać (a tak naprawdę to mojej żonie) ;)

Co do tej pory brałem pod uwagę:
* seat leon 3 w silniku 1.4 150KM lub 1.8 180 KM
* mazda 6 , wersji 3 (czyli od 2013 roku), w pojemności 2.5 (obawiam się że 2.0 może być zbyt mało dynamiczne przy pełnym załadowaniu)
* skoda Superb może być wersja 2 po 2013 lub wersja 3 - silniki analogicznie jak w seat
* skoda Octavia - podoba mi się wersja po lift w 2017 lub nowa wersja z 2020 - silniki analogicznie jak w seat

Nie wykluczam innych modeli - patrzyłem jeszcze na
* Passat b7/b8, Audi A4/A6 - obawiam się dużych przebiegów wysokich kosztów utrzymania
* Peugeot 508 SW, Kia Ceed, Kia Optima - ale tutaj nie mogę znaleźć nic sensownego w benzynie

Ostatnio oglądałem Seat Leon 3 2014 rok 1.8 TSI 180KM (CSJA) FR w manualu, polski salon, pierwszy właściciel, 112k km przebiegu w cenie ok 58k zł.
Obawiam się jednak kosztów utrzymania, głownie chodzi o zawieszenie bo ma dynamiczne zawieszenie FR (regulowane).
Poza tym podczas jazdy miałem wrażenie, że sprzęgło pod nogą miało wyczuwalne trzeszczenie (nie było nic słychać) po prostu jakby pedał coś gumowego obcierało, ale pedał chodził gładko. Może miałem mokrą podeszwę.... i guma na pedale obcierała.... było to dosyć dziwne.
szuwar333
Nowicjusz

08 Mar 2022, 10:06

Tak sobie czytam to co napisałeś i dochodzę do wniosku że z grupy VAG najlepiej jak byś się skupił na Skodzie Superb w kombi z silnikiem 1.8 TSi, automaty to tylko DSG. Jeździłem takim modelem jak równiez i Passatem i powiem Ci szczerze że z tyłu przy zapiętych fotelikach masz jeszcze dużo przestrzeni. Bagażnik jest również duży i z tego cp pamiętam większy w Superbie.
szuwar333 napisał(a):* Passat b7/b8, Audi A4/A6 - obawiam się dużych przebiegów wysokich kosztów utrzymania
Audi A4 odpuść jest ono zbyt ciasne i tak jak napisałem wyżej.
szuwar333 napisał(a):* Peugeot 508 SW, Kia Ceed, Kia Optima - ale tutaj nie mogę znaleźć nic sensownego w benzynie
Z tych trzech to postawiłbym na Ceed'a chociaż nie będzie on największy. Co do silników to 1.6 GDI lub 1.4 T-GDI i ogólnie GDI raczej nie są mocno problematyczne w tych samochodach. Problem jest tylko taki że nie ma silnika w nich silnika z mocą większą niż 140KM (wersja kombi) w twoim budżecie.

Takim bezpiecznym samochodem w tym budżecie może być Toyota Avensis z silnikiem 1.8 lub 2.0 w benzynie. Automat tylko CVT i tu trzeba się do niego przyzwyczaić bo działa trochę inaczej niż zwykła skrzynia automatyczna, jednak przy regularnym serwisie potrafi długo wytrzymać bezawaryjnie. Do obu tych silników można założyć bez problemu instalację LPG i tolerują ją całkiem nieźle.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

08 Mar 2022, 12:41

Superb tez mi się podoba, ale ciężko znaleźć jakiś egzemplarz do 65k zł w automacie z przebiegiem poniżej 200k km z sensownym silnikiem (w benzynie) .
Trochę obawiam się TSI z przebiegiem powyżej 200k km - może bez podstawnie?
szuwar333
Nowicjusz

08 Mar 2022, 13:04

Poszukałbym 1,4 TSI te auta są świeże a silniki już z nowszej serii
i jakoś wątpie w te 200 tys, w kilkluletnim aucie 200 tys w benzynie???
To ile rocznie ktoś robił 40 tys?
Trevor
Zaawansowany

Prawo jazdy: 09 10 2008
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: Volkswagen Golf 7 R
Silnik: 2,0 TSI
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2017

08 Mar 2022, 13:27

szuwar333 napisał(a):Superb tez mi się podoba, ale ciężko znaleźć jakiś egzemplarz do 65k zł w automacie z przebiegiem poniżej 200k km z sensownym silnikiem (w benzynie)
Łatwo nie będzie ale jest to do ogarnięcia i być może czasem warto trochę poczekać skupiając sie na jednym modelu żeby wychwycić coś dobrego nie zawsze po atrakcyjnej cenie :) tu masz coś na szybko znalezione [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ale uwaga wygląda na to że to silnik 2 generacji więc ogłoszenie podaję tak żebyś mógł na podstawie tego co niżej napisze odróżnić.
Tu masz [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] z 3 generacją silnika. Teoretycznie można to odróżnić po mocy w pierwszej kolejności (trzeba być jednak uważnym).

szuwar333 napisał(a):Trochę obawiam się TSI z przebiegiem powyżej 200k km - może bez podstawnie?
Wszystko zależy od wcześniejszego dbania o serwis itd. Silniki 1.8 TSI miały problemy z nadmiernym spalanie oleju chodzi tu o zbyt szybie zużycie pierścieni (uznano to za wadę). Musisz wiedzieć że wszystkie odmiany silnika 1.8 TSI pochodzą z rodziny jednostek oznaczonych EA888. Z tej samej rodziny pochodzi także motor 2.0 TSI. Ty w swoim budżecie będziesz szukał z samochodu z silnikiem 3 generacji czyli tym najbezpieczniejszym w którym wyeliminowano najwięcej wcześniejszych problemów.

Sprawdź -> Opis generacji silnika 1.8 TSI.

Podsumowując możesz śmiało celować w silnik 1.8 TSI 3 generacji o mocy 180KM który wiesz już jak rozpoznać po zapoznaniu się z linkiem który podałem :wink:
Rokiko
Forumowicz VIP

08 Mar 2022, 14:38

W Seacie Leonie wszystkie jednostki 1.8 i 1.4 tsi to poprawione konstrukcje.
Skrzynie DSG montowane do modeli z silnikiem 1.8 to skrzynie suche, są to niezbyt udane konstrukcje. Jeśli automat, to lepszym wyborem będzie 1.4 tsi, optymalnie wersje 140/150 km.
Nie każde 1.8 Tsi w Leonie 5F FR ma regulowane zawieszenie, DCC nawet w mocniejszym silniku było opcją i sporo modeli tego nie ma. Natomiast w każdym 1.8 występuje wielowahacz (w 1.4 z tyłu jest belka).
Sam użytkuję Leona kombi z 1.8 i w moim odczuciu zawieszenie przy wielowahaczu jest trochę bardziej komfortowe niż z belką. Wielokrotnie miałem możliwość bezpośrednio porównać 1.8 z 1.4 150 więc mogę powiedzieć nieco więcej w tej kwestii.
arky
Nowicjusz

Auto: Bora
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Seria GR - specjalne sportowe edycje modeli Toyoty
    Japońscy fani Toyoty są już przyzwyczajeni do specjalnych sportowych edycji modeli tej marki, opracowywanych choćby przez TRD czy Modellistę. Jednak tym razem największy producent samochodów w ich kraju naprawdę o ...

08 Mar 2022, 18:01

arky napisał(a):w moim odczuciu zawieszenie przy wielowahaczu jest trochę bardziej komfortowe niż z belką
To raczej nie ulega wątpliwości :) niestety jest bardziej skomplikowane i droższe w naprawie ale samochód z takim zawieszeniem dużo lepiej się prowadzi :wink:
Rokiko
Forumowicz VIP

25 Mar 2022, 12:12

Miałem małą przerwę w poszukiwaniu, wróciłem do tematu i na ten moment szukam:
* Leon 1.8 tsi, 180KM w manual/automat (z tego co czytałem automat w tym silniku ma to samo sprzęgło do 1.4 i obniżono w nim Moment żeby sprzęgło wytrzymało)
* Leon 1.4 tsi 150KM w automacie

Ewentualnie Passat/Superb w analogicznych silnikach, ale przy tych "budach" chyba 1.8 lepiej sie sprawdzi. Wielkościowo Leon powinien mi wystarczyć.

Znalazłem kilka aukcji, ale wszystko jest dosyć daleko odemnie:/
* [link do oferty na Olx wygasł]
* [link do oferty na Olx wygasł]

* auto podobno kupione z salonu z Niemiec, tzn. własciciel zostsawił auto w rozliczeniu: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]?

* Przebieg trochę duży, pewnie skrzynia za chwile do remontu: [link do oferty na Olx wygasł]

* nie wiem czy ten silnik nie bedzie za słaby do tej "budy": [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
szuwar333
Nowicjusz