REKLAMA
Moje stare auto wylapalo szkodę całkowitą i poszukuje teraz samochodu do 15-20 tysięcy łącznie z ewentualnymi naprawami po kupnie.
W grę wchodzi albo małe kombi albo duży hatchback. Szczerze mówiąc zastanawiam się jaka może być różnica w spalaniu między hatchback a kombi, szczególnie po mieście, bo tu będę robił większość kilometrów. Będę przewoził gitarę, trochę sprzętu sportowego typu piłki, pachołki itp., walizki, bagaże. Raczej nic specjalnie ciężkiego. W planach też potomek, więc jakiś wózek itp, dobrze by było żeby mieścił się bez specjalnej gimnastyki.
Może coś doradzić UE bo ja już mam straszny galimatias w głowie.
Będę robił ok. 20 tysięcy km rocznie z czego ok. 12-15 tysięcy po mieście (Warszawa).
Chciałbym samochód o następujących parametrach:
- benzyna/gaz
- silnik taki, aby w miarę swobodnie mógł pojechać te 120-130 km/h w razie potrzeby na trasie i nie pożerał dużej ilości paliwa (w trasie to chyba te 6-7 litrów benzyny to max.?) oraz względnie cichy, aby przy szybszej jeździe, tj.120-130 dało się normalnie rozmawiać
- nie chce niskiego zawieszenia,czy nisko zawieszonych części jak np.w Peugeot 407. Nie na polskie drogi,szczególnie że większość kilometrów będę robił po mieście gdzie też sporo progów zwalniających.
- koniecznie klima, może być i manualna, fajnie jakby był tempomat
- skrzynia manualna i chyba 6 biegowa (wtedy na trasie nie będzie się tak męczył,czy dobrze myślę?)
- oczywiście jak najtańszy w eksploatacji i pochłanianiu paliwa, żeby było w miarę dużo części zamiennych i łatwy w naprawie oraz żeby psuł się jak najrzadziej, bo będę używał go do pracy.
Nie mam wygórowanych wymagań, tym bardziej że wcześniej jeździłem Dacią Logan Van 2 miejscową i 110-120 km/h to już był straszny hałas i 4000+ obrotów.
I to z grubsza tyle.
Jakie samochody kombi/hatchback mogą spełnić powyższe kryteria? I za taką cenę których roczników, przebiegów, rzeczy do zrobienia powinienem oczekiwać?
Myślałem o
Oplu Astra H
Ford Focus
Fiat Croma (ale ciężki jak na miasto i sam nie wiem, pewnie będzie dużo palił?),
Dacia któraś w kombi? (tylko czy znowu nie będzie głośna przy 100km/h?)
Renault Laguna II lub Megane?
Hyundai i30 lub i40?
Może macie jakieś inne propozycje albo możecie porównać jakieś samochody i doradzić?