Kombi dla rodziny 2+2 do 50tys. pln. Proszę o pomoc.

31 Sty 2020, 14:22

Witam szanownych Forumowiczów, proszę skromnie o pomoc bo nie jestem expertem w dziedzinie samochodów używanych .
Od 15 lat (sic!) jestem szczęśliwym użytkownikiem 20-letniej Renualt Megane Classic 1,4 16V RT którą wbrew obiegowej opinii muszę z czystym sumieniem pochwalić i na moje 200 tys. zrobione tym autem tylko raz musiałem korzystać z usługi holowania; (moja wina padł rozrusznik mimo że wcześniej dawał oznaki agonalne). Jednak wszystko co dobre kiedyś się kończy i moja zasłużona staruszka domaga się przejścia na emeryturę. Planuje kupić auto na jesień /zimę tego roku.

A więc założenia :
1. Kombi - dla rodziny 2+2 , nie wchodzą w grę żadne Suvy/ MiniVany.
2. Mój roczny przebieg - około 9~11 tys. km rocznie / 80% to drogi lokalne dojazd z małej wsi do większej wsi do pracy 15km w jedną stronę / 10% wyjazdy weekendowe jakieś 50-80km / 10% raz w roku wyjazd na wakacje 300-500km.
3. Typ silnika - i tu nie mam pojęcia, nigdy nie miałem diesla i przerażają mnie opowieści jak padają te silniki i koszty ich naprawy, oraz proszę wziąć pod uwagę moje przebieg czy nie "zarżnę" silnika .
4. Budżet 40-50 tys. gdzie górna granica to granica BÓLU :roll:
5. Co ja bym chciał - 5 max 6 letnie auto, max 160/170tys przebiegu, nie zależy mi na przyspieszeniu, śr. prędkość poruszania sie moja 70-100km/h, najbardziej liczy się dla mnie niska awaryjność, zabezpieczenie blachy przed korozją, pojemność bagażnika.

MOJE TYPY OD NAJBARDZIEJ POŻĄDANYCH:

1. Audi a4b8 auto moich marzeń , nie mam żadnych typów silnika tutaj..
2. Skoda Suberb 3 - możliwe wyrwać trójkę w przyszłym roku za ok 50 tys 5-6 letnią? Octavia i superb 2 po prostu nie wchodzą w grę .
3. Peugeot 508 tylko jaki silnik , ponoć wszystkie benzyniaki są do dupy mówiąc kolokwialnie, polecają 2.0 blue hdi ale czy ja nie zniszczę tego silnika moimi przebiegami ?
4. Ford Mondeo mk5 - nie znam silników
5. Passat b8 - nie znam silników

Gwoli Audi- auto moich marzeń , od młokosa strasznie to auto mi się podobało , szczególnie a4 a z każdą nowszą wersją coraz bardziej, liczyłem po cichu że kiedyś będzie mnie stać. Marzenia , marzeniami ale mój zdrowy rozsądek jest ważniejszy i jeśli wg was jest to model nie udany i awaryjny proszę o uwagę i czy w ogóle mój budżet wystarczy na to auto ?

Rozum podpowiada 508-kę bo ponoć udany model i nawet mieszczę sie w budżecie to może wyrwie się przyzwoity rocznik i mniejszy przebieg , serce patrzy na a4 i superb 3 ale to musiałbym znaleźć jakąś dobrą okazje , może u znajomych, pewnie będzie to starszy rocznik i większy przebieg ale może się złapie w moich kryteriach ?

PS. Mam dwóch bardzo dobrych znajomych którzy sprowadzają auta i już się oferowali że pomogą ze sprowadzeniem tylko mam się zdecydować co ja che. Czy jest sens szukać auta za granica ? Będzie coś taniej czy nie ma sensu i szukać u nas, bo liczę że jednak mają doświadczenie i trupa nie kupie :D

PS 2. Odpadają wszystkie OPLE-MAZDY-KIA-HYUNDAI-ALFA ROMEO-FIATY, bez obrazy :ok:
przemo22627
Nowicjusz

05 Lut 2020, 11:01

Jakiekolwiek sugestie ? :shock:
przemo22627
Nowicjusz

05 Lut 2020, 11:27

przemo22627 napisał(a):1. Audi a4b8 auto moich marzeń , nie mam żadnych typów silnika tutaj..2. Skoda Suberb 3 - możliwe wyrwać trójkę w przyszłym roku za ok 50 tys 5-6 letnią? Octavia i superb 2 po prostu nie wchodzą w grę . 3. Peugeot 508 tylko jaki silnik , ponoć wszystkie benzyniaki są do dupy mówiąc kolokwialnie, polecają 2.0 blue hdi ale czy ja nie zniszczę tego silnika moimi przebiegami ? 4. Ford Mondeo mk5 - nie znam silników5. Passat b8 - nie znam silników

Audi A4 odpuść bo najciaśniejsze w środku ze wszystkich które podałeś a do tego drogie w zakupie. Superb bardzo fajny z dużą ilością miejsca z tyłu i do tego w kombi bagażnik jest naprawdę spory i to auto za rozsądną cenę ale raczej modelu III w dobrym stanie nie znajdziesz poniżej górnej granicy swojego budżetu.

Silnika niezależnie to auta które wybierzesz szukałbym w benzynie bo przy takich przebiegach myślę że najlepiej się on sprawdzi.

przemo22627 napisał(a):Rozum podpowiada 508-kę bo ponoć udany model i nawet mieszczę sie w budżecie to może wyrwie się przyzwoity rocznik i mniejszy przebieg
Ciekawe auto i faktycznie w miarę dopracowane do tego można je kupić w przyzwoitej cenie.

przemo22627 napisał(a):PS 2. Odpadają wszystkie OPLE-MAZDY-KIA-HYUNDAI-ALFA ROMEO-FIATY, bez obrazy
Rozumiem że nie podobają ci się te samochody :wink:

Mając je na uwadze proponuję jeszcze zastanowić się na Avensisem T27 z silnikiem 1.8 lub 2.0 Valvematic oszczędne silniki i w miarę bezawaryjne auta tylko tu musisz liczyć się z modelem z 2013-2014 roku.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

06 Lut 2020, 09:49

Dzięki za rady , więc :

A4 - sobie chyba odpuszczę

508 - tu mnie martwi to że benzyna w tym modelu nieudana, zostaje ponoć dobrze zrobiony 2,0hdi ale moje przebiegi mogą być problematyczne dla niego tak? a to był mój taki czarny koń jakbym nic nie znalazł innego ... :oops:

Cichy77 napisał(a):Mając je na uwadze proponuję jeszcze zastanowić się na Avensisem T27 z silnikiem 1.8 lub 2.0 Valvematic oszczędne silniki i w miarę bezawaryjne auta tylko tu musisz liczyć się z modelem z 2013-2014 roku.

Avensis - dziękuje za sugestie, ładne auto i czytałem dużo dobrego ale kokpit w środku mnie wręcz odrzuca... no nie wysiedziałbym w nim.

A Mondeo mk5 ma coś sensownego w benzynie ? Bo wyczytałem tutaj parę pozytywnych opinii o tym modelu.

Superb II mi sie po prostu nie podoba ... wiec jeśli odpada 508 i Mondeo, będę musiał doskładać jeszcze trochę kasy do III i poczekać z rok na jakaś okazje.... czy tutaj doradzilibyście na którym silniku się skupić ?

Cichy77 napisał(a):przemo22627 napisał(a):
PS 2. Odpadają wszystkie OPLE-MAZDY-KIA-HYUNDAI-ALFA ROMEO-FIATY, bez obrazy
Rozumiem że nie podobają ci się te samochody

Taaak, to na pewno odpada.
przemo22627
Nowicjusz

06 Lut 2020, 10:28

przemo22627 napisał(a):A Mondeo mk5 ma coś sensownego w benzynie ? Bo wyczytałem tutaj parę pozytywnych opinii o tym modelu.

Ano ma. Z tym, że wszystkie uturbione, z bezpośrednim wtryskiem i nafaszerowane elektroniką. Taki do spokojnej jazdy i sprawnego odpychania byłby 1.5 Ecoboost. Tyle, że jak będziesz cisnął to łyknie i 12 l PB. Najlepiej jednak sprawdzi się 2.0 Ecoboost.

Na pewno należy unikać 1.0 Ecoboost, i 1.6 Ecoboost, które na początku produkcji miały problemy z magistralą wodną. Silniki się przegrzewały i UPG leciały jak by były z bibułki. Była na to akcja serwisowa więc jeżeli miałbyś taki egzemplarz to koniecznie sprawdź czy brał w niej udział. Zresztą w późniejszych rocznikach Ford w ogóle zrezygnował z tych jednostek (o czymś to świadczy).

W mk5 jeszcze zerknij sobie na bagażnik, ponieważ nie grzeszy on pojemnością (nawet w kombi).
aple4
Początkujący

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Gorzów Wielkopolski
Prawo jazdy: 03 01 2008
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Ford Mondeo mk4
Silnik: 2.0 TDCI 130KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2007

06 Lut 2020, 12:04

aple4 napisał(a):Tyle, że jak będziesz cisnął to łyknie i 12 l PB. Najlepiej jednak sprawdzi się 2.0 Ecoboost.

Czyli 2.0 można się spodziewać 14-18L nawet ?

Ehh wydaje się że najlepiej by mi pasował 508 2.0 .... nawet jeśli bym dbał i uważał na dwumasę oraz dpf to jest zły pomysł pchać się w ten silnik przy moich przebiegach ?
przemo22627
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Roadster - bezkompromisowy kabriolet
    Tak jak określenie kabriolet dotyczy szerokiego zbioru samochodów ze zdejmowanym dachem, pod pojęciem roadster kryją się już prawdziwie emocje. "Roadstery wyewoluowały z kabrioletów. W nadwoziu tego typu, o ...

06 Lut 2020, 12:10

Jeśli jeździsz dużo poza miastem to zakup hybrydy nie ma sensu. Spalanie nie będzie wcale niższe niż w tradycyjnym silniku a auto jednak cięższe i ma kilka elementów, które potencjalnie mogą ulec awarii.

Spalanie rzecz względna i zależy głównie od kierowcy. Silniki z turbo mają to do siebie, że jadąc spokojnie spalisz mało a przy pałowaniu limit nie istnieje.

Ode mnie KIa Optima - do 50 może być ciężko z benzyniakiem ale w granicach 55 jest już sporo ogłoszeń
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

06 Lut 2020, 12:24

Invi napisał(a):Jeśli jeździsz dużo poza miastem to zakup hybrydy nie ma sensu.

"Invi" chyba mnie źle zrozumiałeś, o hybrydzie w ogóle nie myślę. Chodziło mi o silnik diesla 2.0 hdi Peugeota 508.

Invi napisał(a):Ode mnie KIa Optima - do 50 może być ciężko z benzyniakiem ale w granicach 55 jest już sporo ogłoszeń
hm wszystko do 160 tyś km. od 60 tys. pln w górę za drogo =\ to już Superb III chyba by mi wpadł za tą cenę .
przemo22627
Nowicjusz

06 Lut 2020, 13:36

przemo22627 napisał(a):Czyli 2.0 można się spodziewać 14-18L nawet ?

Jak chcesz to takie będziesz miał :) Ale tak jak Invi powiedział, spalanie to rzecz względna.
Jak już chcesz porównać to jeżeli przy 1.5 spalisz 12 L to przy 2.0 (zachowując identyczny styl jazdy) spalisz ok 13-14L. Tutaj nie ma co dzielić proporcjami wg. pojemności.
aple4
Początkujący

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Gorzów Wielkopolski
Prawo jazdy: 03 01 2008
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Ford Mondeo mk4
Silnik: 2.0 TDCI 130KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2007

14 Lut 2020, 16:29

W takim razie pozostaje na placu boju :
1. Peugeot 508 2.0 blue hdi
2. Ford Mondeo 1,5 albo 2.0 ecoboost
3. Skoda Superb III (trzeba dołożyć do budżetu) - jakiś polecany silnik tutaj ?
przemo22627
Nowicjusz

14 Lut 2020, 16:38

1.5? Przecież to w ogóle nie jeździ :D Tłumaczą Ci przecież, że litry w silniku to nie jego osiągi i spalanie.

Skoda SuperB to tylko diesel.
Marcel2727
Aktywny
Awatar użytkownika

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Bartolekk ma wtyki u moderacji
Silnik: SzybszyOdTwojego
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2020

18 Lut 2020, 16:22

A co myślicie o Superb II ? niski przebieg, polski salon, bezwypadek... tylko ten 4x4 nie wiem czy to mi potrzebne... [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ... cf94ec4b9d

Jeszcze w oko wpadła mi Octavia III ale w wersji RS tam silnik benzynowy będzie ok ?
przemo22627
Nowicjusz