REKLAMA
Witam szanownych Forumowiczów, proszę skromnie o pomoc bo nie jestem expertem w dziedzinie samochodów używanych .
Od 15 lat (sic!) jestem szczęśliwym użytkownikiem 20-letniej Renualt Megane Classic 1,4 16V RT którą wbrew obiegowej opinii muszę z czystym sumieniem pochwalić i na moje 200 tys. zrobione tym autem tylko raz musiałem korzystać z usługi holowania; (moja wina padł rozrusznik mimo że wcześniej dawał oznaki agonalne). Jednak wszystko co dobre kiedyś się kończy i moja zasłużona staruszka domaga się przejścia na emeryturę. Planuje kupić auto na jesień /zimę tego roku.
A więc założenia :
1. Kombi - dla rodziny 2+2 , nie wchodzą w grę żadne Suvy/ MiniVany.
2. Mój roczny przebieg - około 9~11 tys. km rocznie / 80% to drogi lokalne dojazd z małej wsi do większej wsi do pracy 15km w jedną stronę / 10% wyjazdy weekendowe jakieś 50-80km / 10% raz w roku wyjazd na wakacje 300-500km.
3. Typ silnika - i tu nie mam pojęcia, nigdy nie miałem diesla i przerażają mnie opowieści jak padają te silniki i koszty ich naprawy, oraz proszę wziąć pod uwagę moje przebieg czy nie "zarżnę" silnika .
4. Budżet 40-50 tys. gdzie górna granica to granica BÓLU
5. Co ja bym chciał - 5 max 6 letnie auto, max 160/170tys przebiegu, nie zależy mi na przyspieszeniu, śr. prędkość poruszania sie moja 70-100km/h, najbardziej liczy się dla mnie niska awaryjność, zabezpieczenie blachy przed korozją, pojemność bagażnika.
MOJE TYPY OD NAJBARDZIEJ POŻĄDANYCH:
1. Audi a4b8 auto moich marzeń , nie mam żadnych typów silnika tutaj..
2. Skoda Suberb 3 - możliwe wyrwać trójkę w przyszłym roku za ok 50 tys 5-6 letnią? Octavia i superb 2 po prostu nie wchodzą w grę .
3. Peugeot 508 tylko jaki silnik , ponoć wszystkie benzyniaki są do dupy mówiąc kolokwialnie, polecają 2.0 blue hdi ale czy ja nie zniszczę tego silnika moimi przebiegami ?
4. Ford Mondeo mk5 - nie znam silników
5. Passat b8 - nie znam silników
Gwoli Audi- auto moich marzeń , od młokosa strasznie to auto mi się podobało , szczególnie a4 a z każdą nowszą wersją coraz bardziej, liczyłem po cichu że kiedyś będzie mnie stać. Marzenia , marzeniami ale mój zdrowy rozsądek jest ważniejszy i jeśli wg was jest to model nie udany i awaryjny proszę o uwagę i czy w ogóle mój budżet wystarczy na to auto ?
Rozum podpowiada 508-kę bo ponoć udany model i nawet mieszczę sie w budżecie to może wyrwie się przyzwoity rocznik i mniejszy przebieg , serce patrzy na a4 i superb 3 ale to musiałbym znaleźć jakąś dobrą okazje , może u znajomych, pewnie będzie to starszy rocznik i większy przebieg ale może się złapie w moich kryteriach ?
PS. Mam dwóch bardzo dobrych znajomych którzy sprowadzają auta i już się oferowali że pomogą ze sprowadzeniem tylko mam się zdecydować co ja che. Czy jest sens szukać auta za granica ? Będzie coś taniej czy nie ma sensu i szukać u nas, bo liczę że jednak mają doświadczenie i trupa nie kupie
PS 2. Odpadają wszystkie OPLE-MAZDY-KIA-HYUNDAI-ALFA ROMEO-FIATY, bez obrazy