Kombi dla rodziny 2+2 do 80 tys (segment D) - Hyundai iw40

22 Sty 2018, 22:36

witam,
planuję nowego/używanego samochodu. Hyundai wyjątkowo mi się spodobał, więc zacząłem poszukiwania od iw30 ale po przymiarkach w salonie żona stwierdziła, że za mały i podoba jej się bardziej iw40... byle biały :) cóż mi też się bardziej podoba od 30stki. No i jednak miejsca w środku bez porównania więcej. Zatem zacząłem przeglądać segment D i tak jak przy kompaktach tak tu najbardziej pasuje mi Hyundai.

Samochód z rocznika 2016; 2017 (dla bezpieczeństwa wolę aby był te 3-4 lata na gwarancji) z małym przebiegiem (max 30tys), aby był w środku "świeży".

Największy dylemat to silnik :( benzyn 2.0 praktycznie nie ma na rynku, jest za to 1.6. Trochę wydaje mi się to za mało do dość sporego kombi. W dodatku wersja Classic to też nie do końca to, więc na dzień dobry trochę złotówek trzeba dorzucić w doposażenie takiej wersji np. czujniki parkowania przód z odległością, aluminiowe felgi.
Z kolei przed dieslem 1.7 mam obawy takie, że samochód głównie będzie jeździł po mieście, dwa razy w roku na wakacje. A rocznie robimy max 10-12 tys.

Jakie macie przemyślenia w związku z taką zagwostką? :) Czy te 135 koni w benzynie starczy? Z dzieciakami, nawet na autostradzie, nie będę jeździł ponad 130 km/h.
SzymonJ
Obserwowany

Prawo jazdy: 11 10 1998
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Ford Fiesta
Silnik: 1.4 (96KM)
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2012

22 Sty 2018, 23:31

135ps spokojnie wystarczy na takie wypady.

Osobiście wolałbym jednak poszukać avensisa, octavii a jako faworyt mondeo
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

24 Sty 2018, 16:14

przejechałem się w salonie benzyną 1.5 (160KM) Mondeo i powiem, że nic więcej mi nie potrzeba.
Teraz poszukam jakiejś ciekawej oferty na ogłoszeniach... jak np ten link powyżej
SzymonJ
Obserwowany

Prawo jazdy: 11 10 1998
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Ford Fiesta
Silnik: 1.4 (96KM)
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2012

24 Sty 2018, 19:12

Ciekawą ofertę masz właśnie w linku powyżej xd
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Samochody Lexusa pracują na lotnisku
    Naprawdę wygodne auto potrafi sprawić, że nawet długa podróż na czterech kołach jest równie komfortowa, co krótki lot samolotem. Czasami jednak trzeba skorzystać z możliwości silnika odrzutowego. Ale ...