Kombi do 20 tyś

05 Sie 2014, 23:16

Witam serdecznie. Już nie długo moja rodzina się powiększy o jedną osobę ale przechodząc do tematu poszukuję auta w nadwoziu kombi bo wiadomo wózek, zakupy trzeba to gdzieś pomieścić a najlepszym rozwiązaniem jest właśnie kombi. Jakie kryteria musi spełniać oczywiście spory bagażnik, pojemność do 2.0 najlepiej benzyna a diesel też może być, wygodny i w miarę obszerny w środku i nie najgorsze wyposażenie czyli klima, elektryczne szyby i lusterka, ABS. Przeglądając sobie allegro wpadło mi parę ciekawych aut a mianowicie :
Audi - A4, A6
Peugeot - 407
Skoda - Octavia II
Toyota - Avensis II
Volvo - V50
Co może cie mi o nich powiedzieć ? Obawiam się że Peugeot napsuć mi krwi awaryjnością, a w Audi podobno zawieszenie nie wytrzymuję zbyt długo na naszych drogach, o reszcie nie jestem w stanie nic powiedzieć. Mam nadzieję że pomożecie i doradzicie albo zaproponujecie swoją propozycje ale oczywiście z uzasadnieniem.
Marstones
Nowicjusz

Prawo jazdy: 23 05 2008
Auto: Nie mam

05 Sie 2014, 23:28

Gratuluję potomka :ok:
Racja, zarówno a4 jak i 407 mają skomplikowane zawieszenia wielowachaczowe. Więc te auta nie są godne polecenia. Octavia? Ok, ale tylko ze starymi silnikami 1.6 8v (nie jedzie, dużo pali) lub 1.9 TDI (niezła dynamika, jednak będzie bardzo ciężko o dobry egzemplarz.Reszta silników to mniejsze lub większe niewypały. Aven ok ale tylko benzyna i to najlepiej 2.0 bo lepiej radzi sobie z masą auta niż 1.8 a diesle są b.drogie w naprawach. Ew można się rozejrzeć za 2.0 d4d 116KM (początek produkcji). Volvo ok, sporo części wspólnych z Focusem mk2 ale czy nie będzie to trochę za małe auto? Mam Focusa i bagażnik niby jest ustawny, ale pojemnością nie powala.
Ode mnie Vectra C caravan (2.0t :ok: ), wielki kufer; Mondeo mk2 (uwaga na rdzę); Citroen C5 (bardzo dobre zawieszenie hydropneumatyczne)
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

05 Sie 2014, 23:50

Dziękuje ;)
To Audi i Peugeot odpadają. Właśnie nad Aven się najbardziej zastanawiałem, za mały to lepiej też odpuszczę. Vectra wydaję się ciekawa będę musiał przyjrzeć się bliżej a Fordzie właśnie obawiam się najbardziej o rdze i silniki podobno nie które są beznadziejne, na pewno bardzo dobre ale pytanie czy nie kosmicznie drogie w naprawie i czy każdy serwis sobie z tym poradzi ? Twoja odpowiedź mi pomogła i dała trochę do myślenie lecz czekam na dalsze odpowiedzi i propozycje zobaczymy co inni mają jeszcze do powiedzenia. ;)
Marstones
Nowicjusz

06 Sie 2014, 08:35

W mondeo kiepskie są 2.0 TDCI z początku produkcji, 1.8 SCI i to w sumie tyle.
Co do hydro. Jeśli pilnuje się wymian płynu LHD to takie zawieszenie wytrzymuje bez remontu nawet ok 150k km, gdzie wielowahacz w Audi 20-30k. Jeśli masz ogarnięty, zaufany serwis a nie pana Mietka z Pcimia Dolnego to powinni ogarnąć temat :ok:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

06 Sie 2014, 08:53

Opel Vectra, Mazda 6 w benzynie tez rdzewieje, ale mechanicznie git. Citroen C5 tez ok.
Lub minivany bedzie spory wybór np Ford C-max, Kia Carens...
[link do oferty na Allegro wygasł]
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Typ: Sedan/Limuzyna

06 Sie 2014, 10:13

A więc tak co do Mondeo to jest to dobre auto, j.w nie brać TDCI oraz SCI.
TDDI od 03r tez raczej nie bo szło to tylko na floty więc będą zajeżdżone. Z benzyn najlepiej 2.0 145KM, 2.5 v6 i do tego LPG, ew. 1.8 16v ale w wersji 125KM (trochę muli ale da radę wytrzymać). 1.8 16v 110KM nie jedzie i pali sporo.
Mazda 6 też okej, diesel nie ale 2.0, ew. 1.8 też Ta druga trochę muli jak w Fordzie.
Avensis 2.0 bym odpuścił (wtrysk bezpośredni), 1.8 może być. 1.6 odpuśc bo zmula strasznie, ostatnio testowałem.
Poleciłbym Ci Fiata Crome ale ma słabe benzyny przez co dużo palą, a diesel do miasta to nie za dobry pomysł choć JTD są świetne.
Octavie odpuść 1.6 8v pali po 10-12l i ma 15s do setki.
Ode mnie Rover 75
[link do oferty na Allegro wygasł]
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Hybrydowe hity pierwszej połowy 2019 roku w Polsce
    Produkujący od 22 lat samochody z napędem hybrydowym, japoński koncern Toyota w tym roku na polskim rynku bierze niemal wszystko. Według danych Instytutu Badań Rynku Motoryzacyjnego SAMAR, w segmencie aut z napędem spalinowo-elektrycznym, ...

06 Sie 2014, 10:22

Koniu napisał(a):Avensis 2.0 bym odpuścił (wtrysk bezpośredni)
Faktycznie, od polifta I gen 2.0 ma bezpośredni, kompletnie zapomniałem :oops:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

06 Sie 2014, 19:08

Póki co pogłowie chodzi mi najbardziej Avensis 1.8 i Mondeo 2.0 lecz bardziej skłaniając się ku Toyocie. Nad minivanami się nie zastanawiałem ale to może być dobry pomysł. Co moglibyście mi z nich polecić ? Kryteria takie same jak w przypadku kombi.
Marstones
Nowicjusz

06 Sie 2014, 19:16

VAN-y?
Do głowy przychodzi mi coś takiego 8)
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Koniu
Forumowicz VIP

06 Sie 2014, 19:24

Jest sporo takich Zafirek OPC na allegro i w de, ale to srogo pali :) choc jezdzi bardzo fajnie. Jest problem z poprawnym zagazowaniem tego silnika. Niestety w paru miejscach wyczytałem, ze przy 190km/h wywala na benzyne. Musi byc kumaty gazownik.
Jak bys miał nieco większy budżet zobacz Honde FR-V tu wszystkie silniki sa OK, auto ładne w układzie multipli :) ale znacznie mniejsze od Zafiry czy Carensa.
Mechanicznie i z blaszką wszystko git.
Pewnie ktoś juz polecał Fiat Croma tez jest wart uwagi, ale w dieslu.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

06 Sie 2014, 21:42

Tam przeglądałem te Vany i szczerze mówiąc zostanę przy Kombi po prostu bardziej mi odpowiadają. A coś z Kombi możecie mi polecić bo tak jak pisałem Avensis i Mondeo nad nimi głównie się zastanawiam a jednak chciałbym mieć większy wybór. Mazda jakoś mnie nie urzekła tak samo Croma a Vectra dość ciekawa tylko rdza mnie martwi. Zastanawiam się też nad Volvo V50 tylko ktoś wcześniej wspominał, że może być zbyt małe do moich wymagań.
Marstones
Nowicjusz

06 Sie 2014, 22:47

Vectra rdza nie chyta, za to Mondeo tak
Koniu
Forumowicz VIP

06 Sie 2014, 22:56

To ktoś wprowadził mnie w błąd. A duże problemy z rdzą ma Mondeo Mk3 ? To póki co Avensis, Vectra, i V50 wchodzą w grę. Czekam na dalsze propozycje i opinie.
Marstones
Nowicjusz

07 Sie 2014, 08:29

V50 to maluszek jest. Przymierzaliśmy się do niego bo żonie się podobał, ale wzięła na szczęście większą Mazde 6.
Jak chcesz Volvo to V70 tam to jest kufer :)
Vectra nie rdzewieje.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

07 Sie 2014, 11:11

Jak zabezpieczysz to nie ma problemu, po lifcie już poprawili sporo.
Koniu
Forumowicz VIP