Witaj.
Moim zdaniem powinieneś pozostać przy wyborze jakiego dokonałeś czyli Vectrze C.
Dlaczego? Bo właśnie takie kryteria dla auta wyznaczyłeś! Wybór silnika jest w tym modelu indywidualną sprawą. Ja jestem fanem prostych i popularnych masowych jednostek benzynowych i w przypadku Opli ,bardzo dobrze współgrających z sekwencyjnymi lpg za kwotę 2500-2700.
Ostatnio pomagałem koledze w zakupie takiej Vectry z 2007 roku z 1,8-(mocniejszym)140 KM. Spalanie średnie tego auta po miesięcznej analizie to 8,6 l /100km benzyny. Teraz ma już założony gaz (sekwencja stag 300plus+wtryski hana 2000) i wzrosło o ok 0,5l...
![Uśmiechnięty :)]()
. Co do diesli,to fiatowskie diesle w Vectrach są bardzo dobre ale trzeba by kupić pewne auto z pewnym prawdziwym przebiegiem... Gabarytowo kombi jest naprawdę wielkie ! Dłuższe od nadwozia sedan/hatchback! Przestrzeń wystarcza do ...wszystkiego!
Wadą jest konieczność częstego kontrolowania geometrii zawieszenia (szczególnie tylnego) ,gdyż jest podatne na gubienie nastawów i ząbkowanie opon. Nie jest to jednak jakiś istotny problem.
Z innych aut oczywiście warto zwrócić uwagę czy aby nie znajdzie się przyzwoita (choć ciasna z tyłu) Octavia do 2003.
Nie przekreślałbym tez innego odpowiadającego twoim oczekiwaniom auta,czyli Peugeota 407 kombi.