Kombi do 25 tys w benzynie

21 Maj 2021, 05:51

Cześć, rozglądam się za samochodem w budżecie do 25 tysięcy bez pakietu startowego. Interesuje mnie raczej kombi ze względów praktycznych ale pojemny sedan/hatchback również jest brany pod uwagę.
Obojętnie czy to będzie skrzynia automatyczna czy manual, liczę na samochód pakowany oraz zdołający przewieźć 4 osoby dorosłe (nie chcę czuć nóg pasażera na oparciu fotela).
Nie szukam demona prędkości, zależy mi na wygodzie.
Rocznie pokonuję do 7 tys km więc benzyna to konieczność. Dobre wyposażenie samochodu będzie atutem w przyszłości przy sprzedaży.

Nad czym się zastanawiałem?
Opel Astra J 1.4T,
Opel Insignia A 1.6T/2.0T nawet z zamontowanym już podtlenkiem(1 ogłoszenie uciekło mi z przed nosa z wykupionym raportem)
Audi A6 C6 2.4 benzyna + gaz (raczej gusta mojej dziewczyny kochającą tą markę)

Jestem otwarty na wszelkie propozycje
TaTaRaK
Początkujący

Prawo jazdy: 01 04 2013
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Seat Cordoba
Silnik: 1.6 75 KM/55 KW
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

21 Maj 2021, 09:16

TaTaRaK napisał(a):Opel Astra J 1.4T,
Opel Insignia A 1.6T/2.0T
Z tych dwóch to już lepiej celować w ten drugi. Insignia zapewnia więcej miejsca dla pasażerów na tylnej kanapie. Niestety jest ciężka a to przekłada też się częściowo na spalanie.
TaTaRaK napisał(a):Audi A6 C6 2.4 benzyna + gaz (raczej gusta mojej dziewczyny kochającą tą markę)
Fajne auto ale musisz liczyć się że w tym budżecie kupisz egzemplarz około 15 letni. Jednak jak znajdziesz fajną wersję w dobrym stanie to warto się nad nią zastanowić.

Ciekawą propozycją w tym budżecie może być jeszcze Ford Mondeo MK4 z silnikiem 2.0 lub 2.3. Jednostki są dosyć trwałe na łańcuchu rozrządu z pośrednim wtryskiem. Minusem mogą być klapki w kolektorze ssącym które potrafią być awaryjne. Jak byś znalazł wersję Titanium/Ghia to już auto będzie bardzo fajnie wyposażone.

Jeszcze jedno auto które moim zdaniem jest warte uwagi to Toyota Avensis T25 lub T27 choć ta drugą będzie ciężko znaleźć w tym budżecie. W tej pierwszej silnik 1.8 będzie oszczędny jak na takie auto i nie nie ma wady olejowej jak w tych z przed liftu czyli przed 2006 rokiem. Cztery osoby będą podróżowały wygodnie tu masz przykładowe ogłoszenie [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] (jak by przebieg był autentyczny to warto by się nad takim modelem zastanowić). Ten drugi model T27 ma inne silniki ale też są bez doładowania i spisują się bardzo fajnie mowa tu o jednostkach 1.6, 1.8, 2.0. Proponuję te dwie ostatnie bo pierwsza trochę słaba do tego samochodu ale da się z nią też jeździć :)
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

21 Maj 2021, 09:18

Rokiko napisał(a):Mondeo MK4 z silnikiem 2.0 lub 2.3. Jednostki są dosyć trwałe

Trzeba uważać na 2,3 :ok:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

21 Maj 2021, 12:45

szybki napisał(a):Trzeba uważać na 2,3

nie bardziej niż na 2.0T w insigni :mrgreen:

Opel Astra J 1.4T

Technicznie spoko, zdecydowanie najmniejsza z całej stawki - z tyłu będzie wygodnie komuś poniżej 180

Opel Insignia A 1.6T/2.0T nawet z zamontowanym już podtlenkiem(1 ogłoszenie uciekło mi z przed nosa z wykupionym raportem)

Odpuściłbym, nie dość, że auto jako całość średnie to 2.0T dość drogi w utrzymaniu. Możliwości kupna obydwu tych wersji w dobrym stanie do 25k też raczej nie ma

TaTaRaK napisał(a):Audi A6 C6 2.4 benzyna + gaz (raczej gusta mojej dziewczyny kochającą tą markę)

To może jeśli "kocha markę" cokolwiek to znaczy to kup i sama utrzymuje to auto, zapewne "miłość" szybko przejdzie

Podbijam mondeo, chyba najlepszy stosunek wielkość/cena na dzień dzisiejszy spośród popularnych modeli.
Z mniej oczywistych rzeczy
[link do oferty na Olx wygasł]
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

21 Maj 2021, 12:57

Invi napisał(a):nie bardziej niż na 2.0T w insigni

Tia na nią to trzeba w całości uważać :D
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

21 Maj 2021, 13:26

TaTaRaK napisał(a):Obojętnie czy to będzie skrzynia automatyczna czy manual, liczę na samochód pakowany oraz zdołający przewieźć 4 osoby dorosłe (nie chcę czuć nóg pasażera na oparciu fotela).
Nie szukam demona prędkości, zależy mi na wygodzie.

Jesli ma być przestronnie i komfortowo to z klasy średniej nie-premium najrozsądniejszym wyborem będzie Mondeo Mk4 z wolnossącą benzyną 2.0.
Alternatywnie:
Citroen C5 2.0
Honda Accord VII 2.0/2.4
Mazda 6 II 1.8/2.0
Toyota Avensis II 1.8
VW Passat B6 2.0 FSI (150KM)
Volvo V70 III 2.0
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

24 Maj 2021, 07:26

Dziękuję za sugestywne odpowiedzi.
Przez myśl przeszły mi jeszcze jedne kryteria, dosyć często jeżdżę w góry w ekipie 6-7 osób, zazwyczaj jesteśmy zmuszeni wynająć busa 9 osobowego.
Czy w podobnym budżecie, z silnikiem benzynowym lub LPG jestem w stanie znaleźć samochód nie koniecznie kombi czy sedan z opcją na 6-7 osób właśnie?
Na pewno będzie to coś pokoju minivana czy minibusa.

Nie mam bladego pojęcia co mógłbym brać pod uwagę, przypuszczam że ten rynek samochodów może być lepszym źródłem samochodów w dobrym stanie technicznym.

PS. nie chciałbym tworzyć na nowo tematu i robić śmietnik w dwóch osobnych tematach.

Pozdrawiam
TaTaRaK
Początkujący

24 Maj 2021, 07:39

Możesz poszukać np s-max'a, galaxy, alhambra. Bierz tylko pod uwagę, że 7 dorosłych osób wygodnie tym nie pojedzie (a przestrzeń bagażowa z dodatkowymi siedzeniami nie powala) a do tego na co dzień będziesz ponosił większe wydatki np. na paliwo bo taki s-max spali litr więcej niż powrównywalne mondeo.
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

24 Maj 2021, 11:09

Invi napisał(a):Możesz poszukać np s-max'a, galaxy, alhambra. Bierz tylko pod uwagę, że 7 dorosłych osób wygodnie tym nie pojedzie (a przestrzeń bagażowa z dodatkowymi siedzeniami nie powala) a do tego na co dzień będziesz ponosił większe wydatki np. na paliwo bo taki s-max spali litr więcej niż powrównywalne mondeo.

Przy moich przebiegach, raczej mało odczuwalne to będzie.
W rodzinie mają merive od nowości, z zapakowaniem się w 5 osób jest ciężko, ale bagażnik na dach robi robotę w dalszą podróż więc nie wykluczam wtedy dokupienia od razu takiego bagażnika.
Na jakie silniki warto zajrzeć, są jakieś których trzeba unikać?
TaTaRaK
Początkujący