Kombi do 25 tys. zł - powiększająca się rodzina

20 Sty 2020, 12:03

Witam,
pod wpływem powiększającej się rodzinki podjąłem decyzję, że już najwyższa pora pozbyć się mojego hatchbacka (Meganka z 2002 r.) i zmienić na auto rodzinne :) w planach mam wspólne wakacje z dziadkami, więc poszukuję autka, które pomieści w bagażniku wózek + wszystkie bagaże.
Myślami jestem mocno nastawiony na Citroena C5 III 2.0. 140KM bądź Forda Mondeo MK4 2.0 ~145KM. Szukam benzyniaka z uwagi na małe przebiegi, które osiągam (w ciągu roku nie przekraczam 10 tys. km). Budżet jaki mogę przeznaczyć na zakup to 25 tys. zł. Do tej pory nie miałem do czynienia z dużymi autami, z jednej strony nie chciałbym przesadzać z gabarytami a z drugiej wiem, że potrzebuję czegoś co pomieści sporo we wnętrzu :)
Prośba o podpowiedź, które auto waszym zdaniem jest bardziej optymalne dla moich wymagań? A może warto poszukać czegoś innego? Nie wykluczam innych pojemnych typów aut (nie musi być koniecznie kombi).
nevdal
Obserwowany

20 Sty 2020, 14:09

Będziesz miał 2+1 czy 2+2?
nevdal napisał(a):w planach mam wspólne wakacje z dziadkami, więc poszukuję autka, które pomieści w bagażniku wózek + wszystkie bagaże.
Chcecie jechać jednym samochodem?
nevdal napisał(a):Myślami jestem mocno nastawiony na Citroena C5 III 2.0. 140KM bądź Forda Mondeo MK4 2.0 ~145KM
Ciekawe samochody szczególnie niedoceniany za komfort jazdy C5.
nevdal napisał(a):Szukam benzyniaka z uwagi na małe przebiegi, które osiągam (w ciągu roku nie przekraczam 10 tys. km).
Przy takich przebiegach tylko benzyna tu nawet ciężko myśleć o ewentualnym gazie bo by się dosyć długo zwracał. Jednak jeżeli planujesz w przyszłości jeździć więcej zawsze warto się nad taką opcją zastanowić i policzyć koszty.
nevdal napisał(a):(nie musi być koniecznie kombi).
Nie musi ale to bardzo wygodne rozwiązanie przy dzieciach szczególnie jak masz na początku gondolę. Ja z własnego doświadczenia wiem że mając małe dzieci nie kupił bym innego auta niż kombi.
nevdal napisał(a):Prośba o podpowiedź, które auto waszym zdaniem jest bardziej optymalne dla moich wymagań? A może warto poszukać czegoś innego?
Ja bym jeszcze na twoim miejscu mając taki budżet pomyślał o Avensisie T25 po lifcie czyli po 2006 roku z silnikiem 1.8 VVTi. Ciężko znaleźć dobry egzemplarz ale jak by ci się udało to będziesz zadowolony. Warto tam zwrócić uwagę na korozję podwozia szczególnie w okolicy tylnych kół. Tu masz przykładowy link [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] te silniki mało palą przed liftem miały problem z braniem oleju ale po 2006 roku poprawili je.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

20 Sty 2020, 14:27

Póki co mam 2+1 (w przyszłości liczę na więcej :naughty: ). Co do wakacji to tak - niestety dziadkowie nie mają samochodu i planujemy jechać jednym (łącznie będą 4 osoby + dziecko w foteliku). Ciekawi mnie czy modele które wymieniłem i Avensis mają na tyle pojemny bagażnik żeby spokojnie zmieścić jeszcze wózek + bagaże (w razie konieczności dokupię bagażnik na dach :D)
nevdal
Obserwowany

20 Sty 2020, 15:58

jeżeli na tylnej kanapie będzie dwójka dorosłych i fotelik to w żadnej klasie D nie będzie wygodnie. Zatem należy zmienić citroena C5 na C4 picasso nawet w grandzie.
diddy79
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 04 1999
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Renault Talisman
Silnik: 1,6 dCi 160 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2018