Kombi do 25tyś. - rodzina to 2+1+sredni pies

08 Lut 2021, 13:04

Witam planuje zakupić auto w kombi do 25tyś
Nasza rodzina to 2+1+sredni pies

Jeżdze więcej po mieście wokół komina, trasy są rzadko, jakieś wakacje czy wyjazdy inne, a tak dużo jazdy ale po małe odcinki

Chcialem z początku diesla ale myśle że nie warto, lepiej będzie chyba benzyna i może z lpg

Myślałęm nad mondeo 2.0benzyna z lpg ale boje się że te 145km będzie troche słabe i auto będzie mało dynamiczne

Proszę o jakieś porady z waszej strony, może inne auto, a może jednak diesla 2.0
sloan
Nowicjusz

Auto: Passat b5 1.6
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

08 Lut 2021, 13:20

A czytałeś ten podobny temat samochod-2-1-pies-vt124035.htm

Ile robisz miesięcznie km?

sloan napisał(a):Myślałęm nad mondeo 2.0benzyna z lpg ale boje się że te 145km będzie troche słabe i auto będzie mało dynamiczne
Zależy ci bardziej na dynamice czy oszczędnym spalaniu?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

08 Lut 2021, 13:27

miesiecznie około 500-700km
rocznie około 10-12tyś
sloan
Nowicjusz

08 Lut 2021, 14:06

Diesela zamordujesz taką jazdą;). Jeśli robisz tyle km co napisałeś to dla mnie czysta benzyna (chyba, że z już założonym LPG na dobrych "gratach" albo planujesz autem jeździć dłuższy czas).
sisinho17
Aktywny

Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: I30, ceed
Silnik: 1.5 tgdi
Typ: Kombi

08 Lut 2021, 14:09

sloan napisał(a):Myślałęm nad mondeo 2.0benzyna z lpg ale boje się że te 145km będzie troche słabe i auto będzie mało dynamiczne

Dobry pomysł, a jesli coś mocniejszego to może te same Mondeo z 2.5t? Chociaż tutaj może być trochę za mały budżet.
Ewentualnie:
Audi A4 B6/B7 1.8T
Honda Accord VII 2.4
Renault Laguna 2.0T
Saab 9-3 2.0T
Seat Exeo 1.8T
Volvo V70 2.5T
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

08 Lut 2021, 23:36

jedynie audi pasują mi, ale jest to małe kombi i jest mało miejsca w nim
sloan
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Felgi samochodowe - rozstaw i ilość śrub
    Przedstawiamy dwa parametry montażowe felg samochodowych (średnicę śrub i ich ilość) zarówno stalowych jak i aluminiowych. Są one na tyle ważne, że oba te parametry muszą być dokładnie takie same jak zalecił producent ...
    Niesprawne hamulce - plaga na polskich drogach
    Instytut Transportu Samochodowego zbadał popularne w Polsce płyny hamulcowe. Wyniki badań są zatrważające. Wiele z nich nie spełnia wymaganych norm. A polscy kierowcy często nie zwracają uwagi na to, co płynie w układach ...

08 Lut 2021, 23:50

Jako "alternatywa" dla Audi to może Passat B6? sprawdź 2,0/150 lub doładowane 2,0T/200 (ten drugi w kombi chyba rzadziej występuje) ale to są wtryski FSI bezpośrednie czyli z lpg kiepsko.
Pytanie czy lpg to konieczność?

Lpg też ileś kosztuje, więc trzeba przekalkulować, jak na prawdę małe przebiegi to chyba bezsensu.
demirbiras
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 08 2009
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Astra H
Silnik: 1,8
Typ: Hatchback

21 Lut 2021, 20:41

Panowie wróce do tematu nadal poszukuje auto
Wiem że napewno będzie to benzyna, lub benzyna+gaz

Samochody które mnie interesuje to
Mazda 6 II gen 2.0- tutaj najbardziej obawiam się o rdze, auto bedzie stało pod chmurką i boje się ze zacznie sie pojawiać, lpg chyba lepiej zakłądać do przedlifta ?
Mondeo mk4 2.0 tu co mi sie nie podoba to silnik który jest pewnie troche mało dynamiczny oraz dolewanie oleju
Skoda Octavia 1.8 tsi- tu tak naprawde nie wiem, naczytałem sie ze te silniki równiez piją duze ilości oleju
Passat b6 2.0- ten hmm ?
sloan
Nowicjusz

21 Lut 2021, 21:09

sloan napisał(a):Mazda 6 II gen 2.0- tutaj najbardziej obawiam się o rdze, auto bedzie stało pod chmurką i boje się ze zacznie sie pojawiać, lpg chyba lepiej zakłądać do przedlifta ?

Za 25k to "może" uda się kupić coś z pierwszego roku produkcji a nie myśleć przedlift czy polift. Auto rdzewieje, trzeba tego pilnować, konserwować, kto co lubi

sloan napisał(a):Mondeo mk4 2.0 tu co mi sie nie podoba to silnik który jest pewnie troche mało dynamiczny oraz dolewanie oleju

Skoro mondeo miałoby odpaść przez jakieś "dolewanie oleju" to chyba nie ma dla ciebie auta na rynku

sloan napisał(a):Skoda Octavia 1.8 tsi- tu tak naprawde nie wiem, naczytałem sie ze te silniki równiez piją duze ilości oleju

chyba najbardziej śmieciowy silnik ostatnich 20 lat

sloan napisał(a):Passat b6 2.0- ten hmm ?

silnik również wymaga więcej uwagi, nie założysz gazu
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

26 Lut 2021, 19:56

O Mazde nie ma co panikować z tą rdzą jak nie wezmiesz trefnego egzemplarza będzie tak jak w innych markach, jedynie co to słabe wyciszenie, pije olej, kradną
Mondeo to ta sama kontrukcja silnika co Mazda, bez przesady że by 2.0 nie pociągnął tego auta
TSI mogą łykać olej i nagminne problemy z nagarem

Kolega wyżej naprawde celne i dynamiczne typy które wartoby zagazować
Honda Accord VII 2.4 Renault Laguna 2.0T Saab 9-3 2.0T Seat Exeo 1.8T Volvo V70 2.5T
Najlepiej zobacz czy w okolicy nie masz gdzieś tych aut zrób oględziny, rozsiądź się, przejedź, może zmienisz zdanie, nie kupuj auta przed monitorem po obrazkach, możesz przegapić tym sposobem wiele lat życia :mrgreen:
fate
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: krs/wwa
Prawo jazdy: 0- 0-2007
Przebieg/rok: 13tys. km
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna

02 Mar 2021, 19:36

Jeśli chodzi o mondeo to co myślicie o tym 1.6 ecoobost warto się pchać w niego, czy zostać przy 2.0 pb

Najbardziej mi te auto chodzi po głowie
sloan
Nowicjusz

02 Mar 2021, 20:45

nie kupisz dobrego eb za 25k. Zresztą dobry eb to w pewnym sensie oksymoron
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

03 Mar 2021, 19:01

Dlaczego dobry eb to oksymoron? Czyli Ford nie ma w ofercie dobrych benzyn? Bo wolnossące benzyny dzisiaj to są dobre, ale do jazdy do sklepu po bułki. Sporadycznie.
rbkt666
Początkujący

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 11 04 2011
Przebieg/rok: 21tys. km
Auto: Miata NBFL
Silnik: 1.6 110KM
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 2001

03 Mar 2021, 22:39

a co 2.0 pb od forda wokoł komina do miasta i czasem jakaś trasa nie poradzi sobie z tą budą ?
sloan
Nowicjusz