Kombi do 30k

06 Lip 2008, 00:23

Witam,

tak sobie pomyślałem, a czemu by nie zapytać...
Pomimo, ze od dłuższego czasu planuje kupić Fabie Kombi 1.9 TDI, to może doradzicie mi coś innego?

Potrzebuje taniego w utrzymaniu, bezawaryjnego i generalnie solidnego max 4-5 letniego Kombi do prowadzenia small biznesu, docelowo dziennie nawet do 100-130km. Opinie o Fabii są bardzo pozytywne, zwłaszcza zachęciła mnie jej mała awaryjność i niskie spalanie...

Za wszelkie uwagi, opinie i komentarze będę zobowiązany.

Pozdrawiam,
Łukasz
lukaszek
Nowicjusz

06 Lip 2008, 11:27

ja bym polecił renault laguna . Słyszałem o nich różne opinie ale ja mam już drugą i nie mogę powiedzieć o niej złego słowa . Jest ona na sprzedaż jeśli pan chce niech pan pisze na gg powiem więcej jest to autko z 2004 roku za cene 29.990zł do negocjacji
piter36
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Radomsko

06 Lip 2008, 20:18

Witam.
Dziękuję za odpowiedź i propozycję.

W tym momencie jeżdżę Renatą i nie chce kolejnej, powodów jest kilka.

Pozdrawiam.
lukaszek
Nowicjusz

06 Lip 2008, 21:26

Jeżeli teraz jeździsz Laguną, to jednak Fabia jest sporo mniejsza. Oczywiście Skoda Fabia w kombi z silnikiem 1.9 TDI to samochód dobry. Jak na ta klasę auta - całkiem przestronny, bezproblemowy.

Silnik to już legenda - ekonomiczny, bezawaryjny, ale za to bardzo głośny.
Do małego biznesu myslę, że to rozsądny wybór. Warto jednak uważać na to jaki egzemplarz się kupuje, bo te auta lubią firmy i można natknąć się na auta pofirmowe użytkowane przez wielu kierowców. Niestety, ale większość takich aut (nie tylko Fabii) jest w opłakanym stanie.

Można byłoby Ci polecić jeszcze Forda Focusa (choć do niego nie mam przekonania) albo Opla Astrę II w kombi (ale silniki diesla gorsze niż TDI i konstrukcyjnie auto sporo starsze od Skody).
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

06 Lip 2008, 21:40

Dishman napisał(a):Jeżeli teraz jeździsz Laguną, to jednak Fabia jest sporo mniejsza. Oczywiście Skoda Fabia w kombi z silnikiem 1.9 TDI to samochód dobry. Jak na ta klasę auta - całkiem przestronny, bezproblemowy.

Silnik to już legenda - ekonomiczny, bezawaryjny, ale za to bardzo głośny.
Do małego biznesu myslę, że to rozsądny wybór. Warto jednak uważać na to jaki egzemplarz się kupuje, bo te auta lubią firmy i można natknąć się na auta pofirmowe użytkowane przez wielu kierowców. Niestety, ale większość takich aut (nie tylko Fabii) jest w opłakanym stanie.

Można byłoby Ci polecić jeszcze Forda Focusa (choć do niego nie mam przekonania) albo Opla Astrę II w kombi (ale silniki diesla gorsze niż TDI i konstrukcyjnie auto sporo starsze od Skody).

Dzięki za odpowiedz.
Nie jeżdżę Laguną, mam Clio. To moje pierwsze auto i generalnie Renault nie zyskał nic a nic w moich oczach - drogie części, dużo pali - dlatego nie chcę się ładować w kolejnego Francuza. Potrzebuję ergonomicznego, niedużego Kombi, z małym spalaniem.

Focus - nie ukrywam, ale na niego pierwszego zwróciłem uwagę, poszukując auta. Teść właśnie sprzedał w sedanie, niespecjalnie zadowolony, szybko zaczął rdzewieć. Może akurat trafił na felerny model, ale zdecydowałem się nie brać.

# Dishman - i to jest właśnie moj bol i wielki strach, zeby przypadkiem nie trafic auta po jakims przedstawicielu handlowych czy cos w tym rodzaju. Wiadomo, ze często-gęsto, jeżeli nie wrecz zazwyczaj - Kombi kupowane są dla celow firmowych, ale inaczej, jak dostaniesz auto po przedstawicielu, a inaczej po kims, kto go kupil bezposrednio do swojego uzytku/uzytku swojej firmy, wiesz o co chodzi? I badz teraz madry...
lukaszek
Nowicjusz

06 Lip 2008, 23:38

Wiem jak w firmie traktowane są samochody, którymi jeździ kto popadnie, ale 4-5 latek powinien mieć jednego właściciela, samochodów jest sporo więc można trochę powybierać.

Jeżeli jednak nie Fabia, to możesz rozejrzeć się za wspomnianymi Astrami II kombi i Toyotą Corollą kombi, choć na dobrą Toyotkę warto przygotować troszkę więcej niż 30 tys. zł.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wyciągarka w pick-upie. Gadżet czy konieczność?
    Czy pickup 4x4 jest dobrym wyborem do jazdy w terenie? W czasie, kiedy z rynku stopniowo znikają kolejne klasyczne terenówki i w sprzedaży pozostaje już niewiele modeli w rodzaju legendarnej Toyoty Land Cruiser, coraz ...
    Na żywo i zza kierownicy
    Wakacje ze smartfonem w ręce? Dlaczego nie, o ile nie prowadzimy w tym samym czasie samochodu i nie zajmujemy się telefonem bardziej niż tym, co dzieje się na drodze. W przeciwnym razie dekoncentracja za kierownicą może skończyć ...

07 Lip 2008, 06:37

Nie no Fabia to B.Dobre Autko :) Silnik rewelka.
Ale Blachy Fabi za kikla lat też zaczną gnić :) Bo to nie jest najmocniejsza strona Skody.
Dobrze, że odpuścił pan sobie Focusa :) Bardzo dobrze, bo to samochody które nadwyraz często się psują ;) a silniki diesla "TDCI" to totalna klapa :)
A może zastanowił by się pan nad VOLVO V40....??
______________PRECZ Z [ *F*O*R*D*A*M*I ]_________
miszarus
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: zachodnio-pomorskie

07 Lip 2008, 08:17

miszarus właśnie miałem o volvo v40 pisać.... słyszałem dużo pozytywnych opini o nich tylko jedną niepozytywną ale nie wiem czy to jest prawda akurat silniki diesla dużo palą.... Co do blach fabii w tym przypadku się mylisz są one bardzo dobrze zakonserwowane przed rdzą i jakoś fabii zgnitej nie widziałem czy octavii... felicję owszem...

wg mnie najlepszym rozwiązaniem będzie kupno czegoś sprowadzonego... bo jednak jazda po polskich dziurach niszczy autko....
Luke16
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: KNZ
Prawo jazdy: 12 03 2008
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Scenic II ph2/Panda II/Galaxy
Silnik: 1.6/1.2/1.9
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

07 Lip 2008, 08:53

Troszkę droższa propozycja, ale moim zdaniem warta.

[link do oferty na Allegro wygasł]
Rodri94

07 Lip 2008, 09:19

no według mnie taki passacik jest dobra alternetywa :) Ale tam zawieszenie lubi się psuć na naszych kiepskich drogach.....a koszty jego naprawy nie należą do najmnijszych :)
A co do Fabi to one gniją od spodu, powaga :) Widziałem jedną pod błotnikami, od spodu gniją :)
Niby z wieszku jest OK a od spodu ""O jacie....""
A Może coś z Azji....??

a moze coś takiego :

albo :
miszarus
Aktywny
Awatar użytkownika

07 Lip 2008, 09:23

no audi elegancka tylko kosztuje ponad 30 tyś zł + jeszcze 1300zl opłaty....
Luke16
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: KNZ
Prawo jazdy: 12 03 2008
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Scenic II ph2/Panda II/Galaxy
Silnik: 1.6/1.2/1.9
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

07 Lip 2008, 09:24

Ale zawsze jest to odwieczne pytanie, czy czasem nie warto dołożyć?? :))) A AUDI się pojeździ :)
miszarus
Aktywny
Awatar użytkownika