Kombi do 35-40k najlepiej z napędem 4x4 i min. 150KM

15 Sty 2023, 14:51

Witam wszystkich bardzo serdecznie,

Jak można zauważyć w tytule, od jakiegoś czasu rozglądam się za autem w nadwoziu kombi do maksymalnie 40k zł. Z ważniejszych wymogów:
- nadwozie kombi,
- napęd 4x4, AWD (w ostateczności może być RWD),
- moc minimum ~150KM,
- skrzynia MT albo AT - bez znaczenia,
- rok produkcji od 2005 wzwyż.

Nie robię dużych rocznych przebiegów, głównie jazda wokół komina i raz w tygodniu dłuższa trasa rzędu 150-300 km, co daje może 20k km rocznie. Jeżeli chodzi o silnik to preferowałbym B+G, ale diesel też wchodzi w grę. Uprzedzając wszystkie pytania typu "po co w ogóle rozważasz diesel'a, skoro robisz takie małe przebiegi rocznie?" - do jazdy wokół komina mam już ekonomiczne autko z B+G, a samochód, którego szukam miałby służyć właśnie do wyjazdu w jakieś dłuższe trasy, a także do ciągnięcia przyczepki. Stąd pojawiły się myśli o ewentualnym zdecydowaniu się na silnik wysokoprężny.

Jak zostało wspomniane na początku, auto musi być w nadwoziu kombi z uwagi na potrzebę dużego i pakownego bagażnika. Napęd najlepiej 4x4, AWD ze względu na to, że często zdarza mi się jechać po jakimś lekkim, błotnistym i dziurawym terenie, przez który ciężko może być przejechać FWD lub RWD.

W oko wpadło mi Volvo XC70 II generacji (raczej z początku produkcji tej generacji), z racji tego, że jest dosyć pojemnym samochodem (choć opinie na ten temat są różne), montowane były w nich bardzo dobre silniki 2.4 D5 jeżeli chodzi o diesela, a także samochód jest podliftowany (duży prześwit) co dla mnie jest niewątpliwie dużą zaletą. Z tego co szukałem, to z silnikiem benzynowym byłoby ciężko znaleźć coś w tej cenie jeśli chodzi o Volvo.

Pod uwagę brałbym także Subaru Outback w benzynie z gazem (miałem już kiedyś Subaru i dobrze wspominam samochody tej marki), albo ewentualnie może jakąś Skodę Superb? Na temat Superbów słyszałem, że jest w nich bardzo dużo miejsca, natomiast większość tych aut dostępnych na rynku, posiada silnik 2.0 TDI, o którym nie wiem zbyt wiele (czy jest awaryjny itp).

Co sądzicie o wymienionych przeze mnie samochodach? A może macie jakieś swoje typy, które spełniłyby zaprezentowane wymagania? Będę bardzo wdzięczny za pomoc i odpowiedzi w tym temacie.

Pozdrawiam :)
dovxeer
Nowicjusz

16 Sty 2023, 09:41

dovxeer napisał(a):W oko wpadło mi Volvo XC70 II generacji (raczej z początku produkcji tej generacji), z racji tego, że jest dosyć pojemnym samochodem (choć opinie na ten temat są różne), montowane były w nich bardzo dobre silniki 2.4 D5 jeżeli chodzi o diesela
Silnik dobry ale te samochody miały spore problemy ze skrzyniami automatycznymi jak dobrze pamiętam. Jeżeli chodzi o wielkość i przestrzeń wewnątrz to chyba jeden z największych w swojej klasie.

dovxeer napisał(a):Pod uwagę brałbym także Subaru Outback w benzynie z gazem
Fajne auto i chodzą na gazie ale dosyć drogi serwis a jeszcze jak dojdzie regulacja zaworów. Najlepiej jak byś kupił fajny egzemplarz i dopiero sam zainwestował w założenie instalacji LPG.

dovxeer napisał(a): Na temat Superbów słyszałem, że jest w nich bardzo dużo miejsca, natomiast większość tych aut dostępnych na rynku, posiada silnik 2.0 TDI, o którym nie wiem zbyt wiele (czy jest awaryjny itp)
Ten silnik to jeden z lepszych i generalnie nie powinien sprawiać problemów. Tu możesz też znaleźć wersję 4x4 i masz do wyboru skrzynie DSG lub manualne.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

16 Sty 2023, 13:59

XC70 spoko. Subaru w połączeniu z gazem to dość ryzykowny mix. Superb ogólnie spoko ale raczej z dsg bym go nie łączył, swoje przebiegi będzie już miał a ta skrzynia wieczna nie jest. Możesz też popatrzeć na octavie scout.

Jest na rynku mało popularny model, fiat freemont. Niby to nie kombi ale myślę że fajna opcja, miejsca ci nie zabraknie, diesel bardzo dobry, benzyniaki rowniez ok pod gaz
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

17 Sty 2023, 20:03

Fremont do 40k? Moze w tamtym Roku, ten to obecnie wersja benzynowa 50+
Nowicjusz

18 Sty 2023, 20:04

Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Jeżeli chodzi o Freemont'a to niezbyt podoba mi się to auto jeżeli chodzi o wygląd nadwozia (ale dzięki za propozycję :))

Biorąc pod uwagę Volvo XC70, to też bardzo często spotykam się z opinią, by jednak szukać jakiegoś egzemplarza z manualną skrzynią biegów (których zresztą jest o wiele mniej na rynku). Z drugiej strony, jednak sporo jeździ tych samochodów w automacie i chyba jakoś dają radę. Orientujecie się może co dokładniej z tymi skrzyniami jest nie tak? Była jakaś wada fabryczna czy może bardziej chodzi o to, że trzeba konkretnie dbać o te skrzynie (mam na myśli wymiany oleju)? I w najgorszym przypadku, z jakimi kosztami trzeba by było się liczyć jeśli skrzynia by nawaliła? W grę wchodzi tylko jej wymiana czy może jakaś naprawa?

Może macie jeszcze jakieś propozycje odnośnie konkretnych aut?
dovxeer
Nowicjusz

18 Sty 2023, 22:36

Nie jestem wielkim znawca ale wydaje mi sie ze w tych pieniadzach znajdziesz predzej v70 niz xc70.
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    MOTO Session 2013 / relacja
    Moto Session 2013 to wielkie lubelskie święto motoryzacji, na którym zaprezentowały się aż 22 marki. Najnowsze modele wielu marek samochodów kusiły wielbicieli nowinek motoryzacyjnych. Dzięki motocyklom i samochodom ...

20 Sty 2023, 08:38

Nie jestem wielkim znawca ale wydaje mi sie ze w tych pieniadzach znajdziesz predzej v70 niz xc70.

Tak, w sumie przyznam, że V70 też zacząłem mocno brać pod uwagę. Niestety, przeglądając polskie serwisy ogłoszeniowe to V70'tek z napędem AWD i w manualu jest jak na lekarstwo.
dovxeer
Nowicjusz

20 Sty 2023, 23:40

Ja juz poddalem sie w poszukiwaniu manuala, celuje teraz w automat 8 biegowy I roczniki 2013+ wczesniejsze roczniki maja powershifta
Nowicjusz