Kombi do 40 tys (następca Mondeo MKIII) - Volvo Vx?

16 Wrz 2015, 21:05

Witajcie.

Ojciec poszukuje kombi do 40 tys zł. Auto będzie robić około 60 tys rocznie, może więcej. Głównie będzie użytkowana w Skandynawii. Wiem, że jest cała masa podobnych wątków, ale już się gubie. Tematy odchodzą od głównego wątku. Priorytetem jest bezawaryjność. Mondeo MKIII 2.0 CDTI ogólnie było dobrym autem, zrobiło kupę kilometrów, ale przyszedł czas na wymianę wtrysków i regenerację pompy - koszt około 8-10 tys. Po naprawie zaczęły się drobne, aczkolwiek drażniące (szczególnie za granicą) problemy.

Tato nie chce kombinować i kupić Mondeo MKIV. Możecie powiedzieć coś konkretnego o silnikach diesla w tym modelu? Czy są to konstrukcje bazujące na tym samym silniku co w MKIII? Też mają "gwarancję" padnięcia wtrysków w okolicach 300k km?

Jakie modele polecilibyście w tej kwocie? Osobiście przeglądam modele Volvo. Dużo pozytywnych opinii, choć nie wiem czy w tej kwocie się znajdzie.

Jakie silniki są obecnie najmniej awaryjne?

Passat B7 jest droższy, ale czy warty dopłaty? Szczerze mówiąc spotkałem się z wieloma negatywnymi opiniami na temat poprzednich generacji i zbudowało to u nas brak zaufania do tej marki. Jak jest z modele B7?

Ja proponowałem też Alfe 159, ale wywołało to jedynie uśmiech :mrgreen:

Z góry dzięki za wszelkie sugestie.
Diwad
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 09 2008
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Alfa Romeo 159
Silnik: 1.9
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

16 Wrz 2015, 21:34

Diwad napisał(a):Czy są to konstrukcje bazujące na tym samym silniku co w MKIII? Też mają "gwarancję" padnięcia wtrysków w okolicach 300k km?

To nowy silnik, o wiele lepszy, na naprawy pójdzie z pewnością mniej pieniędzy. Zdecydowanie godny polecenia.
Diwad napisał(a):Osobiście przeglądam modele Volvo

I słusznie. W tych pieniądzach chyba idzie już dostać v70, a volvo ma jedne z najlepszych diesli.
Diwad napisał(a):Passat B7 jest droższy, ale czy warty dopłaty?

Nie. Co prawda silniki CR są poprawione ale nadal wielu użytkowników na nie narzeka, a już zdecydowanie nie warto dopłacać by mieć takiego passacika.
Diwad napisał(a):Ja proponowałem też Alfe 159, ale wywołało to jedynie uśmiech

Bardzo dobre diesle 2.4 ( z resztą 1.9 podobnie). Auto zdecydowanie lepsze niż 156, no ale wiadomo. Alfa wypuściła już tyle awaryjnych modeli, że na zawsze ma przypiętą opinie awaryjnej. Aczkolwiek 159 jest godna polecenia. Co powiesz na citroena c5 (ten sam diesel co mondeo) lub honde accord 2.2 (może być ciężko z budżetem)
Potrzebujesz jakiejś informacji o Peugeocie 307 lub mondeo mk4? Napisz na priv a postaram się pomóc :)
tomek70
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Ford Mondeo mk4
Silnik: 2.3 161
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2008

17 Wrz 2015, 08:52

V70 szukaj z silnikiem D5, dobra, niezawodna jednostka. Ogólnie auto dość trwałe, trzeba szczególnie uważać na automaty, odpowiednio serwisowane nie sprawią problemu. W tym budżecie celuj w 2008-2010 rok w zależności od wersji wyposażenia.
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM

17 Wrz 2015, 09:32

Mozecie poszukac jakiegos Mondeo po lifcie, chociaz lepiej byloby dolozyc tak z 5 tys. jeszcze. Nie napisales jaki max. przebieg wchodzi w gre ??

Jesli chodzi o sam silnik i reszte gratow to jest ok.
Sam jezdze Mondeo z 2008, ktore sluzy mi glownie do jazdy po autostradach.
Przebieg na dzis 225.000km i wymienione zostalo do tej pory jedynie sprzeglo i dwumasa. Turbo, wtryski, DPF nie ruszane i nie zanosi sie zebym musial tam niedlugo zagladac.
Jak kupic auto z Niemiec -->PRIV
kalik
Aktywny

Prawo jazdy: 3- 0- 0
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Mondeo IV Turnier
Silnik: 2.0TDCI

17 Wrz 2015, 11:00

kalik napisał(a):Nie napisales jaki max. przebieg wchodzi w gre ??

Ty tak na serio? 90% diesli w Polsce ma cofnięty przebieg.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2002

17 Wrz 2015, 11:06

Wielkie dzięki za odpowiedzi Panowie.

tomek70 napisał(a):To nowy silnik, o wiele lepszy, na naprawy pójdzie z pewnością mniej pieniędzy. Zdecydowanie godny polecenia.

Ok. Trochę mnie uspokoiłeś, bo ojciec właśnie na niego się nastawił, właśnie po lifcie.

tomek70 napisał(a):I słusznie. W tych pieniądzach chyba idzie już dostać v70, a volvo ma jedne z najlepszych diesli.

Tutaj będę naciskał ojca, aby zapoznał się z modelem. W środku nie jest zachęcający, ale na to można przymknąć oko, jeśli jak mówisz mają jedne z najlepszych diesli.

tomek70 napisał(a):Nie. Co prawda silniki CR są poprawione ale nadal wielu użytkowników na nie narzeka, a już zdecydowanie nie warto dopłacać by mieć takiego passacika.

Ok, Passat odpada:)

tomek70 napisał(a):Bardzo dobre diesle 2.4 ( z resztą 1.9 podobnie). Auto zdecydowanie lepsze niż 156, no ale wiadomo. Alfa wypuściła już tyle awaryjnych modeli, że na zawsze ma przypiętą opinie awaryjnej. Aczkolwiek 159 jest godna polecenia. Co powiesz na citroena c5 (ten sam diesel co mondeo) lub honde accord 2.2 (może być ciężko z budżetem)

Sam jeżdżę 9-tką 1.9 lekko podkręconą i z zaślepionym i wyłączonym EGR. Bez najmniejszych problemów póki co (ponad rok). Dla ojca odpada, ponieważ zbyt "kawalerski" i nieforemny bagażnik.

Rom33 napisał(a):V70 szukaj z silnikiem D5, dobra, niezawodna jednostka. Ogólnie auto dość trwałe, trzeba szczególnie uważać na automaty, odpowiednio serwisowane nie sprawią problemu. W tym budżecie celuj w 2008-2010 rok w zależności od wersji wyposażenia.

Takie właśnie opinie czytałem o V70 - celować w D5. Twój post tylko to potwierdza:) Dzięki!
kalik napisał(a):Mozecie poszukac jakiegos Mondeo po lifcie, chociaz lepiej byloby dolozyc tak z 5 tys. jeszcze. Nie napisales jaki max. przebieg wchodzi w gre ??

Jesli chodzi o sam silnik i reszte gratow to jest ok.
Sam jezdze Mondeo z 2008, ktore sluzy mi glownie do jazdy po autostradach.
Przebieg na dzis 225.000km i wymienione zostalo do tej pory jedynie sprzeglo i dwumasa. Turbo, wtryski, DPF nie ruszane i nie zanosi sie zebym musial tam niedlugo zagladac.

Mówisz, że warto? Z początku sądziłem, że występują tu problemy podobne do MKIII, ale jak mówicie, że to nowa konstrukcja z mniejszą ilością problemów to będziemy mocno rozważać.

Powiem Wam, że z tym tankowaniem na dobrych stacjach i 2.0 CDTI z MKIII to trochę ściema, bo z tego co wyczytałem to problemem są opyłki (nie do końca wiem skąd się biorą) z pompy paliwa. Ojciec tankował TYLKO i wyłącznie na Shellu (tak wiem, w PL różnie bywa nawet z tymi renomowanymi) i głównie w skandynawii i przy 300-paru tysiącach wtryski i tak padły.

Co do przebiegu to nie sugerujemy się tym za bardzo - i tak większość aut w komisach ma przebieg w okolicach magicznych 200tyś km:)
Diwad
Nowicjusz

17 Wrz 2015, 11:15

Przeciez da sie kupic auto z prawdziwym przebiegiem.. nie rozumiem w czym problem :?
Jak bedziesz szukal mondeo to wrzucaj VIN, sprawdzi sie :oops:
kalik
Aktywny

17 Wrz 2015, 12:17

Diwad napisał(a):Mówisz, że warto? Z początku sądziłem, że występują tu problemy podobne do MKIII, ale jak mówicie, że to nowa konstrukcja z mniejszą ilością problemów to będziemy mocno rozważać.

Powiem Wam, że z tym tankowaniem na dobrych stacjach i 2.0 CDTI z MKIII to trochę ściema, bo z tego co wyczytałem to problemem są opyłki (nie do końca wiem skąd się biorą) z pompy paliwa. Ojciec tankował TYLKO i wyłącznie na Shellu (tak wiem, w PL różnie bywa nawet z tymi renomowanymi) i głównie w skandynawii i przy 300-paru tysiącach wtryski i tak padły.

Diesel 2.0 w Mondeo Mk IV to wspólna konstrukcja koncernu PSA i Forda. Silniki te znane są jako 2.0 HDI i montowane były w Citroenach, Peugeotach, Fordach, Volvo (np. S40/V50). Nie wiem jak z tymi mocniejszymi wersjami ,ale np. wersja 136-konna ma tanie części (jak na diesla). Sprzęgło z dwumasą to w ASO Peugeota wydatek około 1500zł, gdzie sprz.+dwum.do Toyoty czy Volkswagena to wydatek 2-3 razy większy.

Co do przebiegu w Waszym Mk 3 2.0 TDCI to tylko pokazuje jakie złomy ściąga się z NIemiec i skręca przebiegi, skoro Wasz egzemplarz wytrzymał 300 tysięcy, a igiełki z polskich komisów sypią się przed 200 tys..
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2002

17 Wrz 2015, 12:31

Cóż, jeśli 300 tyś to dużo, to może zasługa tego, że auto nie było sprowadzane i w miarę zadbane. Według papierków było cały czas serwisowane w ASO (kupione w PL salonie). Zużycie też nie wskazywało na to aby miało najechane Bóg wie ile km, choć ręki nie daje, że poprzedni właściciel go nie przekręcił, bo osobiście go nie znałem.
Diwad
Nowicjusz

17 Wrz 2015, 15:56

Kalik
Tak, uważaj bo za 40k zmieści się w kupnie jakiegokolwiek Mk4 z niskim przebiegiem w DE, sprowadzeniem, zarejestrowaniem i pakietem startowym. :roll:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

17 Wrz 2015, 16:17

Wiesz co nie napisal jaki przebieg... i ja rozumiem 40 dychy na auto, a nie pakiety startowe, rej. i ubezpieczenie i co tam jeszcze..

Tutaj ladny Econetic z 1 reki [link do mobile.de wygasł]
kalik
Aktywny

17 Wrz 2015, 16:29

Może i znajdzie, ale po co, jeśli za tyle znajdzie przedlifta w idealnym stanie z niedużym przebiegu i świetnym wyposażeniem.
kalik napisał(a):Wiesz co nie napisal jaki przebieg

Diwad napisał(a):Auto będzie robić około 60 tys rocznie

Jeśli robi tyle km rocznie, to pewnie nie chce auta, które już ma 300/400
kalik napisał(a):Tutaj ladny Econetic z 1 reki

Nic specjalnego. Brak ksenonów, tapicerki z alcantary, radia sony/ dużej nawigacji
Potrzebujesz jakiejś informacji o Peugeocie 307 lub mondeo mk4? Napisz na priv a postaram się pomóc :)
tomek70
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Ford Mondeo mk4
Silnik: 2.3 161
Paliwo: Benzyna

17 Wrz 2015, 16:31

tomek70 napisał(a):Nic specjalnego. Brak ksenonów, tapicerki z alcantary, radia sony/ dużej nawigacji

Rozumiem ze to dla ciebie wyznacznik dobrego auta :mrgreen:
kalik
Aktywny