Kombi do 6-7 tys.

17 Cze 2013, 20:43

Witam.
Jak w temacie poszukuję auta do 6-7 tys. najlepiej kombi.
Wymagania mam niewielkie:
- silnik 1.6 benz/gaz (diesel do mnie nie przemawia, a nie chcę dużego silnika bo opłaty mnie zeżrą...),
- tanie w eksploatacji,
- komfort jazdy.
Z tego co tak trochę zdążyłem pooglądać to dość dobrym rozwiązaniem wydaje mi się zakup:
- Opel Vectra B
- Ford Focus I gen.
Proszę o jakieś porady, czy dane auta są godne uwagi lub może jakieś inne auta możecie polecić.
Z góry dzięki, pozdrawiam.
Nie kłóć się z głupim. Najpierw ściągnie Cię do swojego poziomu a później pokona doświadczeniem..
stempel87
Nowicjusz

Miejscowość: Elbląg

17 Cze 2013, 21:05

Focusa za tą kwotę sobie odpuść. Polecam Mondeo Mk2. Bardzo komfortowe auto. Silniki znakomite ale uważaj na rdzę. Za 7000 kupisz ładny egzemplarz. Tutaj rozważaj 1.8,ponieważ pali tyle co 1.6 a lepsze osiągi.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

18 Cze 2013, 00:16

Rozsądek podpowiada Nubirę ale nie zawsze ludzie dają się przekonać do tego naprawdę taniego,solidnego i przyjaznego lpg autu... :yes:
Inne auta w tej kwocie...hmm??? Za 7k można już powoli rozglądać się za Astrą II z 1,6-8v-75KM.Najwdzięczniejsza i najtrwalsza wersja tego auta.Oczywiście roczniki 98-2000.

Z mniejszych aut (udających większe niż są ) kombi,to VW Polo Variant/Cordoba Vario. Silniki tylko 4 cylindrowe i naprawdę...wystarcza tutaj 1,4 nawet z 60KM -MPI.Bardzo sprawnie przyspiesza. :yes:
Oczywiście ni9e pchałbym się w stare japończyki ale zwróciłbym też uwagę na możliwość korzystnego zakupu kombi Megane po lifcie. Dobry rocznik za rozsądną kasę. Unikałbym Lagun.

Za rozsądny wybór uważam zakup Fiata Palio Weekend. Zdecydowanie wskazuję tutaj na silnik 1,2. To najlepsza opcja w tym aucie. Szybka i małopaląca!

Zastanawiasz się nad Vectrą B...Bardzo dobry samochód ale znajdź taki w naprawdę dobrze utrzymanym stanie... :)
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

18 Cze 2013, 04:01

artur73 a dlaczego nie Laguna? Miałem ją własnie zaproponować i odradzić Astre II za te pieniądze.
Vectre B jak dobrze poszuka to znajdzie zadbany egzemplarz.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

18 Cze 2013, 06:24

artur73 a dlaczego nie Laguna? Miałem ją własnie zaproponować[/quote]

Ano są Renówki udane i nie specjalnie udane. Mówię o modelach.Ostatnio miałem nawet pogawędkę z elektrykiem o tym. Fakt,że Laguna I jest mniej awaryjna od II ale jednak do elity nie należy. Za to poliftowe Megane kombi po 2000,jest wdzięczniejszym autem,nowszym technologicznie od Laguny I. Dlatego Megane kombi po liftingu,to lepszy wybór za tę kasę. :)
artur73
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna

19 Cze 2013, 21:15

dzięki za porady :D
Tak szczerze, to od przeglądania tych wszystkich portali to oczopląsu można dostać :yes:
Zwróciłem jeszcze uwagę, że w tej cenie można już dostać Passata B5 rok 1998-99 tylko przeraża mnie te zawieszenie wielowahaczowe :?
Nie kłóć się z głupim. Najpierw ściągnie Cię do swojego poziomu a później pokona doświadczeniem..
stempel87
Nowicjusz

20 Cze 2013, 05:54

Odpuść sobie Passata B5 za te pieniądze,dostać można ale wsadzisz w niego tyle kasy za ile go kupiłeś. Jak już to znajdziesz zadbanego B4 albo Golfa III.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

22 Cze 2013, 08:24

Z Passatem to masz rację :yes: B4 właśnie sprzedałem, miałem ją 4 lata ale w sedanie. Chętnie zakupiłbym takiego avanta, lecz niestety żonie się nie podoba w kombiaku :( tak to jest jak się kobietę dopuści do głosu :/
Chyba najbardziej przekonuje mnie zakup Vectry 1.6 16V+lpg 101KM. W tej kwocie którą dysponuję można już dostać dość zadbaną wersję po lifcie. Trochę poczytałem o niej i tragedii nie ma. Wiadomo jak to Opel głównie blachy cierpią, ale cóż za te pieniądze nie ma co wybredzać :no:
Pozdr :ok:
stempel87
Nowicjusz

22 Cze 2013, 11:08

Na 1.6 16V uważaj bo lubi wcinać olej. Poszukaj z 1.8 125KM,dobrze znosi lpg a osiągi przyzwoite.
Barol
Awatar użytkownika

23 Cze 2013, 02:19

No właśnie słyszałem że te 1.6 lubią olej, ale zadbane wersje to nie łykają tego litrami, czyt. że ok 100ml na 1000km, a ja robię tyle km przez pół roku. Ale spoko, każda porada dobra. Popatrzę jeszcze sobie na te 1.8 116KM bo 125KM nie ma :no: z tego co zwróciłem uwagę 125KM mają 2.2DTI.
Znalazłem nawet kilka fajnych ofert, oto one:
[link do Tablica wygasł]
[link do Tablica wygasł]
[link do Tablica wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Co o tym sądzicie?
Pzdr
stempel87
Nowicjusz

23 Cze 2013, 08:29

1.Tylny zderzak ma inny odcień lakieru.
2.Ten wygląda ładnie tylko prawie 1600wyświetleń i nikt jeszcze nie kupił?
3 i 4 też ładnie wyglądają.
Barol
Awatar użytkownika

23 Cze 2013, 21:17

Dzięki za opinie :ok:
1. na zdj. nie zwróciłem na to uwagi :yes:
2. pewnie od handlarza i coś musi być na rzeczy...
3 i 4. koniecznie trzeba obejrzeć :yes:
stempel87
Nowicjusz