Kombi do 6000 dla studenta.

02 Lut 2015, 21:53

Hej.
Mój pierwszy post na forum - więc oficjalnie się witam.

Po przebojach z moją Xsarą przyszedł czas na powiedzenie sobie "dość" i poszukaniu czegoś w zastępstwo. Wiele tematów odnośnie takiej ceny zakupu poruszanych jest na tym forum, aczkolwiek nie znalazłem w sumie nic konkretnego, co by mnie zadowoliło. Dlatego zwracam się do Was o pomoc w znalezieniu modelu auta, które będzie dla mnie "uszyte na miarę", dlatego proszę o wskazówki, jakie samochody warto poszukiwać.

Auto będzie eksploatowane mniej więcej 70% trasa, 30% miasto. Zależy mi na tym, aby auto było dość obszerne z przodu - mam ponad 1,9m wzrostu ( :D ). Chciałbym także, żeby to było kombi, ale też nie-wiadomo-jak-duze-kombi. Coś wielkości Fabi, czy Focusa byłoby okej.
Z ważnych rzeczy dla mnie to chciałbym:
- BENZYNĘ /również + LPG/, max. poj. 1.8l. Diesla już przerabiałem, nie chcę się władować w duże koszty eksploatacji, a auto pokonywać będzie ok. 15kkm rocznie. Chciałbym możliwie jak najrzadziej zaglądać pod maskę. Najlepiej tylko podczas wymiany filtrów i oleju.
- Rocznik od 1998 w górę.
- Jakieś, chociaż podstawowe wyposażenie - przynajmniej wspomaganie, mile widziana jakaś elektryka, klima itd, ale nie jest to konieczne.
- Dobrze by było, gdyby auto było zarejestrowane w Polsce.
- Marzy mi się również, aby utrzymanie auta nie zrujnowało mojego studenckiego budżetu.

- Ewentualnie mógłby być to też duży, 5d hatchback.

Jestem z Wrocławia, i auta szukam w obrębie swojego województwa. Dodatkowe koszty, które mogę ponieść, oprócz przerejestrowania czy opłacenia OC to około 1000zł.

Podoba mi się Astra II, Focus, Golf IV, Almera, Stilo.

Wymagania dość spore jak za taką cenę, aczkolwiek 3 lata temu kupiłem za 2000zł Clio I, którą przejechałem 40kkm wymieniając jedynie kilka pojedynczych elementów zawieszenia. Rocznik 93 - 2 razy nad morze w 4 osoby dojechała - także da się :)

Z góry dziękuję za podpowiedzi, czego szukać, a także za jakieś konkretne propozycje.
macpiej
Obserwowany

Auto: Xsara VTS

02 Lut 2015, 22:08

Za 6k zapomnij o autach które wymieniłeś jedynie Almera będzie ok jeśli mowa o N15.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

02 Lut 2015, 22:22