Kombi do 80 tys. Octavia?

25 Paź 2021, 09:30

Cześć,
Szukamy z żoną samochodu- jedyne w czym się zgadzamy, to że ma to być automat. I teraz z racji wzrostu żona bardzo obstaje przy SUV'ie, ale staram się jej to wybić z głowy ze wzg. na spalanie, mało miejsca i generalnie większe koszty używania. Moje argumenty powoli ją przekonują, dlatego rozglądam się za kombi (dla mnie najlepsze auta). Proszę zatem o poradę za czym się rozglądać. Najbardziej przemawia do mnie Oktavia 2.0 bo i silnik dobry i DVG też znam (w służbowym Caddy dsg ma już zrobione ponad 360 tys.) Myślałem jeszcze o Mondeo, ale kompletnie nie wiem nic o silnikach i skrzyniach w nich montowanych. Polecicie coś? A możesz jeszcze na coś innego warto zwrócić uwagę? Help! :)
Adaho
Nowicjusz

25 Paź 2021, 09:33

Tak naprawdę jeśli ewentualne koszty eksploatacji dsg cię nie przerażają to możesz brać co tylko chcesz albo losować :mrgreen:
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

25 Paź 2021, 10:03

To co polecisz zamiast dsg? :)
Adaho
Nowicjusz

25 Paź 2021, 13:04

Octavia 2,0 czyli beznyna czy diesel?
Generalnie za 80k Octavia to praktycznie nowy samochód niemalże, więc raczej nie zaprzątałbym sobie głowy kosztami DSG, co innego Octavia mk2 z DSG 15-letnia za 20 tys..
demirbiras
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 08 2009
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Astra H
Silnik: 1,8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

25 Paź 2021, 14:06

Miałem do czynienia tylko z 6 biegowym dsg + 2.0 tdi i polecam, jeśli chodzi o eksploatację to też nie ma problemów, zmieniać olej co 50/60 tys i jeździć. Przy zapuszczonej skrzyni trzeba liczyć się z naprawą 10-20 tys.

Czy benzyna, czy diesel, nowe silniki są bez większych wad..
Gość114260

25 Paź 2021, 17:57

Skoro żona chce SUV, a Tobie bardziej ku kombi, to spotkajcie się w pół drogi i kupcie auto ostateczne, czyli podwyższone kombi :ok: Octavia Scout, Golf / Passat Altrack, Volvo XC60/70 Cross Country, Subaru Outback (choć tutaj już wyższe koszta eksploatacji).
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Jak zadbać o równomierne zużycie opon?
    Zdarza się, że zauważymy na oponach nierównomierne zużycie. Co w takim przypadku należy zrobić? Czy jest to niebezpieczne? Niestety, na nierównomierne zużycie opon może wpływać kilka czynników które ...

25 Paź 2021, 20:04

Słuchaj kobiecie się jedynie podoba lub nie, nie mają pojęcia o niczym więcej także miej jaja i kup to co jest słuszne i praktyczne a nie tylko ładne i modne, to nie torebka od Guci.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

30 Paź 2021, 11:24

Ok, okazja na Octavię pojawiła się sama. Czy jest ktoś w stanie rozkodować VIN? TMBAJ9NE5F0135803
Adaho
Nowicjusz