Kombi do max 10 tys

28 Lut 2009, 14:20

Dobrze Ci mechanik radzi i widac,że nie chce na Tobie za często zarabiac,bo z taką Laguną pojawiałbyś się u niego co chwile...
Pozostań przy Vectrze,to dobry wybór za tą cenę, a jeśli myślisz o gazie to najlepszy z wyborów.
Co do głowic,to faktycznie ośmiozaworówki są mniej kłopotliwe ale i do 16v w Oplu można z powodzeniem zakładac LPG i będzie się dobrze sprawowac!
Właściwie Opel jest najlepszym wyborem mając w perspektywie instalowanie gazu.Spokrewnione konstrukcyjnie silniki z oplowskimi np. w lanosach też dobrze tolerują gaz. Jeśli chodzi o konkretny silnik,to najlepiej do gazu nadaje sie ten 1,6 75km,ale jest nieco za słaby. Warto szukac jego mocniejszej wersji 1,6 16v o mocy 101KM,lub też 1,8 16v który miał moc od 116 do 125KM.Dwulitrówki mają moc od 112 do 136KM.
Poza tym wszystkim Opel jest prosty w budowie i przez to naprawy są akceptowalne w kosztach. Części są również w rozsądnych cenach.
Jeśli chodzi o twoją inną propozycje tzn.Seata cordobę Vario (kombi),to auto jest fajne i dobre ale niestety ciasne w środku,a z tyłu bardzo ciasne.W końcu to tylko tak w rzeczywistości POLO kombi...Tak więc chyba raczej ta Vectra to wybór najlepszy.
No chyba,ze poszukasz sobie fajnej Primery.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

28 Lut 2009, 15:51

jakis czas temu bardzo bylem za niemcami ale zmienilem zdanie jak kupilem francuza polecam lagune . jesli cos sie zepsuje to tanim kosztem naprawisz
artek1993
Początkujący

01 Mar 2009, 21:29

DZieki artur73 za odpowiedz na wszystkie moje pytanie:)
Jeszcze jedna sprawa. Mam możlowość kupienia Laguny kombi z 97 roku, pełna opcja z silnikiem 2.0 8v. Auto ma przejechane 167 000 i jest bezwypadkowe. Niedawno sprowadzone. Mialo jednego wlasciciela w Niemczech, ktory serwisowal auto w ASO (100% pewności - sprawdzone w naszym polskim ASO). Auto wyglada na bardzo zadbane. Widac ze wlasciciel dbal o nie. Cena 8400 zl (do negocjacji). Auto po oplatach, do rejestracji. Wiem ze polecacie inne auta ale najbardziej przekonuje mnie pewna historia tego samochodu ale odstrasza z kolei duzy silnik i nieciekawe opinie innych o tym modelu auta.
Co Wy na to?? Czy lepiej mimo wszystko lepiej poszukac Vectre?
Pozdrawiam
Biskup
Nowicjusz

02 Mar 2009, 09:24

No to Twój wybór.Jedno jest pewne,że ta Laguna będzie dużo palic no i mimo wszystko trochę podejrzanie mały przebieg jak na takie duże auto i to z Niemiec.Tam auta maja 100 tys po 3 latach od wyjazdu z salonu. Chociaż okazy też się zdarzają.Możliwe,że polski właściciel kombinował coś z licznikiem przed sprzedażą..? Moi znajomi sprzedali Lagunę po 3 miesiącach z dużą stratą ,a ich wersja 1,8 spalała w mieście ponad 13 l benzyny. :roll:
artur73
Awatar użytkownika

02 Mar 2009, 09:41

tylko ze salon potwierdzil przebieg. Auto od poczatku do konca bylo serwisowane.. Powiem szczerze ze coraz bardziej przekonuje sie do innego auto (a bylem naprawde napalony na ta Lagune).
Jeszcze pytanie czy np. przy Vectrze kombi starczy silnik 1.6 16V do w miare dynamicznej jazdy??
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Biskup
Nowicjusz

02 Mar 2009, 09:55

Szczerze,to bym optował jednak za wersją 1,8... Dynamika tego 1,6 jest akceptowalna ale nie wiem czego oczekujesz? Jeśli mocnych wrażeń,to zapomnij o 1,6. Uczciwie trzeba też dodac,że o silniku 1,6 16v chodzą opinie,że potrafi zerwac pasek rozrządu,jak właściciel nie wymienia go regularnie. :wink:
artur73
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto zainwestować w tuning samochodu?
    Zainwestowanie w tuning samochodu może mieć wiele korzyści i może być ciekawym doświadczeniem dla miłośników motoryzacji. Poniżej przedstawiam kilka argumentów, dlaczego warto zainwestować w tuning samochodu: ...

02 Mar 2009, 10:01

Aha..!
Mam nadzieję,że ta Vectra będzie sprzed liftingu czyli sprzed 2000r,bo w tych nowszych egzemplarzach w 1,8 16v,psuje się osprzęt silnika. :)
W starszych tego problemu z m.in.komputerem nie ma!
artur73
Awatar użytkownika

02 Mar 2009, 10:29

Cudów nie oczekuje bo wiadomo z dzieckiem nie bede szalał:) ale czasem na trasie trzeba wyprzedzic "zawalidrogi". Tylko czy nie jest to za maly silnik na tak duze auto?? Zaraz sprawdze spalanie tych motorów.
Wersja sprzed liftingu bo tylko na taka mnie stac w tej chwili:)
Dzieki za wszelkie porady i sory za ciagle pytania :)
Pozdrawiam
Biskup
Nowicjusz

02 Mar 2009, 11:04

co do tej laguny to moze to byc prawdziwa okazja bo pewna historia,a wracajac do vectry to silnik 1.6 spokojnie powinien dawac rade,zreszta to wkoncu niemiec wiec np.ojciec mi mowil ktory jest mechanikiem od 25lat ze w golfie przy silniku 1.4 idzie sie niezle pobujac wiec vectra 1.6 czemu nie :P
Barol
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

02 Mar 2009, 11:20

No właśnie pewna historia laguny mnie kusi, tylko ten wielki silnik i nieprzychylne opinie innych użytkowników!!
Pozdrawiam
Biskup
Nowicjusz

02 Mar 2009, 11:26

no opinie sa masakryczne ale jak pewna opinia to czemu nie zaryzykowac
Barol
Awatar użytkownika

02 Mar 2009, 16:21

Sadzę,że silnik 1,6 we Vectrze będzie sporo mniej palił od 1,8. Spalanie 1,8 jest zbliżone do 2,0...podobno... :?
artur73
Awatar użytkownika

07 Mar 2009, 11:54

[link do autocentrum.pl wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] -malo awaryjne
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] -bardzo pojemne
Barol
Awatar użytkownika

07 Mar 2009, 21:05

DZieki za linki z autami ale tak sobie teraz mysle ze na rodzine 2+1 nie potrzebuje az tak duzego auta.. Zalezy mi tez na ekonomi wiec wolalbym cos mniejszego i młodszego Stwierdziłem z żoną , ze lepiej kupic młodsze auto (rocznik 2000-2001) i dolożyc kilka tysięcy.
Maksymalny limit powiększył sie zatem do 15 tys. Auto z silnikiem 1.6 16V, chciałbym zagazować sekwencją (tylko ze chcialbym kupic auto w którym jeszcze nie ma gazu).Auto koniecznie z klimatyzacją. Moje propozycje to:

- Opel Astra,
- Seat Cordoba Vario,
- Ford Focus,
- Mazda 323,

Z tych aut, które będzie najmniej awaryjne, najlepiej przyjmie gaz i będzie najtańsze w eksploatacji??
Z góry dziekuje za pomoc.
Pozdrawiam
Biskup
Nowicjusz

07 Mar 2009, 21:56

z mojej strony Mazda bo malo awaryjna i Astra dosc ciekawe auto i awaryjnosc na poziomie :lol:
Barol
Awatar użytkownika