Kombi do max 10 tys

21 Lut 2009, 22:46

Witam,

Niedługo powiększy mi się rodzina, w związku z tym poszukuję jakiegoś kombi do maksymalnie 10 tyś (z wszystkimi opłatami, rejestracja,ewentualny montaż instalacji gazowej, itp.).
Ze względu na ograniczone fundusze raczej zrezygnuje z diesla, bo pewnie będzie ciezko znaleść niezajechany silnik w tym przedziale cenowym, więc zostaje benzyna+gaz (rocznie robie 15-20 tyś km). Co do rocznika wolałbym jak najmłodszy (>97r.). Co do silników benzynowych to chciałbym 8-zaworowe (czy to dobrze?). Podobno są mniej awaryjne. Czesem robie dłuższe trasy i chciałbym zeby auto było dynamiczne (silnik 1.8,2.0). Auta jakiemi sie podobają to Laguna (i tu obstawiam najbardziej) oraz Vectra B. A moze polecicie cos innego (chciałbym zeby auto bylo z klima).

PS.Znam opinie niektórych co do francuzów ale w ciągu 4 lat użytkowałem R19, 91r a od dwóch lat do teraz R19, 95r i dodam, ze nigdy zadne z tych aut mnie nie zawiodło (oprócz elementów ekspoatacyjnych wynieniałem jedynie poduszki pod silnikiem i sworzenie w przednim kole). Zawsze staram sie dbac o auto i jak widze/slysze cos niepokojacego to zaraz sprawdzam/wymieniam i wychodze z zalozenia ze jak ktos dba to pojezdzi obojetnie jakim autem(byle kupic zadbane;) )
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Biskup
Nowicjusz

21 Lut 2009, 23:03

Laguna I ma dobra opinię. Znam dwie i właściciele sobie chwalą. Przymierzałem sie nawet do dwójki, ale France się pospieszyli i wypuścili felerny towar. Roczniki 2001/2002 bardzo wadliwe, Dalej ponoć lepiej, ale marka ucierpiała i teraz każdy ostrożny.

Jak kombi to może kanciok passat tylko jak znaleźć nie zajechanego?
A może Audi B4 z 95. Wiem, że już leciwe auto, ale to jeden z ładniejszych kombiaków. Dobrze wyposazony i nie do zdarcia więc nie ma co się obawiać, ze zajeżdzony.
Joter
Aktywny

21 Lut 2009, 23:04

[link do oferty na Allegro wygasł]
myśle że spełnia wszystkie kryteria ;)
Volvo
Początkujący

Miejscowość: Piekło

21 Lut 2009, 23:08

A co myslicie o silnikach 8/16 zaworowych. Lepiej kupic 2.0 8v czy 1.6 16v o tej samej mocy??
Pozdrawiam
Biskup
Nowicjusz

21 Lut 2009, 23:30

16v oznacza że silnik jest 4 cylindrowy i ma 4 zawory na każdym cylindrze.8v wiadomo osiem garów i jeśli się nie myle to po 2 zawory na każdym cylindrze.silniki które maja po 4 zawory na cylindrze ponoć są mniej ekonomiczne przy jeździe na niskich obrotach.ale ile w tym prawdy to nie wiem.a co do mocy to nie powinno byc odczuwalnej różnicy jeżeli oba silniki są na tym samym wtrysku.
matttias1234
Zaawansowany

Miejscowość: Dolnyśląsk

22 Lut 2009, 09:06

matttias1234 napisał(a):16v oznacza że silnik jest 4 cylindrowy i ma 4 zawory na każdym cylindrze.8v wiadomo osiem garów i jeśli się nie myle to po 2 zawory na każdym cylindrze.silniki które maja po 4 zawory na cylindrze ponoć są mniej ekonomiczne przy jeździe na niskich obrotach.ale ile w tym prawdy to nie wiem.a co do mocy to nie powinno byc odczuwalnej różnicy jeżeli oba silniki są na tym samym wtrysku.

Hahaha 8V to 8 garów... Dobre...
Chłopie jak masz pisać takie bzdury to usuń konto na tym forum :lol:
8V to sinik ośmio zaworowy w tym przypadku o pojemności 2.0 (4 gary nie 8 :lol: ) tylko po 2 zawory na każdym cylindrze.
Silnik 1.6 jest jednak mniejszy, i słyszałem że jednostki 8V są bardziej wytrzymałe, dłuższą żywotność mają.
Ale jaka w tym prawda to nie wiadomo.

P.S Do kolegi wyżej: jak 8V to 8 garów to 16V to nie 16 garów przypadkiem ? :lol: :lol: :lol:
Zwijam się ze śmiechu, już nawet piotrauto takich bzdur nie pisze.
Zapamiętaj !
16V to 16 zaworów
8V to 8 zaworów
V6 to 6 garów
V8 to 8 garów obydwa w układzie widlastym.
I na przyszłość zastanów się albo poszukaj w google co to za oznaczenia jak nie wiesz a głupot nie pisz po forum.
stasiowski121

22 Lut 2009, 09:12

zaczołem dobrze źle skończyłem.sorry za pomyłke.ale kolega wyżej nie zauważył tego że na początku wszystko opisałem jak najbardziej wporządku a pozniej zamiast napisac V8 to napisałem 8V .faktyczne błąd nie do wybaczenie godny usunięcia konta na forum :/ troche wyrozumiałości chlopie.wiem ze na tym forum jestes dluzej i szacun dla ciebie.no ale bez przesady każdy moze sie pomylic.
matttias1234
Zaawansowany

Miejscowość: Dolnyśląsk

22 Lut 2009, 10:55

a może tak mondziak kombi,znajomy ma od ponad 3lat i nie narzeka
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] albo daewoo,ponoć też dobre auta,moi rodzice mają Daewoo ale lanosika od ponad 6lat i nie narzekają
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

22 Lut 2009, 14:51

Z tymi V-kami to juz każdemu może się po...ać :D Moja wiedza na temat silnikow 16V jest taka,trochę mniej palą,wieksza dynamika,głośniejsza praca,bardziej zawodne oraz mniej lubia LPg ,tym różnia sie od silnikow 8v.Jaki kombiak?Ja celowałbym w VOLVO 850 2.5 TD,jedynym jego minusem będzie to ,że trudno bedzie znalezc okaz niezajeżdzony.To ostatnie prawdziwe Volvo,samochod godny polecenia.Opel Astra z silnikiem 1.7 Diesel Isuzu(poezja)moj szwagier miał.Audi 100 Avant,VWPassat Variant,Opel Omega Caravan,Renault Laguna Combi,Fiat Marea Combi.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

26 Lut 2009, 19:59

Rozmawialem dzisiaj ze swoim mechanikiem. Zdecydowanie odradza mi Laguny. Mowi ze są bardzo awaryjne. Za to poleca japońce lub auta niemieckie albo na podzespołach niemieckich. Co polecicie z tych aut? Moze Opel Vectra?? CZesci podobno tanie i wizualnie autko tez niczego sobie. Jakie silniki z tych aut byście polecili??Co jeszcze mi sie podoba to Cordoba Vario a z japonskich Mazda 626 albo Nissan Primiera.
Prosze o porady.
Pozdrawiam
Biskup
Nowicjusz

26 Lut 2009, 20:07

Biskup napisał(a):Rozmawialem dzisiaj ze swoim mechanikiem. Zdecydowanie odradza mi Laguny. Mowi ze są bardzo awaryjne. Za to poleca japońce lub auta niemieckie albo na podzespołach niemieckich. Co polecicie z tych aut? Moze Opel Vectra?? CZesci podobno tanie i wizualnie autko tez niczego sobie. Jakie silniki z tych aut byście polecili??Co jeszcze mi sie podoba to Cordoba Vario a z japonskich Mazda 626 albo Nissan Primiera.
Prosze o porady.

OKej, francuzy się często 'niby' psują ale są to nie wielkie usterki i mało kosztowne a jak się japoniec spierdzieli to trzaska po portfelu.
adelon
Początkujący

26 Lut 2009, 20:30

no z tego co slyszalem to japonce rzadko kiedy sie psuja a francuzy faktycznie dosc czesto lubia sie zepsuc,a tak wogole to ostatnio ojciec kumpla sprzedał Opla Vectre B Kombi 1.6 z gazem za 10300zł,rocznik 97 i z tego co wiem to auto nie sprawialo problemow wiec moze taka Vectra wlasnie by byla [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Barol
Awatar użytkownika

27 Lut 2009, 12:12

A co inni myślą na temat Opla Vectry?? Jakies opinie??
Pozdrawiam
Biskup
Nowicjusz

28 Lut 2009, 12:02

Vectra? uważaj na blachy.

Może popatrz za Corollą.
Joter
Aktywny

28 Lut 2009, 12:27

no z tego co widuje na drogach Vectry B to ani grama rdzy zazwyczaj a moze tez tak pomyslec nad Passatem [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Barol
Awatar użytkownika