Kombi do miasta do 20tys

17 Kwi 2016, 19:06

Witam wszystkich forumowiczów,

stoję przed zakupem samochodu rodzinnego, poniżej moje wymagania oraz zachcianki:

- Jazda głownie miasto (90%) - codzienna droga do pracy: 10 km w poznańskich korkach w jedną stronę, dlatego szukam raczej benzyny
- skrzynia manualna
- musi się zmieścić rodzina 2+1 na wakacje, więc raczej kombi, ew pakowny i przestronny hatchback
- zależy mi na niskich kosztach eksploatacji podczas jazdy po mieście
- teraz jeżdżę Xsarą Picasso z 2002 r, ale dobrze wyposażonym - nie chciałbym robić kroku w tył jeśli chodzi o wyposażenie i komfort

Po analizie rozmaitych aukcji i przefiltrowanie przez moje preferencje (w kolejności):

- Kia Ceed 1 (Pb 1.6)
- Hyundai i30 (brzydszy wg. mnie bliźniak)
- Mazda 6 (fajne wyposażenie, boję się o rdzę i spalanie ? )
- Ford Focus Mk2 (1.6 100KM ?)

Co możecie mi polecić z ww? Może pominąłem jakiś model spełniający moje wymagania (Astry, których jest pełno odstraszają mnie deską rozdzielczą...).
Jeśli byłyby jakieś konkretne sztuki to najlepiej z wielkopolski :)

Z góry dziękuję i pozdrawiam,
Kuba
plota
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2008
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Xsara Picasso / Citroen 2CV

17 Kwi 2016, 19:18

Focus dobra opcja, jednak 1.6 będą najczęściej po flotach (to jeszcze nie tak źle w obecnych czasach) i ze słabym wyposażeniem. Lepiej szukać 2.0 z wypasem np Ghia - wyższy komfort (akustyczny,psychiczny przy wyprzedzaniu), a spalanie minimalnie wyższe

Na serio masz 2CV? :mrgreen:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

23 Kwi 2016, 14:00

@mike1735 tak 2CV jeździ i tego auta akurat nie będę zmieniał.

Focusa oglądałem tylko kombi na razie, niestety z silnikiem 2.0, sensownym wyposażeniem i w moich ograniczeniach cenowych nie ma praktycznie nic. Jak duża różnica jest pomiędzy kombi, a hatchback?
plota
Nowicjusz

23 Kwi 2016, 14:26

A może opel astra H 1.8 kombi w benzynie ??
Paweł83
Początkujący

24 Kwi 2016, 17:43

Dużo słyszałem o Astrach i może to głupie, ale jakoś wybitnie nie pasuje mi deska rozdzielcza i dlatego nie biorę jej pod uwagę.
plota
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Co wpływa na ceny OC i AC?
    Pojemność silnika, model i marka samochodu, profil kierowcy i jego historia szkodowości jazdy – te wszystkie czynniki wpływają na wysokość składki pakietu ubezpieczeń OC i AC. Wysokość ceny polis komunikacyjnych dodatkowo ...
    Nissan GT-R
    Choć GT-R jest w zasadzie zupełnie nowym autem, wprowadzonym na rynek w 2008 roku, wprost wywodzi się od sportowych wersji modelu Skyline o takim samym oznaczeniu. A te nigdy nie były dostępne ze zdejmowanym dachem. Nawet ...