4. Opel Astra J za 44 tys. zł: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ... zRQVQ.html
To jest 2-letni samochód z kosmicznym przebiegiem (jak na ten okres użytkowania). Nie naciągajmy rzeczywistości
Ja szukam rocznika 2011-2012, realnie rzecz biorąc zatem samochodu 6-7 letniego.
szacunki sa takie, ze ok. 80% tego co na rynku ma przekręcony licznik
Skąd takie dane?
Jeśli ktoś kupuje kombi segmentu C to raczej po to, aby więcej jeździć.
A nie sądzisz, że po prostu powiększyłą mu się rodzina i potrzebuje więcej miejsca, przy może nieco większym komforcie z jazdy i wciąż relatywnie niskim koszcie zużycia paliwa? Wcale nie muszę więcej jeździć, kupując taki samochód. Nie tylko zresztą ja.
Zgadzam się z kolei, że takie samochody często rozchodzą się po rodzinie/znajomych - niestety.
Sam pomyśl, kupiłbyś taką Astrę za 70-80 tysięcy i po 5 latach pozbywasz się jej za 30?
Niestety, tak. Tak jak napisałem - mówmy jednak o samochodach 6-7letnich. Jeśli ktoś kupił w 2011 astrę za ok. 70k i sprzedaje ją teraz za 36-38k to oznacza, że średniorocznie traciła na wartości ok. 8% r/r, co wcale nie jest takim złym rezultatem.
Upraszczam teraz, bo wiadomo, że w pierwszych latach będzie tracił najwięcej, potem stopniowo coraz mniej, ale obrazowo, uśredniając - tak to wygląda.