Kombi klasy kompakt lub średniej - benzyna czy diesel??

03 Gru 2014, 13:47

Witam serdecznie,

Zarejestrowałem się na forum bo mam zabitego strasznego gwoździa i sam sobie nie daję z nim rady :) Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu co kupić: benzyniaka czy ropniaka?

Poszukuję auta 5-6 letniego, dla rodziny 2+2 (dzieci w wieku 2 lat i noworodek). Musi być kombi przynajmniej z klasy kompakt. Moje przebiegi roczne to ok 30.000km. Codziennie dojezdzam do pracy nieco ponad 100km (80% trasa) więc nie ukrywam, że liczę się z kosztami paliwa.

Moje pierwsze mysli skierowałem ku autom z silnikami diesla. Im wiecej jednak rozmawiam z mechanikami tym mam wiecej wątpliwosci. Kazdy przeklina ropniaki, straszy astronomicznymi kosztami napraw. Niewątpliwie nowoczesne diesle do superbezawaryjnych nie należą.

Benzyna z kolei mocno mnie ogranicza jesli chodzi o wielkosc i moc samochodu. Tak naprawdę mogę się tu poruszać tylko wśród aut kompaktowych z silnikami ok 100-110KM.

Podpowiedzcie co tu robic? Gdzie szukać złotego srodka? Moze jakies podpowiedzi odnosnie konkretnych modeli aut?

Jestem w stanie zzakceptować spalanie ok 7l/100km w trakcie codziennych dojazdów do pracy. Jak już pisałem jest to 80% trasa, a mam do wyboru jazdę krajówką bądź S-ką. Obecnie auto którym jezdzę (Modus 1.2 + LPG) nie nadaje się na ekspresówkę. Spalanie mam ok 8l gazu na 100km.
ostek
Obserwowany

Prawo jazdy: 0- 0-2000
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Renault Modus
Silnik: 1.2 16V 75KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2006

03 Gru 2014, 14:23

Można poszukać prostego diesla typu Cee'd 1.6 CRDI 90KM, albo coś bardzo trwałego np. Croma JTD
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

03 Gru 2014, 19:27

Cee'd jest fajny, ale bedzie za mały. Croma i trwałe auto średnio się z tym zgodze. Ma kilka bolączek jednak to wygodne i duze kombi. Tu tylko diesel 1.9 120KM.
Ogólnie 5letnia Croma nie będzie złym wyborem.
Niestety diesel spali średnio 6-7litrów ON w porównaniu do 8-9 litrów LPG to wychodzi znacznie drożej.
Ja bym proponował benzynę + LPG a samochód Opel Zafira z silnikiem 1.8 125 lub 140KM.
Spalanie LPG wyniesie ok 9-10 litrów z racji na większą budę, ale samochód poza tym jest trwały i przestronny co docenicie z dwójką dzieci.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...