Kombi klasy średniej do 14k

29 Lip 2018, 20:41

Budżet to 14000zł na samo auto. Musi mieć już zamontowane LPG i silnik, który z tym LPG dobrze współpracuje, manual, najlepiej przedni napęd, mile widziany silnik 4-cylindrowy bez turbo, ale rozważę też inne. Segment najlepiej D, nadwozie najlepiej kombi, ewentualnie sedan lub większe kombi z segmentu C. Nie może być ,,mułem'' jakkolwiek kto to rozumuje (dla mnie co najmniej 125KM przy w miarę lekkim nadwoziu, przy cięższym więcej). Rocznikiem się co prawda nie jeździ, ale nie chcę kupować auta, które zaraz będzie pełnoletnie.

Moje typy wg kolejności chęci zakupu:
1. Peugeot 407 2.0 140KM 05-06' - obawiam się elektroniki
2. VW Passat B5FL 1.8 150KM 04' - stara konstrukcja, ale obawiam się, że z racji wieku ciężko będzie znaleźć coś w miarę zadbanego
3. Opel Astra H 1.8 125KM 05-06' - jednak jest to opel segmentu C, nie wiem na ile są prawdziwe plotki o piciu oleju i czy dotyczy to głównie tej wersji po lifcie (140KM) czy obydwu
4. Citroen C5 2.0 140KM 05-06' - obawiam się elektroniki i zawieszenia, ponadto wnętrze trochę chyba słabo wykonane
5. Peugeot 307SW 2.0 140KM 05-06' - trochę maławy, ale chyba by mi wystarczył, jednak podobno elektronika bardziej szwankuje niż w 407
6. Renault Laguna II FL 2.0 135KM 05-06' - niby po lifcie poprawili sporo, ale nadal jednak to królowa lawet i elektronika może płatać najwięcej figli ze wszystkich francuzów, plusem niska cena i dużo ofert z lpg

Auta, które raczej odrzucam:
1. Audi A4 B6 1.8t/2.0 130KM - 2.0 ponoć mają wadę fabryczną i piją sporo oleju a 1.8t trzymają zaporowe ceny i moje 14k w najlepszym wypadku starczyłoby na 16-letni egzemplarz, czyli już trochę starawy
2. Ford Mondeo 2.0 145KM - średnio współpracuje z lpg
3. Toyota Avensis 1.8 129KM - pije dużo oleju
4. Opel Vectra 1.8 122/125KM - za mało mocy w relacji do wagi, a na wersję po liftingu z 1.8 140KM mam trochę za mały budżet
5. Volvo S40/V50/S60 2.4 140/170KM - na pierwsze dwa mam trochę mały budżet, jedynie s60 jest ok, ale ogólnie volvo jest mało na rynku, tym bardziej z lpg
6. Honda Accord 2.0 155KM 03' - auto niby super, ale podobnie jak przy b6 1.8t trzyma zaporową dla mnie cenę, tym bardziej w relacji do wieku

Proszę Was o opinie które z powyższych brać pod uwagę lub jakieś inne typy. Z góry dzięki! :)
Petento
Początkujący

Auto: .

29 Lip 2018, 21:31

Petento napisał(a):3. Toyota Avensis 1.8 129KM - pije dużo oleju

polift 1.8 już miał poprawiony silnik ale na polifta trzeba mieć 20 tys zł
Petento napisał(a):5. Volvo S40/V50/S60 2.4 140/170KM - na pierwsze dwa mam trochę mały budżet, jedynie s60 jest ok, ale ogólnie volvo jest mało na rynku, tym bardziej z lpg

i jak zwykle za mało $$$$ na ten model, na S60 to tym bardziej za mało $$$

Petento napisał(a):4. Opel Vectra 1.8 122/125KM - za mało mocy w relacji do wagi, a na wersję po liftingu z 1.8 140KM mam trochę za mały budżet

z tym że pisałeś powyżej że bierzesz pod uwagę astrę z tym silnikiem , ale vectry z tym silnikiem już nie chcesz, a silnik był ten sam
Petento napisał(a):1. Audi A4 B6 1.8t/2.0 130KM - 2.0 ponoć mają wadę fabryczną i piją sporo oleju

a więc podsumowując vw pali olej, opel pali olej, toyota pali olej, volvo 1.8 też pali olej (silnik forda) ...a więc w fordzie też będzie palił olej...francuzy mają problemy z elektroniką i się zapalają, na pozostałe za mały budżet

czyli nie ma co kupić

rozważ hyundaja sonatę 2.0 144KM

-silniki nie palą oleju, mają łańcuszek rozrządu
-nie ma problemów z elektroniką
-auto duże, wygodne
-niska cena
-prosty silnik , pod LPG
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

29 Lip 2018, 21:50

Pisząc S60 miałem na myśli starsze roczniki, może nawet przed liftem (03-04) a na takie przecież 14k powinno chyba wystarczyć, niemniej problemem jest dostępność z silnikiem 2.4 w manualu. Astra H w kombi jest lżejsza dobre kilkadziesiąt kg od vectry c, a w porównaniu do vectry c kombi będzie to 100kg jak nie więcej, o ile osiągi astry h kombi 1.8 125KM jestem w stanie jeszcze zaakceptować to vectra c z tym silnikiem wypada już fatalnie, 140KM polift lepszy, ale znowu budżet mnie ogranicza.

Właśnie się tego obawiałem, że nie będzie czego kupić w tym budżecie i z moimi wymaganiami :(

O Sonacie nie pomyślałem, dzięki za podpowiedź
Petento
Początkujący

31 Lip 2018, 17:25

Może ktoś się jeszcze wypowiedzieć?
Petento
Początkujący

31 Lip 2018, 22:55

Sonata spoko, masz też bliźniaczą Kia Magnetis

Z tego co padło już w temacie rozejrzałbym się za S60 i C5. Swoją drogą V70 kupisz taniej niż S60
Nie odrzucaj mondeo tylko szukaj 2.5 V6, prosty, bezproblemowy silnik.

Jeśli ma być generalnie prosto i tanio to może octavia (nie do końca wierzę, że to piszę). Ale tu zapewne 1.8t bo nic innego na rynku praktycznie nie występuje obok 1.6
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

03 Sie 2018, 19:17

Dzięki wszystkim za opinie.

O V70 jakoś zapomniałem, a w sumie to przecież jest S60 w kombi.

Jeśli chodzi o Sonatę i Magnetis to jednak w mojej okolicy jest to bardzo ciężki temat, w ogóle tego prawie nie ma, nie mówiąc już, żeby była zamontowana instalacja lpg.

O silniku 2.5 w Mondeo całkiem zapomniałem, dzięki za przypomnienie.

Octavią 1.8t nawet miałem okazję chwilę jeździć, ciekawe auto, z zewnątrz nie wygląda, ale środek w tych bogatszych wersjach wygląda jako-tako, do zaakceptowania.

Ogólnie wychodzi na to, że w tym budżecie żeby auto miało trochę mocy, silnik dobrze pracujący z lpg i jednocześnie było proste w budowie, komfortowe i w miarę bezawaryjne to ciężki temat i trzeba po prostu dobrze trafić, tak?
Petento
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Jak lakierować samochód samemu. Plama na masce i dachu.
    Ostatnio mój samochód dostał obrażeń w postaci rozpuszczalnika na maskę i dach. Więc teraz mam parę plam bez farby zupełnie. Chcę zalakierować to sam ale nie będę miał warunków warsztatowych. Jak to zrobić ...

03 Sie 2018, 19:19

Petento napisał(a):Ogólnie wychodzi na to, że w tym budżecie żeby auto miało trochę mocy, silnik dobrze pracujący z lpg i jednocześnie było proste w budowie, komfortowe i w miarę bezawaryjne to ciężki temat i trzeba po prostu dobrze trafić, tak?

W tym kraju to zwykłe Punto jest ciężko kupić, a co dopiero coś z wymaganiami. Generalnie nie upieraj się przy jednym modelu i będzie OK.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

03 Sie 2018, 19:31

Czasami właśnie trochę zazdroszczę ludziom, którzy upatrują sobie 1-2 modele i chcą je koniecznie mieć, nie wiedząc nic o ich usterkowości i kosztach utrzymania, a już tym bardziej kiedy to ma być ich pierwszy samochód. Zapewne tracą o wiele mniej nerwów w trakcie poszukiwań a potem i tak wcześniej czy później każde auto będzie nie domagać, bo czasy, kiedy się kupowało auto za 15k i jeździło nim bezproblemowo kilka lat chyba już minęły. Niemniej miejsca takie jak to forum są potrzebne, bo człowiek zawsze pominie jakiś ciekawy model (tak jak mondeo 2.5). :)
Petento
Początkujący